Yargıtay başkanından vergi suçlarıyla ilgili açıklama

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca: "Vergi suçlarında bölge adliye ve ilk derece mahkemelerinde uzmanlaşmaya gidilmesinin yararlı olacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

Yargıtay başkanından vergi suçlarıyla ilgili açıklama
Editör: adalet.tv
20 Ekim 2021 - 21:30 - Güncelleme: 20 Ekim 2021 - 21:34

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, sosyal medyada aylardır gündeme getirilen vergi suçlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, vergi suçlarında bölge adliye mahkemelerinde ve ilk derece mahkemelerinde uzmanlaşmaya gidilmesi gerektiğini açıklayarak, "Bu sayede hakimler, vergi suçlarına ilişkin emsal kararları ve gelişmeleri fazla zaman ve emek harcamadan takip ederek gecikmeksizin ve isabetli karar verebilirler. Böylece artan adli kalite, ortalama yargılama süresinin ve iş yükünün de azalmasına katkı sağlar" ifadesini kullandı.

Vergi Suçlarında Uygulama Sorunları Sempozyumu'nda bir konuşma yapan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, vergi suçlarının farklı açılardan ele alınmasının hem uygulamadaki sorunlara hem de güncel tartışmalara büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.

YARGITAY BAŞKANI ÇÖZÜM SUNDU

Vergi suçlarında uzmanlaşmış mahkemelerin kurulmasının daha az sayıdaki hakime daha düşük maliyetle eğitim verilmesi anlamına geldiğini ifade eden Başkan Akarca, "Vergi suçları Türk Ceza Kanunu'nda öngörülen suç tiplerinden farklı olup, delillerin değerlendirilmesi başta olmak üzere soruşturma ve kovuşturma sırasında gözetilmesi gereken birçok farklı unsur içerir. Ceza hukukuna veya ceza muhakemesi hukukuna (CMK) özgü genel bilgiler, bu suçların soruşturulması ve kovuşturulması için yeterli olmamaktadır. Vergi suçlarına ilişkin bozma oranının ortalamanın iki katından fazla olması, bu yargılamaların uzmanmahkemeler tarafından yapılmasını gerekli kılmaktadır. Yargıtay'da vergi suçlarına bakma görevi uzmanlaşmanın teminibakımından sadece bir daireye verilmiş, farklı daireler arasında paylaştırılmamıştır. Böylece içtihat tutarlılığı, hukuki güvenlik ve istikrar güvence altına alınmıştır. Bölge adliye mahkemelerinde ve ilk derece mahkemelerinde de uzmanlaşmaya gidilmesinin yararlı olacağına inanıyorum. Vergi suçlarında uzmanlaşmış mahkemelerin kurulması, daha az sayıdaki hakime daha düşük maliyetle eğitim verilmesi anlamına da gelir. Bu sayede hakimler, vergi suçlarına ilişkin emsal kararları ve gelişmeleri fazla zaman ve emek harcamadan takip ederek gecikmeksizin ve isabetli karar verebilirler. Böylece artan adli kalite, ortalama yargılama süresinin ve iş yükünün de azalmasına katkı sağlar" dedi.

YENİ DÜZENLEME GEÇEN HAFTA YASALAŞTI

Geçen hafta TBMM'de 'Vergi Usul Kanunu'na ilişkin kapsamlı bir kanun değişikliğinin kabul edildiğini belirten Başkan Akarca, "Vergi hukuku, içerdiği mali, idari ve cezai hükümler ile hukuk sistemimizde önemli bir yere sahiptir. Vergilerin toplanması için çeşitli derecelerde zorlayıcı tedbirler alınması ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere karşı caydırıcı yaptırımlara başvurulması adil bir vergi sisteminin işleyişi bakımından zorunludur. Bu nedenle 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) çeşitli hükümlerinde vergi suçları özel olarak düzenlenmiş ve cezai yaptırımlar öngörülmüştür. Vergi suçlarının uzmanlık gerektirmesi, ticaret hayatına ve ekonomik düzene etkileri, soruşturma ve kovuşturma usulünün Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) düzenlenen suç tiplerine göre farklılık göstermesi göz önüne alındığında bu konu üzerinde hassasiyetle durulması gerektiği açıktır."

"Geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi, Vergi Usul Kanunu'na ilişkin kapsamlı bir kanun değişikliğini kabul etmiştir. Diğer yandan vergi suçlarına ilişkin bazı yasal değişikliklerin yapılmasına yönelik görüşler ve öneriler çeşitli platformlarda gündeme gelmektedir. Bu bakımdan vergi suçlarının farklı açılardan bugün ele alınmasının hem uygulamadaki sorunlara hem de güncel tartışmalara önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum