Selanik'te düzenlenen konferansta "Güneydoğu Avrupa'daki dijitalleşme süreci" ele alındı

Yunanistan'ın Selanik kentinde "Bölgesel Dijital Sözleşmeye Zemin Hazırlamak" konulu konferansta Güneydoğu Avrupa'daki dijital...

Selanik'te düzenlenen konferansta "Güneydoğu Avrupa'daki dijitalleşme süreci" ele alındı
Editör: AA
25 Mayıs 2023 - 14:42
Yunanistan'ın Selanik kentinde "Bölgesel Dijital Sözleşmeye Zemin Hazırlamak" konulu konferansta Güneydoğu Avrupa'daki dijital dönüşüm, bölge ülkelerinden gelen konuklar tarafından farklı boyutlarıyla irdelendi.

Konferans kapsamında düzenlenen "Dijital Dönüşüm, Yeni Bir Vizyon ve Bölgesel Gelişme" başlıklı panelde Güneydoğu Avrupa'daki farklı ülkelerin dijitalleşme alanında attıkları adımlar paylaşıldı.

Görev süresi bugün dolan Yunanistan İçişleri Bakan Yardımcısı Stavros Kalafatis, ülkesinin son 4 yılda kamu hizmetlerinde dijitalleşme adına attığı adımları anlatarak, Kovid-19 salgını sürecinde dijitalleşmenin hız kazandığına işaret etti.

Yunanistan Dijital Yönetim Bakanlığı Genel Sekreterlerinden Dimosthenis Anagnostopulos, teknoloji alanında yapılan yatırımların sadece yeni istihdam alanları yaratmadığına, ülkedeki altyapıyı da güçlendirdiğine dikkati çekti.

Yunanistan Dijital Yönetim Bakanlığı Genel Sekreterlerinden Athanasios Staveris de geleceğin uzay teknolojisinde saklı olduğunu belirterek, siber güvenliğin de önemli bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Siber uzayın sınır tanımadığını vurgulayan Staveris, bir ülkenin siber güvenliğinin tehlikede olmasının, diğer ülkelerin de siber güvenliğini tehlikeye attığına işaret etti. Staveris, bu nedenle siber güvenlik alanında ülkeler arası işbirliğinin şart olduğunun altını çizdi.

- Öncelikle insan kaynağına yatırım yapılması gerekiyor

Eski Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvanic, dijital dönüşümün Balkanlar'ın öncelikleri arasında olmadığını söyleyerek, özellikle "eski kuşak (yaşlı) liderlerin" bu dönüşüme gereken önemi veremediğini belirtti.

Avrupa'nın, Balkanlar'a "Size kapılarımız açık" mesajı vermesine rağmen farklı çekinceler nedeniyle gerçekte bu kapıların kapalı tutulduğunu ifade eden İvanic, Balkanlar'ın Avrupa Birliği'ne (AB) üye olamayan ülkeleri ile AB arasında eğitim, dijitalleşme ve çevre gibi konularda özel bir ilişki geliştirilerek bölgede bu alanlarda ilerleme kaydedilmesini önerdi.

Kosova Eğitim, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanı Arberie Nagavci, dijitalleşme için öncelikle insan kaynağına yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Romanya Araştırma, İnovasyon ve Dijitalleşme Bakanlığı Sekreteri Eduard Mititelu de dijital çağda bilgi ve teknoloji paylaşımının (know how) önemine değinerek, "Değişimi bir tehdit olarak değil bir fırsat olarak görmeliyiz." dedi.

OECD adına konuşan Anita Richter de AB ile Güneydoğu Avrupa ülkelerinin, dijitalleşme oranlarındaki farka dikkati çekerek, bu farkın kapatılması gerektiğini belirtti.

Richter, dijital kabiliyetlerin geliştirilmesi için eğitime önem verilmesi, işletmelerin dijitalleşmesinin desteklenmesi, kamu hizmetlerinde dijitalleşmenin yaygın hale gelmesinin dijital dönüşümdeki en önemli faktörler olduğunu dile getirdi.

Avrupa Konseyini temsilen konferansta yer alan Milica Vesonic de yapay zekanın "ortak bir değer" olarak ele alınması gerektiğini belirterek, dijitalleşme çağında kişisel bilgilerin gizliliğinin korunmasının önemini vurguladı.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum