Türk bankası, çalışmalarıyla Türkiye ve Hırvatistan'daki girişimcilere köprü oluyor

- Hırvatistan'da faaliyet gösteren Türk sermayeli KentBank Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Hasan Ecesoy: - "Hırvatistan'ın ilk müşteriye özel çözümler sunan bankası KentBank, buradaki 17 şubesiyle sektörde ilk 10'a girmeyi başardı" - "Türk firmalarının sadece Hırvatistan'da değil aynı zamanda AB içinde hayata geçirecekleri projelere de doğrudan ve Türk bankaları ile iş birliği yaparak destek veriyoruz"

Türk bankası, çalışmalarıyla Türkiye ve Hırvatistan'daki girişimcilere köprü oluyor
Editör: AA
16 Ekim 2023 - 11:56
KentBank Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Hasan Ecesoy, bankanın Hırvatistan'da 17 şubesiyle sektörde ilk 10'a girmeyi başardığını belirterek, "Türk firmalarının Hırvatistan'da ve Avrupa Birliği (AB) içinde hayata geçirecekleri projelere doğrudan ve Türk bankaları ile iş birliği yaparak destek veriyoruz." dedi.

Ecesoy, Bankanın faaliyetlerine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, KentBank'ın, 2011'de Banka Brod'u satın alan Türkiye'nin önde gelen iş gruplarından Süzer Grubu'nun finans sektörü deneyimini ülke sınırlarının dışına taşıdığını söyledi.

Bankanın ortaya koyduğu performansıyla sürdürülebilir ve hızlı büyümeyi sağladığını dile getiren Ecesoy, "Hırvatistan'ın ilk müşteriye özel çözümler sunan bankası KentBank, buradaki 17 şubesiyle sektörde ilk 10'a girmeyi başardı. Türk firmalarının sadece Hırvatistan'da değil aynı zamanda AB içinde hayata geçirecekleri projelere de doğrudan ve Türk bankaları ile iş birliği yaparak destek veriyoruz." ifadesini kullandı.

- AB fonları Hırvatistan'da yatırım için cazip fırsatlar sunuyor

Ecesoy, Türk sermayeli KentBank'ın iki ülke ekonomisi arasında köprü olma amacı çerçevesinde Hırvatistan ve Türkiye'den girişimciler için yeni iş fırsatları yaratarak bilgi ve danışmanlık desteği sağladığını bildirdi.

Son yıllarda AB fonlarının desteklediği birçok altyapı ve üstyapı projelerinde Türk girişimcilerinin artan ilgisine ve bunlardan gerçekleşen işlere KentBank'ın katkı verdiğini belirten Ecesoy, şöyle konuştu:

"Bireysel ve KOBİ girişimcilerinin yanı sıra kurumsal müşteriler de Hırvatistan'daki üretim, yatırım ve ticaretin finansmanı ve kurumsal bankacılık ihtiyaçları için kapsamlı çözümlere, uluslararası bankacılık ürün ve hizmetlerine KentBank'ın deneyimiyle erişebiliyor. Başta girişimciler ve profesyoneller olmak üzere müşterilerin ticari ve özel finansal ihtiyaçlarına yönelik hizmet sunan Hırvatistan'ın ilk gerçek 'kişiye özel hizmet' sunan bankasıyız. Üçü ticari olmak üzere 17 şube, 250 çalışan ve 1000'den fazla otomatik para çekme makinasından (ATM) oluşan bir ağ ve sürekli gelişen dijital bankacılık hizmetleri aracılığıyla başta bireysel müşteriler, KOBİ'ler ve Türkiye ilişkili şirket ve şahıslar olmak üzere geniş bir müşteri yelpazesine hizmet vermekteyiz."

- Türk sermayeli KentBank, Hırvatistan'ın en büyük 9. bankası

Ecesoy, bankanın bilgi işlem altyapısına ve tüm süreçlerin uçtan uca dijitalleşmesine yönelik yatırımlarına da hız verdiğini anlattı.

Bankanın 2022'de gerçekleştirdiği yüzde 8,5'lik ortalama öz kaynak karlılığından sonra 2023'te yüzde 11,5'e ulaşarak en yüksek kar ve öz kaynak karlılığını gerçekleştirmeyi hedeflediğini ifade eden Ecesoy, "2022'de 541 milyon avro olan toplam aktiflerimiz, 30 Haziran 2023'te 663 milyon avroya, toplam mevduatlarımız 481 milyon avroya, toplam krediler ise 327 milyon avroya erişti. 2023'te 7 milyon avro net kara ulaşacağız. Başta dijitalleşme olmak üzere yapılan yatırımlar ve uygulanan stratejiler sayesinde, aktif sıralamada hızla yükselerek Hırvatistan'ın en büyük 9. bankası oldu." diye konuştu.

Ecesoy, Hırvatistan'ın yaklaşık 4 milyon nüfusu ve 71 milyar avro GSYH'sinin bulunduğunu bildirerek, ülkenin 2022'de yüzde 6,4'lük güçlü büyümesinin ardından bu yılda yüzde 2,9 büyümesinin beklendiğini anlattı.

Ülkedeki bankacılık sektörüne ilişkin bilgi veren Ecesoy "Toplamda 20 bankadan oluşan ve büyük uluslararası bankaların faaliyet gösterdiği gelişmeye açık bir sektör. 2022'de güçlü GSYH büyümesi ve Avro Bölgesi'ne katılımın etkisiyle toplam aktiflerde yüzde 14,8'lik büyüme oranı yakalandı. Yüksek sermaye oranları ve sürekli iyileşen kredi kalitesi de dikkat çekiyor." dedi.

- İki ülke ticaret hacminde hedef 5 milyar dolar

Verimli toprakları, gelişmiş ulaşım altyapısı, zengin yenilenebilir enerji kaynakları ve yetişmiş iş gücüyle Hırvatistan'ın, Avrupa pazarlarına yakınlık gibi avantajlarıyla Türk girişimcilerinin ve yatırımcılarının ilgisini çektiğini ifade eden Ecesoy, şunları kaydetti:

"Hırvatistan'da faaliyet gösteren Türk firmalarının turizm, yenilenebilir enerji ve bankacılık sektörlerindeki yatırımları 2022'de 200 milyon avroya ulaştı. İki ülke arasında enerji, altyapı, dijitalleşme, turizm, tarım, sulama ve hayvancılık başta olmak üzere geniş bir işbirliği ve ticaret alanı bulunuyor. AB fonlarının sağladığı ivmeyle enerji, altyapı ve dijitalleşme yatırımlarının Hırvatistan'da artması bekleniyor. Ülke, müteahhitlik hizmetleri, deniz turizmi ve yat imalatının yanı sıra otel yatırımları gibi alanlarda da fırsatlar sunuyor. Türkiye-Hırvatistan arasındaki ticaret hacmi 2022'de 1 milyar 150 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadede 2 milyar dolar olarak belirlenen hedef, orta ve uzun vadede ise 5 milyar dolar olarak açıklandı."


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum