Özbekistan'da, "Cedidcilerin Faaliyetleri" konferansta ele alındı
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te, "Cedidcilerin Faaliyetleri: Gayeleri, Amaç ve Vazifeleri ile Türkistan'ın Kalkınmasına Katkısı"...
Özbekistan hükümeti ve farklı Özbek kurumlarının, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), TÜRKSOY, Uluslararası Türk Akademisi, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı işbirliğinde düzenlediği konferansta, Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve ev sahibi Özbekistan'dan 100’den fazla katılımcı yer aldı.
Konferansın açılışında konuşan Özbekistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Hayriddin Sultanov, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in konferansa katılanlara yolladığı mesajı okudu.
Mirziyoyev, mesajında, 20. yüzyılın başında Türkistan bölgesinde milli istiklal mücadelesinin başladığını ve bunun başında yenilikçi bir akım olan Cedidciler Hareketinin bulunduğunu belirterek, onların çok zorlu bir dönemde bölge ülkelerinin bağımsızlığı, kalkınması ve refahı için mücadele ettiğini dile getirdi.
Mirziyoyev, eski Sovyet döneminde farklı suçlardan yargılanarak mahkum edilen bu Cedidcilerden 400’den fazlasının son yıllarda Özbekistan hükümetince aklandığını kaydetti.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı da Türk Dünyasının teşekkülünde çok önemli dönüm noktası ve bir fikir açılımı olan "Cedidcilik" konulu uluslararası konferansın önemine değindi.
Türk Dünyasının aydınlanma felsefesinin, Türk-İslam dünyasına yansımaları olarak "Usulü Cedit" hareketinin eğitim başta olmak üzere birçok alanda önemli bakış açılarının ortaya çıkışına vesile olduğunu vurgulayan Çakıcı, bu aydınlanma hareketinin uzmanlarca çeşitli açılardan ele alınacağı bu konferansın düzenlenmesini TÜRKSOY olarak önemsediklerini dile getirdi.
Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, Türk devletlerinin entegrasyon sürecinde yeni bir aşamaya geçildiği bu dönemde fikir dünyasının mimarları olan Cedidcilerle ilgili bu etkinliğin düzenlenmesini manidar bulduğuna işaret ederek, konferansın özellikle Türk medeniyetinin beşiklerinden biri sayılan ve Cedidcilik Hareketinin önemli merkezlerinden Özbekistan’da yapılmasının oldukça anlamlı olduğunu vurguladı.
"Cedidcilerin Faaliyetleri: Gayeleri, Amaç ve Vazifeleri ile Türkistan'ın Kalkınmasına Katkısı" konulu konferans kapsamında, 20. yüzyılın başında Türkistan’daki milli istiklal mücadelesi ve Cedidcilik Hareketiyle ilgili çeşitli sunumlar yapıldı.
FACEBOOK YORUMLAR