Memurlar, emekliler ve asgari ücretliye Ocak ayında yüze kaç zam yapılacak?

Memurlar, emekliler ve asgari ücretliye Ocak ayında yüze kaç zam yapılacak? Detaylar netleşiyor.

Memurlar, emekliler ve asgari ücretliye Ocak ayında yüze kaç zam yapılacak?
Editör: adalet.tv
30 Ağustos 2024 - 12:46
Devlet memurları, emekliler ve asgari ücretlilerin Ocak 2025 zamlı maaşlarıyla ilgili bilgiler netleşiyor. Son dönemlerin en düşük zam oranının Ocak ayında yapılması bekleniyor.

Devlet memurlarına yüzde 6 ile 10 oranında bir zam gelmesi beklenirken, asgari ücretin ise en fazla 20 bin TL olabileceği öngörülüyor.

Önümüzdeki dönemde ise memur, emekli ve asgari ücretlilere zam yapılırken "beklentilere" göre zam yapılacak. Bu ise zam oranlarının düşük olacağı anlamına geliyor.

Enflasyon ile mücadele kapsamında izlenen programda maaş zamlarının yavaşlatılması formülü benimsenmişti.

Ancak TÜİK verileri memur zam oranlarında önemli bir gösterge. Asgari ücrette ise ülkenin yarısına yakını asgari ücretle çalıştığı için artık eskisi gibi yüksek oranlarda zam yapılmayacağı kulislerde konuşuluyor.

MEMURLARIN DURUMU

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon yüzde 38'yükselirse bu defa enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammıyla birlikte toplam yüzde 6,62 oranında zam yapılacak. Enflasyonun yıl sonuna kadar düşmesi öngörülüyor, bu durum ise memurların son yıllara nazaran ilk kez düşük oranda zam alabileceği anlamına geliyor.

Durum böyle olursa bu kez gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayabileceği ek zam veya refah payı konusuna çevrilecek. Yetkili sendikaların zam konusunda isteksiz olmaları ise şaşırtıcı bir durum olarak karşımızda duruyor.

Çalışma Bakanlığı ile yetkili sendikalar arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerine göre memurlar; 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacaktı.

İMF'DEN ASGARİ ÜCRET HESABI

Merkez Bankası’nın (MB) 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38-42 aralığında bulunuyor. IMF’nin tavsiye ettiği 2025 sonu için TCMB’nin enflasyon tahmini ise yüzde 7-21 aralığında.

Ekonomi yönetimi IMF'nin önerilerini takip ederse, asgari ücrete yüzde 14 zam yapılması bekleniyor. Bu durumda, Ocak 2025’te net asgari ücret 17 bin 2 TL’ye 2 bin 380 lira 20 kuruş eklenerek 19 bin 382 lira 28 kuruşa yükselmiş olacak. Yani 20 bin TL'nin de altında.

EMEKLİYE ZAM ÇOK ZOR

Emeklilerin zam oranı ise memur ve asgari ücretin oran olarak altında kalması bekleniyor. Bunun nedeni ise uzmanlar tarafından EYT olarak lanse ediliyor.

Türkiye'de 15 milyon 351 bin kişi devletten emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alırken, 25 milyon 96 bin kişi sigortalı olarak çalışıyor. Bu sayının 2025 yılında emekli bazında artış göstermesi bekleniyor. Türkiye'de 1 emekliye 1,5 çalışan düşüyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum