Zabıt katibi nasıl olunur?

Zabıt katipleri adliyelerimizin bel kemiğidir. Zabıt katibi olmak için gerekli bütün şartları araştırdık.

Zabıt katibi nasıl olunur?
Editör: adalet.tv
03 Kasım 2020 - 12:03
Adliyelerde iş yükü zabıt katiplerinin üzerindedir. Sayı olarak adliyelerde en fazla istihdam edilen memur zabıt katipleri olup, 657 sayılı devlet memurları kanununa tabii olarak çalışırlar.
Zabıt katibi olmak için gereken şartları resmi prosedürlere bağlı kalmadan, yorumsal olarak anlatacağız. Zabıt katibi olmak için ilk şartımız KPSS’den 70 puan almaktadır. KPPSS ortaöğretim, KPSS önlisans ve KPSS lisans puan türü fark etmiyor.

Zabıt katibi olmak için KPSS’den 70 puan alan adaylar sınava başvuru yaparlar, puan sıralaması yapılır, sıralamaya giren adaylar klavye sınavına çağrılırlar. Bu sınavda zabıt katibi adayları 3 dakika içerisinde minimum 90 kelime (hatasız) yazmaya çalışırlar. Yazdıkları hatalı kelimeler toplam rakamdan düşülür. 90 üzeri yazılan kelimeler zabıt katibi adayı için avantaj sağlar. Örneğin 100 kelime doğru yazan ile 200 kelime doğru yazan zabıt katibi aynı şekilde değerlendirilmez. (doğal olarak) Zabıt katibi adayları klavye sınavında başarılı oldukları takdirde yeniden bir sıralama yapılır. Bu sıralamaya giren adaylar mülakata çağrılırlar. Mülakat adliyelerde heyet önünde yapılır. Mülakat heyetinin sorduğu sorulara doğru cevap verenler için bir puanlama yapılır. Mülakat sonucuna göre yeniden sıralama listesi yayınlanır.

Zabıt katibi adayları için yayınlanan bu son liste artık nihai listedir. Bu listede başarılı olarak yer alan adaylar artık memurluğa giriş yapmaya hak kazanmıştır. Adalet.tv ailesi olarak özellikle çok fazla soru gelen konuları kanunlara ve yönetmeliklere değinmeden basit bir anlatım şekli ile anlatmaya çalışıyoruz.

Zabıt katibi maaşları ne kadar?

Zabıt katipleri 2020 yılı itibariyle 4000 TL’ye yakın bir maaş alırlar (yeni başlayanlar) 2021 yılında yeni başlayan zabıt katibi maaşları ortalama 4500 TL’yi bulacaktır. Zabıt katipleri son 5 yıldır sözleşmeli olarak istihdam edilmektedirler. Kadrolu zabıt katibi alımı son yıllarda yapılmamaktadır. Sosyal medya platformları üzerinden bu konu sıklıkla dile getirilse de henüz resmi bir gelişme bulunmamaktadır. Zabıt katipleri diğer memurlar gibi yılda 2 kez zam alırlar. (Her yılın Ocak ve Temmuz ayında)

Zabıt katibi yıllık izni kaç gün?

Zabıt katipleri yıllık olarak kullandıkları izin süreleri 20 gündür. Bu süreye 2 gün yol izni ilave edilir. Memuriyette 10 yılını dolduran bir zabıt katibi +10 gün daha yıllık izin alır. Yani 10 yıllık zabıt katibinin yıllık izni 30 gündür. (+2 yol izni)
Sözleşmeli zabıt katibi yıllık iznini o yıl kullanmak zorundadır, bir sonraki yıla yıllık iznini aktaramaz. Kadrolu zabıt katipleri iznini aktarabilirler. (Yol izinleri bir sonraki yıla aktarılamaz)
Cenaze, düğün, çocuk doğumu gibi durumlarda fazladan izin verilir.

Zabıt katipleri çalışma alanları nereler?

Zabıt katipleri sadece adliyelerde çalışmazlar. Zabıt katipleri: Yargıtay, İstinaf mahkemesi (BAM) adliye binaları, idare mahkemeleri vb. Adalet Bakanlığı birimlerinde çalışabilirler. Zabıt katibi cezaevinde görevlendirilemez. Aynı şekilde cezaevi çalışanı da cezaevi dışında görevlendirilemez.
Bazı olağanüstü durumlarda geçici görevlendirmeler yaşanmış ise de genel olarak bu durumlara Müsaade edilmez. Zabıt katipleri görevde yükselme konusunda Yazı işleri müdürü olabilirler. Yazı işleri müdürü olmak için temel şart; Kadrolu zabıt katibi olmak, meslekte 6 yıl çalışmış olmak ve fakülte mezunu veya Adalet MYO mezunu olmaktır. Yazı işleri müdürü görev yaptığı yerde zabıt katipleri, mübaşir ve hizmetli kadrosunda bulunan memurların amiri pozisyonundadır. Yani Savcı ve hakimler ile Zabıt katipleri arasında amir pozisyonunda yer alan meslek Yazı işleri müdürleridir.

Yazı işleri müdürleri iş yükü olarak zabıt katipleri kadar yoğun değillerdir. (Bu doğal bir durumdur)
Zabıt katipleri çok yoğun çalışırlar. Mahkemelerin ve savcılıkların iş yükü birbirinden bağımsız gibi dursa da aynı ailenin üyeleridir ve hepsinin iş yükü oldukça fazladır. İş yükleri her geçen yıl artarak devam etmektedir. Bu iş yükünün azaltılması için arabuluculuk, uzlaştırma gibi yeni uygulamalar hizmete girmiştir.
Adalet Bakanlığı adliyelerdeki iş yükünü azaltmak için bir çok teknolojik yeniliğe gitmiştir. Ülkemizde teknolojinin yoğun olarak kullanıma sunulduğu bakanlıkların zirvesinde Adalet Bakanlığı bulunur. Her geçen gün yeni projeler ile bu imkanlar artırılmaktadır.
adalet.tv / özel haber