Kripto paraların hukuki altyapısı nasıl olacak?

Dünyayı kasıp kavuran kripto paraların hukuki altyapısı konusunda henüz netlik yok. Sınırsız özgürlüğün olduğu kripto para dünyası sınırsız sorunları da bünyesinde barındırıyor.

Kripto paraların hukuki altyapısı nasıl olacak?
Editör: adalet.tv
18 Nisan 2021 - 00:58 - Güncelleme: 18 Nisan 2021 - 01:06

Kripto para haberleri her gün ülkelerin gündemini süslemekte. Türkiye’de 5 milyondan fazla kripto para yatırımcısının olduğu biliniyor. Kripto paralara yatırım yapmak isteyen yatırımcılar ülkemizde işlem gören uluslararası mobil uygulamalar başta olmak üzere yerli firmaları da tercih ediyorlar. Kripto paradan kısa süre içerisinde çok fazla para kazanan da mevcut parasını batıran da. Ancak kripto para piyasasının en önemli sorunu ise hukuki altyapısının bulunmaması, geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası yaptığı açıklama ile ülkemizde kripto paranın ödeme yöntemi olarak kullanılamayacağını açıkladı. Yakın tarihte ise cumhurbaşkanlığı yapmış olduğu açıklama ile kripto paralarla ilgili olarak bir düzenleme yapılacağını açıklamıştı.

Görünen o ki ülkemizde yakın zamanda resmi kuruluşlar tarafından kripto paralarla ilgili olarak bazı düzenlemelerin yapılacağı ufukta gözüküyor. Ancak unutmamamız gereken; kripto paraların en önemli özelliği merkez bankalarıyla ilgisinin bulunmaması tamamen özgür bir altyapısının olması ve kripto paralarının karşılığının bulunmaması. Hatta karşılığının bulunmaması konusuyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığından ve ülkemizde bazı dini kanaat önderlerinden de açıklamalar yapılmıştı. Kripto paraların caiz olmadığı belirtilmişti.

Kripto paraların herhangi bir karşılığının olmamasından dolayı herhangi bir şekilde hukuki olarak bir altyapısı da bulunmuyor bundan dolayı kripto para alım satım işlemi yaptığınız borsalarda herhangi bir sorun yaşandığında karşımızda bir muhatap bulamayabilirsiniz yani paralarınızı alamayabilirsiniz. Zaten kripto para borsalarının çoğu Amerika merkezli, ülkemizdeki yatırımcılar Amerika merkezli bir kripto para borsasına para yatırdıkları zaman bunun takibini devletimiz asla yapamaz paranızı geri alamazsınız. 

Kullanıcılar bu sorunları yaşamamak için dünyanın en saygın ve güvenilir kripto para borsalarına paralarını yatırarak bu sorunu çözdüğünü düşünüyor.

Geçtiğimiz günlerde haberlere yansıyan önemli bir örnek vardı; bir vatandaş alacaklı olduğu parayı tahsil edemediği için borçlu olan kişiyi icraya verip kripto para cüzdanına haciz getirmişti. Mahkeme kripto para cüzdan hesabına haciz koydurmuştu ancak ortada kripto paranın bir karşılığı bulunmadı için kişi parasını tahsil edemedi. Yavaş yavaş kripto paralarla ilgili olarak yasal konularda böyle örnekler gündeme gelmeye devam edecektir.

TÜRKİYE YASAL DÜZENLEME YAPIP DÜNYAYA ÖRNEK OLMALI

Önümüzdeki dönemde ülkemizin çok geç kalmadan kripto paralarla ilgili olarak yasal düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz. Bu konuda Adalet Bakanlığı da dünyada ilk olacak şekilde bir çalışma yapabilir. Kripto paralarla ilgili olarak yasal bir zemin oluşturulup bunun kanundaki karşılığı belirtilebilir. Çünkü ülkemizde çok fazla dolandırıcılık olayı yaşanmakta, dolandırıcılık olaylarının çok ciddi bir kısmı internet üzerinden yapılıyor. Mağdur olan kişiler eninde sonunda adliyelerin kapısına geliyor ve devletten sorunu çözmesini istiyorlar.

Kripto para dünyasında ise bu sorunlar ileride çok fazla büyümeden şimdiden devletimiz bunun kendi içerisinde (hukukçular ve ekonomistler biraraya gelerek) ülkemiz bazlı olarak altyapısını ve hukuki temellerini oluşturmalıdır.

Yeni bir çiftlik bank, jet fadıl veya saadet zinciri tarzı ülke genelinde on binlerce kişinin karıştığı dolandırıcılık olaylarına yenileri eklenmeden popülerliği her geçen gün artan kripto para dünyasında düzenlemeler yapılarak dünyaya da örnek olunabilir. Bunu yasaklamak çözüm olmayacaktır.
adalet.tv / ekonomi servisi - özel haber


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum