TRT ortak yapımı "Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu", 9 Aralık'ta vizyona girecek

- Filmin yönetmeni Nurullah Yenihan: - "(Nasreddin Hoca) Hikayeleri 1200'lü yıllardan zamanımıza kadar yolculuk etmiş bir karakter. Hikayeleri her nesle göre uyarlanmış hem çocuklar hem de yetişkinlerce sevilmiş. Böyle bir karakterin dizisini ve filmini yapmamak bir kusur aslında" - "Çocuklarımıza Noel Baba'yı anlatmak yerine Nasreddin Hoca'yı anlatmamız gerekiyor. Robin Hood yerine Köroğlu, savaşçı kadın kahraman Mulan yerine Tomris'i anlatmamız lazım"

TRT ortak yapımı "Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu", 9 Aralık'ta vizyona girecek
Editör: AA
07 Aralık 2022 - 11:21
FATİH TÜRKYILMAZ - Anadolu'nun sevilen kahramanlarından Nasreddin Hoca'nın dostlarıyla çıktığı macera dolu yolculuğa işleyen "Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu" filmi, 9 Aralık'ta sinemaseverlerle buluşacak.

TRT ortak yapımı animasyon filmin yönetmeni Nurullah Yenihan, filmin yapım sürecini, Nasreddin Hoca'nın Türk kültürü açısından önemini ve gelecek projelerini AA muhabirine anlattı.

Yenihan, 5 yıl önce Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu filmini çizgi dizi olarak yapmaya başladıklarını belirterek, kendi coğrafyalarında yaşamış bu önemli karakteri yeni güncel hikayelerle çocuklara tanıtmayı hedeflediklerini söyledi.

Hollywood'un ya da farklı kültürlerin dayattığı kahramanlar yerine Türk kahramanların tanıtılması gerektiğine vurgu yapan Yenihan, "Dizide, aşina oldukları karakterleri çocuklarımızla beyazperde buluşturmak ve değerlerimizi dünyaya tanıtmak istiyoruz. Filmimiz bugüne kadar Türkiye'de Nasrettin Hoca ile ilgili yapılmış ilk animasyon filmi. Biz de çok şaşırdık aslında bu zamana kadar yapılmamasına. Kendi coğrafyamızın kahramanlarından uzaklaşmamamız lazım." dedi.

- "Böyle bir karakterin filmini yapmamak bir kusur aslında"

Nurullah Yenihan, Türk tarihinde ve kültüründe çok önemli şahsiyetler bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Karşılaştırmayı çok sevmiyorum ama çocuklarımıza Noel Baba'yı anlatmak yerine Nasreddin Hoca'yı anlatmamız gerekiyor. Robin Hood yerine Köroğlu, savaşçı kadın kahraman Mulan yerine Tomris'i anlatmamız lazım. Daha bunun gibi niceleri var. Bizim kültürümüzde çok güzel karakterlerimiz var. Hatta Hollywood'un bile bizim kültürümüzden esinlendiği karakterler de var. Bizim kendi karakterlerimizi sahiplenerek, kendi çocuklarımıza ve onların çocuklarına nesiller boyunca bırakmamız gerekiyor. Nasreddin Hoca nesillerdir, her nesilde değişen hikayelerle devam ediyor. Günümüzün hikaye anlatım dili de çizgi film. Çizgi filmde de sinemada da devam etmesi lazım. Dolayısıyla biz de bunun devamını sağlamaya çalışıyoruz."

Sinema filminde çizgi diziden farklı olarak "Nasreddin Hoca'sız bir dünyanın nasıl olacağını" göstermeye çalıştıklarını belirten Nurullah Yenihan, Nasreddin Hoca'nın bütün nesilleri yakalayan bir kahraman olduğunu dile getirdi.

Yenihan, Nasreddin Hoca'nın hikayelerinin ve anlatılarının tüm zamanlara hitap ettiğini vurgulayarak, "Hikayeleri 1200'lü yıllardan zamanımıza kadar yolculuk etmiş bir karakter. Hikayeleri her nesle göre uyarlanmış hem çocuklar hem de yetişkinlerce sevilmiş. Böyle bir karakterin dizisini ve filmini yapmamak bir kusur aslında. Çocuklarımıza sevdirmemiz, dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Biz de bunun için yola çıktık." değerlendirmesinde bulundu.

- "TRT ortak yapımları zirveyi bırakmadan devam edecek"

Şimdiye kadar 11 sinema filmi yaptıklarını kaydeden Yenihan, her filmde Türkiye sınırlarını aşmak için hedef koyduklarını söyledi. "Tay" filminde dünyada iyi bir izlenme sayısı elde ettiklerini sözlerine ekleyen Yenihan, "Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu"nda da bunun üzerine çıkmayı hedeflediklerini aktardı.

Yönetmen Yenihan, "Dünyayı çocuklar ve çizgi filmler değiştirecek" sloganıyla şirketlerini kurduklarının altını çizerek, animasyon sektörüne ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"2014'te yaptığımız ilk filmimiz TRT ortak yapımı değildi. Sektörde de yerli yapım içerik çok fazla yoktu. Hollywood filmleriyle rekabet etmeniz çok kolay olmuyor. Salon ve dağıtımcı bulmada zorluklar yaşıyorduk. Hatta ben birçok dağıtım firmasıyla görüştüm ve bir dağıtım firması 'Bizim için öncelik stüdyo filmleri, Amerikan filmleridir. Onun takviminden kalan bölümde size yer verebiliriz.' dedi. 2017-2018'de TRT ortak yapımlarla bize destek vermeye başladıktan sonra, TRT'nin de gücünü arkamıza alarak yerli yapım filmlerimize salon ve dağıtımcı bulmada sıkıntı yaşamamaya başladık. Artık stüdyo filmleri yerine bizim filmlerimiz tercih ediliyor. Stüdyo filmlerinden daha çok gişe yapıyoruz. Peş peşe rekorlar kırıyoruz. 'Tay' sinema filmimiz 4 hafta lider olarak çıktı. Peşinden 'Aslan: Gökbey' girdi. O da lider olarak devam etti. Şimdi 'Nasrettin Hoca' geliyor. İnşallah o da uzun süre lider olarak devam eder. Çok iddialıyız o noktada. Peşinden 'Rafadan Tayfa', ondan sonra 'Manu', ondan sonra 'Elif ve Arkadaşları' geliyor. TRT ortak yapımları zirveyi bırakmadan devam edecek, hedefimiz bu bizim."

Gelecek projelerinden de bahseden Yenihan, "Tay'ın ikinci filmi 'Tay Kudüs'ün senaryosunu yazmaya başladık. Yine hedefimiz, Peygamber Efendimizin çocuk sevgisini anlatmak ve çocuklarımıza onun sevgisini aşılamak. Peşinden Nasreddin Hoca filmimizin ikincisine hazırlanacağız." ifadelerini kullandı.

Nurullah Yenihan, en büyük hayallerinden birinin ise Türk kadın savaşçı Tomris'in animasyon filmini yapmak olduğunun altını çizdi.

Yenihan ayrıca Türkiye'de animasyon sektörünün kalite standartlarını yükselterek uluslararası alanda da büyümeye devam edeceğine inandığına işaret etti.

Uzun ve titiz bir hazırlık süreci sonunda 3D olarak seyirci karşısına çıkacak film, Nasreddin Hoca'nın zamanda yolculuk aracına yanlışlıkla giren iki hırsız yüzünden işlerin karışmasını konu alıyor.

Nurullah Yenihan ve Naser Merati'nin yönetmenliğini üstlendiği filmin senaryosunu Ayşe Banu Başarıcı kaleme aldı. Filmin müziklerini ise Murat Dalkılıç ve Burak Çambel hazırladı.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum