Omuz ağrısında bilinmeyen gerçekler ve tedavi yöntemleri

Günümüzde büyükten küçüğe herkesi etkileyen omuz ağrıları. Peki ne kadar bilgi sahibiyiz. Halkımız tarafından yanlış bilinen gerçekleri derledik.

Omuz ağrısında bilinmeyen gerçekler ve tedavi yöntemleri
Editör: adalet.tv
13 Kasım 2020 - 00:07
Günümüzde büyük küçük demeden herkeste görülen omuz ağrısından bahsedeceğiz.

Aşırı kullanım, yırtılma, az kullanım, kırık sonrası hareket etmeye çekinmeye bağlı olarak hareketsizlik ve gerekli fizik tedavinin alınmaması, aşırı yazı  yazma, sürekli aynı pozisyonda telefon laptop kullanma ve bunun gibi sebepler omuz ağrısının primer sebebi olmaktadır.
Ağrı kas spazmına bağlıysa rehabilitasyon süreci daha kolay geçmektedir ancak kas yırtığı,  kırık sonrası hareketsizlik, donuk omuz gibi biyomekaniğin bozulduğu rahatsızlıksa daha bütüncül ve çevre kas ve eklemleri içeren program izlenir.

Ağrının çözümünde tüm tedaviler bir yana ağrının kaynağı bulunmalı. Eğer aşırı kullanıma bağlıysa o aktivite azaltılmalı, kırık sonrası hareketsizlikse fizyoterapist eşliğinde yavaş yavaş hareketlerin arttırılması, telefon vb kullanımına bağlı sinir sıkışmasından kaynaklı omuz ağrısıysa dinlenerek kullanılması önerilir. Bunlar dikkate alınmazsa yapılan tedavide ilerleme sağlanamaz. Detaylı değerlendirmeyle ağrının kaynağı bulunur, hastanın postürel duruşu izlenir, omuz hareketlerinde eklem sesi varlığı kontrol edilir, kas kısalık testleri yapılır,aktif ve pasif eha'ya bakılır. Rehabilitasyon olarak öncelikle Aktif EHA arttırılması amaçlanır. Eklem biyomekaniğine uygun olarak eklem hareketi manuel terapiyle fizyoterapist eşliğinde arttırılabilir.Kısalan kaslara germe ve onu takiben dambıl, terebant ve hastanın hayal gücüne bağlı olarak evde ve hastanede kuvvetlendirme yapılır. Hastada omuz ağrısıyla birlikte uyuşma karıncalanma varsa radikülopati düşünülebilir. Sinir germesi, krem kullanılır.
Hastada adeziv kapsülit gibi daha karmaşık bir rahatsızlık varsa daha hassas ve dikkatli bir yol izlenir.
Omuz rehabilitasyonunda diğer dikkat edilmesi gereken nokta scapula hareketliliğidir. Scapula hareketliliği mobilizasyon ile arttırılmalı; kanat scapula, scapula uç noktalarda eşitsizlik varsa kas dengesizliğinin düzeltilmesiyle bunlara çözüm bulunmalıdır. Çünkü güçlü bir omuz biyomekaniği için scapula anatomisi ve hareketliliği en önemli noktalardan biridir.

Rehabilitasyonun diğer aşamalarında kinezyoterapi ile bantlama yapılabilir. Bu egzersizde kolaylık sağlar ve ağrıda azalma sağlar. Hastanede yapılan egzersizler gündelik yaşantının bir parçası olmalıdır. Kas kuvvetine uygun gerginlikte bir therabant egzersiz için kolay ulaşılabilir ve fonksiyonel bir alettir. Dambılda fizoterapistin önerdiği ağırlıkta ve ilerleme aşamasına bağlı uygulanabilir güçlendirme aletidir.