Zabıt katibi vekaleten müdürlük yapıyordu, müjdeli haber Danıştay'dan geldi

Yazı işleri müdürlüğü görevini vekaleten yürüten zabıt katibine sevindirici haber Danıştay'dan geldi.

Zabıt katibi vekaleten müdürlük yapıyordu, müjdeli haber Danıştay'dan geldi
Editör: adalet.tv
01 Eylül 2022 - 12:56
Danıştay 12. Dairesi'nin kararı zabıt katiplerini yakından ilgilendiriyor. Karara göre x Sulh Hukuk Mahkemesinde zabıt katibi olarak çalışırken, yazı işleri müdürlüğü görevini yürütmek üzere görevlendirilen davacının; (YİM) vekalet görevi nedeniyle mahrum kaldığı tazminatın ödenmesi talebiyle yapılan başvurunun reddedilmesini hukuka aykırı bulan ilk derece kararını onadığı öğrenildi.

DANIŞTAY KARARININ HÜKÜM KISMI

Açıklanan nedenlerle; 1. Davalı idarelerden Adalet Bakanlığının temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali ile yoksun kalınan parasal hakların idareye başvuru tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesi yolundaki x İdare Mahkemesinin x tarih ve esas ve karar sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,

3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,

5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 07 Mart 2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Alınan bilgiye göre davalı idarelerden Adalet Bakanlığı tarafından, kadro yetersizliği nedeniyle, yazı işleri müdürü (YİM) kadrosunun tahsis edilemediği, ayrıca yazı işleri müdürü kadrosuna asaleten ve vekaleten atama yetkisinin nihai olarak Adalet Bakanlığına ait olduğu, vekaleten atanmayan davacıya, tazminat şeklinde olsa dahi ücret ödenmesinin mümkün bulunmadığı; emsal yargı kararlarının da bu yönde olduğu belirtilerek, Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

Yazı işleri müdürü (YİM) kadrosuna atanmak için gerekli olan eğitim ve hizmet süresi şartlarını taşıdığı halde, vekalet aylığından yararlandırılmamasında hukuka uygunluk bulunmadığı belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır. Danıştay'ın kararı bu konuda yaşanılan tartışmalarada ışık tutması bekleniyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum