Kifoz nedir, erken Kifoz teşhisi ve Kifoz tedavi yöntemleri
Kifoz (kamburluk) ile ilgili en önemli detayları ve Kifoz tedavi yöntemlerini sizler için araştırdık. Kifoz teşhisi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...
Bugün halk arasında kamburluk olarak bilinen kifozun nasıl oluştuğundan, nelere dikkat edilmesi gerektiğinden, hangi duruş ve hareketlerden kaçınmamız gerektiğinden ve fizik tedavimin öneminden bahsedeceğiz.
Öncelikle bu rahatsızlığın ismi halk arasında kamburluk dense de kifozdur. Kifoz bir anda başlayan bir durum değildir. Oluşumu aylar, yılları alabilir. Genellikle öğrencilik zamanlarında ilkokulda sıraların uygun olmayışı, ders çalışma postürü bu durumu başlatan durumdur.
Yetişkinlik zamanlarında da aynı şekilde iş ve ev ortamında, çalışırken, otururken düzgün postür sağlanamaması, dik durmamak durumu hızlandırır. İlk olarak korunma kısmına gelirsek hayatımızın her alanını buna göre düzenlemeliyiz. Çalışma masamızın boyutu boynumuz fazla eğilmeden duracak pozisyonda alınmalı, sandalye de buna uygun seçilmelidir. Sandalye seçiminde ortopedik ve ayarlanabilir sandalyeler tercih edilmeli. Aksi takdirde boyunda görülen cervical kifoz meydana gelebilir. Günlük hayatımızda bunun gibi örneğin evi süpürürken, bulaşık yıkarken, ayakta beklerken her pozisyonda duruşa dikkat etmeliyiz.
Oluşma mekanizmasına gelirsek omuz kuşağımız ve sırtımız da birbirine bağlantılı birçok kas, eklem, ligament bulunmaktadır. Sürekli kambur poziyonda durunca burada bulunan kaslar kısalır ve sırtı öne çeker. Omuzlar da buna bağlı olarak öne doğru eğim gösterir ve omuz da yuvarlak omuz patolojisi meydana gelir. Genelde kifozlu kişilerde boyun kısmı da öne tilt gösterir. Buradan anlaşılacağı üzere birden çok bölge duruşumuzdan zarar görür ve tedaviye başlanmazsa geri dönüşsüz sonuçlar doğurabilir, birden çok bölge etkileneceği için tedavi zorlaşır. Çünkü belirli bir yaştan sonra tedavi alınsa bile postuür düzelmez sadece bozukluğun ilerlemesi durdurulabilir.
KİFOZ VE FİZİK TEDAVİ
Kifoz’da fizik tedaviye gelirsek öncelikle günlük yaşam aktivite modifikasyonları ve önerileri hastaya gösterilir. Bunlara uygulaması gerektiği anlatılır çünkü günlük yaşam aktiviteleri ve tedavi birbiriyle paralel gitmezse alınan fizik tedavimin bir faydası görülmez, görülse de uzun süreli olmaz. Sonra kısalan kaslar tespit edilir ve o kaslara germe yapılır. Hastaya kendisinin de evde yapabileceği germeler gösterilir. Ardından omuz ve sırtı kuşağı kaslarına kuvvetlendirme egzersizleri verilir ama burada sadece bir yere odaklanmak yanlış olur. Bu yapılar komplike bağlantılardır ve sadece omuz kuşağına veya torakal kısma odaklı tedavi yaklaşımı yanlıştır. Scapular bölgenin de hareketliliğinin arttırıldığı egzersizler verilir. Hasta bu kuvvetlendirme egzersizlerine evde therabant, dambıl, pilates topu eşliğinde fizyoterapist kontrolünde devam eder. Evdeki ekipmanlarla da örneğin oklavayı arkadan 2 kol arasına alıp dik yürüme egzersizi gibi egzersizler yapabilir. Bu egzersizler fzt ve hasta ortak kararı ile artırılabilir. Unutmamak gerekir ki düzgün postür düzgün omurgayı, düzgün omurga da sağlıklı ve ağrısız yaşamı beraberinde getirir.