Umut hakkı yasası TBMM'ye mi geliyor?

Umut hakkı yasası TBMM'ye mi geliyor? Ayrıntılar haberimizde.

Umut hakkı yasası TBMM'ye mi geliyor?
Editör: adalet.tv
09 Nisan 2025 - 11:50
Ulusal basında yer alan haberlere göre "Umut hakkı" düzenlemesi TBMM'ye gelecek.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin işaret ettiği yeni çözüm süreci kapsamında, "umut hakkı" düzenlemesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacağı iddia edildi. Serbestiyet'in haberine göre, önümüzdeki dönemde TBMM gündeminde, PKK’lıların silah bırakmasının ardından uygulanacak yol haritası çerçevesinde önemli bir düzenleme yer alacak.

Ulusal basında yer alan bilgilere göre; Mayıs ayında TBMM’ye sunulması planlanan "umut hakkı" düzenlemesinin, infaz yasasında yapılması beklenen düzenlemelerden ayrı bir madde olarak ele alınması öngörülüyor. Bu düzenlemenin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadına uygun bir biçimde şekillendirilmesi hedefleniyor.

Umut Hakkı Nedir?

AİHM içtihadına göre, "umut hakkı" kavramı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış mahkumların, cezaevinde 25 yılını doldurduktan sonra iyi hal koşuluyla şartlı salıverilmelerinin değerlendirilmesini ifade ediyor. AİHM, 2014 yılında PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı değerlendirmede, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ömür boyu süreceğine dair düzenlemelerin işkence yasağına aykırı olduğu sonucuna varmış ve yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtmişti.

Öcalan İmralı’da Kalacak, Diğer Mahkumlar Serbest Kalacak mı?

TBMM’de yapılacak düzenleme, terörist Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki cezasının devamını gerektirse de, diğer PKK’lı mahkumların serbest bırakılmasına olanak tanıyabilir. Öcalan’ın İmralı’dan ayrılmasının beklenmediği, ancak yakınları ve avukatlarıyla daha sık ve düzenli iletişim kurma fırsatı bulacağı ifade ediliyor. Konuyla ilgili olarak haberlerde bahsedilen gelişmeler spekülasyondan ileriye gidebilmiş değil.

İddiaların ne kadar doğru olduğunu önümüzdeki 2 ay içerisinde göreceğiz.

Umut hakkı tasarısı sadece PKK'lı teröristler için gündeme gelse de tasrıdan adli kapsamda Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlülerinde faydalanması gündeme gelecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Mantık arayan birisi
    3 gün önce
    Bir üniversite öğrencisi, hatta yüzlerce banka hesabını kiraladığı için dolandırıcılık suçundan aldığı birden fazla cezadan dolayı 50 100 yıl gibi 28 yıl yatar cezaya bağlanıyor. İnfaz Kanunu'na göre fakat diğer tarafta ağırlaştırılmış müebbet almış birisi 25 yıl yatıp koşullu salıverilmeden yararlanıp çıkabilecek, öyle mi?