Uluslararası Türk Akademisi, Türk dünyasının ekonomik entegrasyonu için çalıştay başlattı
Kazakistan'ın başkenti Astana'da Uluslararası Türk Akademisinin "Türk Dünyasında Ekonomik İşbirliği ve Entegrasyon" konulu...
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ile ortaklaşa düzenlenen çalıştayın açılış törenine, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kanat Tumış, TDT Aksakallar Konseyi üyesi ve Azerbaycan’ın eski Başbakanı Hasan Hasanov, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Genel Sekreteri Kayrat Sarıbay, Türkiye Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Raif Can'ın yanı sıra Kırgızistan, Özbekistan, Macaristan'dan ekonomik araştırma merkezleri uzmanları ve söz konusu ülkelerin Astana'daki diplomatik misyon temsilcileri katıldı.
Çalıştayın ilk gününde uzmanlar, Türk devletlerinin ulusal ekonomilerinin gelecek 5 yıllık kalkınma planlarını ele alıyor ayrıca Türk dünyasının ekonomik politikasının incelenmesi için ortak merkezler ağı oluşturma olasılığını masaya yatırıyor.
Mustafayev, çalıştayın açılış töreni sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk devletleri arasındaki işbirliğinin çeşitli alanlarda gün geçtikçe geliştiğini vurguladı.
Türk devletleri entegrasyonunda ekonomik işbirliğinin önemli kalkan olduğuna işaret eden Mustafayev, "Türk Akademisi olarak bu sürece nasıl bir katkı yapabiliriz diye bu çalıştayı başlattık. Amacımız ülkelerimizin resmi devlet araştırma merkezleri arasında uzmanlarını bir araya getirmek. Devletlerimizin ekonomik entegrasyonu için bir yol haritası oluşturmak adına iyi bir çalışma olacağını düşünüyorum. Bu iki gün esnasında ortak konularımızı masaya yatırıp üzerinde beraber düşüneceğiz ve gelecek için ortak platform oluşturacağız." ifadesini kullandı.
Yarın sona erecek çalıştay kapsamında Türk devletlerinin ekonomi politikası, işbirliği ve entegrasyonu konularında uzman araştırma merkezleri arasında işbirliği protokolünün imzalanması bekleniyor.
FACEBOOK YORUMLAR