Kerküklü kadın, köyünde kurduğu terzi atölyesinde onlarca hemcinsine iş imkanı sağlıyor
- Havice ilçesine bağlı Han köyünde yaşayan 56 yaşındaki Rabia Ahmed: - "Gerek kendi köyümüzde gerekse çevre köylerdeki ihtiyaç sahibi çok sayıda insana yardımcı oluyoruz" - "Kadının gücünü, hünerini ve toplumdaki önemli konumunu bu adımlar ve girişimler sayesinde kanıtlıyoruz"
Terör örgütü DEAŞ olayları sırasında evini terk ederek yıllarca iç göçmen kamplarında kalan Rabia Ahmed, bu sırada kendisi gibi başka kadınların da hayatına dokunacak bir adım attı.
Iraklı kadın, bileziklerini bozdurarak aldığı iki dikiş makinesiyle kamptaki çadırlardan birini ufak bir terzi atölyesine çevirdi.
Ahmed, bu girişimle hem gelir elde etti hem de kampta çok sayıda ihtiyaç sahibinin giyimini temin etti.
- Köyüne dönünce evinin bir bölümünü atölyeye dönüştürdü
Kampta geçirdiği 3 yılın ardından DEAŞ'tan kurtarılan Havice ilçesine bağlı doğup büyüdüğü köyüne geri dönen Ahmed, evinin bir bölümünü atölyeye dönüştürdü. 56 yaşındaki Ahmed, beş yıldır işlettiği terzi atölyesinde onlarca genç kadına iş imkanı sağladı.
AA muhabirine konuşan Rabia Ahmed, başlattığı girişimin köydeki kadınların istihdamı için ilk ve tek proje olduğunu söyledi.
Bunun için eşi ve ailesinden ciddi teşvik gördüğünü, bireysel girişimine daha sonra onlarca kadının da iştirak ettiğini aktaran Ahmed, katılanların yetişmeleri için de ücretsiz terzilik ve el işleri eğitimi düzenlediklerini belirtti.
Iraklı kadın, bu girişimi sayesinde engelli eşi ve üniversitede okuyan iki çocuğuna kendisinin baktığını ifade etti.
- Eğitim alan kadınlar başka köylerde de benzer girişimler başlatıyor
Ahmed, terzi atölyesinde sadece kendi köyünden kadınların çalışıp eğitim almadığını civardaki kasaba ve köylerden de gelenler olduğunu söyledi.
Burada kadınlara aynı zamanda öz güven kazandırdıklarını belirten Ahmed, kendi ayakları üzerinde durabilen kadınların kendi kasaba ve köylerinde de benzer projeler başlattıkları bilgisini verdi.
"Köyde ve diğer komşu köylerde terzilik, sanat ve el işleri alanlarında büyük potansiyeller var bu kabiliyetli kadınların değerlendirilmeleri gerekiyor." diyen Ahmed, daha büyük istihdam için hükümet ve sivil toplum örgütlerinden destek beklediklerini dile getirdi.
Yaptıkları çalışmadan ötürü önemli sivil toplum örgütlerinden takdirnameler aldıklarını kaydeden Kerküklü girişimci kadın, çok sayıda yerel fuar organizasyonuna katıldıklarını ve bu yönde davet almaya devam ettiklerini ifade etti.
- "İhtiyaç sahibi çok sayıda insana yardımcı oluyoruz"
Ahmed, atölyesinde çalışan onlarca kadının ailelerinin geçimine önemli katkı sağladığını ancak projesinin sadece gelir amaçlı olmadığını belirtti.
Iraklı kadın, "Gerek kendi köyümüzde gerekse çevre köylerdeki ihtiyaç sahibi çok sayıda insana yardımcı oluyoruz. Kadının gücünü, hünerini ve toplumdaki önemli konumunu bu adımlar ve girişimler sayesinde kanıtlıyoruz." dedi.
Ahmed, bu adımın terör olayları ve kamp hayatından etkilenerek psikolojik rahatsızlık yaşayan çok sayıda kadına da moral verdiğini ve travmalarını atlatmalarına destek olduğunu sözlerine ekledi.
FACEBOOK YORUMLAR