Yıkım işlemlerine karşı dava açmak

Yıkım işlemleri ile ilgili olarak vatandaşların en çok merak ettiği ve sorun yaşadığı konuları araştırdık. Yıkım kararına itiraz ederek karşı dava açma yasal prosedürü ve karşı dava dilekçe örneği yazımızda.

Yıkım işlemlerine karşı dava açmak
Editör: adalet.tv
10 Mart 2021 - 21:31 - Güncelleme: 10 Mart 2021 - 23:09
YIKIM İŞLEMLERİNE KARŞI DAVA AÇMAK (İDARE MAHKEMESİNE)
Yıkım işlemi; yapı ruhsatı veya yapı ruhsatının eki mimari projeye aykırı olarak yapılan yapıların yıkılması demektir. Aykırı olarak inşa edilen yapıların belediyelerce verilen süre içerisinde uygun hale getirilmemesi durumunda 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesi uyarınca yapının yıkımına ya da yapıdaki aykırılıkların giderilmesine karar verilir.

YIKIM İŞLEMİ DAVA DİLEKÇE ÖRNEĞİ İÇİN TIKLAYINIZ

Belediyelerce yapı tatil (tespit) tutanağı düzenlenerek, 3194 sayılı kanunun 32. maddesi uyarınca yapıya asılır. İnşaat faaliyeti durdurulur. Anılan süre sonunda ruhsat alınmaz veya ruhsata uygun hale getirilmez ise söz konusu yapının yıkımına karar verilir. Bu tutanak kesin işlem olarak kabul edilir ve tutanağın iptali için 60 gün içerisinde dava açılır.
Belediyelerce verilen yıkım işlemi idari bir işlem olduğu için, bu işlemlere karşı idare mahkemelerinde dava açılır. Belediyelere karşı açılan bu davalar telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracağından, yürütmenin durdurulması talepli açılması gerekir.

Nitekim, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesinin 2. fıkrasında idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecekleri hükme bağlanmıştır.
Dava dilekçelerine yapı tatil tutanakları ve dava konusu işleme ilişkin tüm bilgi belgelerde ek olarak mahkemeye sunulur. Dava açılırken her yıl yeniden belirlenen başvurma harcı, karar harcı, yürütmenin durdurulması harcı peşin olarak yatırılır. Yargılama esnasında hakim tarafından lüzum görülürse mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılır. Keşif ve bilirkişi incelemesi için ayrıca keşif harcı ve bilirkişi gider avansı istenir.
adalet.tv / hukuk servisi - özel haber