Tunus'ta parlamento seçimleri için bin 58 kişinin milletvekilliği adaylığı onaylandı

Tunus’ta 17 Aralık’ta düzenlenecek erken parlamento seçimleri için milletvekilliğine başvuran bin 427 kişiden bin 58’inin başvurusu kabul...

Tunus'ta parlamento seçimleri için bin 58 kişinin milletvekilliği adaylığı onaylandı
Editör: AA
03 Kasım 2022 - 23:00
Tunus’ta 17 Aralık’ta düzenlenecek erken parlamento seçimleri için milletvekilliğine başvuran bin 427 kişiden bin 58’inin başvurusu kabul edildi.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, 17 Aralık’ta düzenlenecek seçimler için başvuruda bulunan adayları açıklamak üzere Başkent Tunus’ta basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda milletvekilliği adaylığına başvuran bin 427 adayın dosyalarının tek tek incelendiğini belirten Buasker, “369 adaylık başvurusu, talep edilen bazı resmi evrakların eksikliğinden dolayı reddedildi. Talepleri reddedilen adayların Tunus İdare Mahkemesi’ne başvurmalarının yolu açık.” diye konuştu.

Yurt dışına ayrılan 10 milletvekili kontenjanı için sadece 3’ü için adaylık başvurusu alındığını kaydeden Buasker, “7’si yurt dışı, 3’ü yurt içinde olmak üzere 10 seçim bölgesi için birer adayın başvurduğu milletvekili seçimi için yurt dışındaki 7 yerden aday çıkmadı.” ifadelerini kullandı.

Buasker, aday gösterilmeyen yurt dışındaki seçim bölgeleri için kesin seçim sonuçları açıklandıktan sonra kısmi seçimlere gidileceğini vurguladı.

17 Aralık seçimleri için 15-24 Ekim tarihleri arasında milletvekilliği aday adaylığı başvuruları kabul edilen Tunus’ta, yeterli başvuru olmadığı için başvuru süresi 3 gün daha uzatılmıştı.

- Tunus'ta siyasi kriz ve yeni siyasi takvim süreci

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclis'in çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek, yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "Siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclis'in kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5 katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 evet oyuyla yeni anayasa kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Said, yeni anayasanın kabulünün ardından 15 Eylül'de yaptığı açıklamayla, erken genel seçimlerde uygulanacak yeni seçim yasasının hazırlandığını duyurmuştu.

- Yeni seçim yasası

Listelere göre değil, “şahsi başvuru” yöntemi benimsenen yeni seçim yasasında milletvekili sayısı da 217'den 161'e düşürüldü.

Seçim bölgelerinin daraltıldığı yeni yasada adayların seçime katılacakları bölgede ikamet eden 400 kişiden imza alması gerekiyor.

Partilerin seçim çalışması yapmasının yasaklandığı yasada, sadece adayların bireysel seçim kampanyalarına izin veriliyor.

Yeni seçim yasasında, ikamet edilen bölgeden aday olmak, sabıka kaydının ve vergi borcunun olmadığını kanıtlayan belgelerin sunulması gibi yeni adaylık koşulları da yer alıyor.

Yeni seçim yasasına karşı çıkan birçok siyasi parti, genel seçimleri boykot edeceklerini duyurmuştu.




FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum