Kalp kası iltihabı nedir, Miyokardit ne demek, zararları nelerdir
Covid-19 ile ülkemiz ve tüm dünya 1 yılı aşkın süredir mücadele veriyor ve vermeye de devam ediyor. Artan vakalar beraberinde yasakları da getiriyor. Virüsten kurtulmamız için tek yolun aşıdan geçtiği söyleniyor. BioNTech aşısın olanlarda Miyokardit kalp kası iltihabı) olduğu iddiaları gündeme bomba gibi düştü.
Ülkemizde de BioNTech aşıları vurulmaya başlandı. İsrail'den ise şöyle bir açıklama geldi. Pfizer BioNTech aşısı vurulan kişilerde 2.dozu vurulduktan sonra kalp kası iltihabı (myokardit) görüldü. Tam olarak aşı ile ilgili olup olmadığı açıklanmasa da myokardit herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Nedir, ölümcül müdür, ileride önemli bir soruna yol açar mı gibi soru işaretleri hem aşıyı vurulanlar hem de vurulacak olanların aklını kurcalıyor. Merak edenler için bizde tüm merak edilenleriyle myokardit (kalp kası) iltihabını sizler için derledik. Şunu söylemek isteriz ki bilgiler size yardımcı olabileceği gibi kesin tanıyı, bilgiyi ve tedaviyi öğrenmek, eğer şüpheniz varsa bunu gidermek için doktorunuza başvurmanız gerektiğidir.
Myokardit (Kalp kası iltihabı nedir)
Myokard, kalp kası demektir. Tıp literatüründe sonuna 'it' kelimesi eklendiğinde iltihap anlamı katar. Myokardit aynı şekilde kalp kası iltihabıdır. Aşı sebepli olmasa bile kalp kası iltihabına virüs, mantar, uyuşturucu ve bakteriler yol açar. Yani Covid-19 geçirmiş bir kişide kalp kası iltihabı görülme ihtimali vardır. Sadece yetişkinlerde de görülmez bu hastalık. Çocuklarda da görülebilir ve covid-19 yeni varyantı çocuklarda daha sık görüldüğü için onlarda myokardit riski de artmış olabilir diyebiliriz.
Bu durum, tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açabilir, kan vücuda pompalanamaz, MI'ye riskini arttırır, kalbin çalışmasını engelleyebilir, kalp yetmezliğine yol açabilir. Kan pompalayamaması sonucu pıhtı oluşma riski vardır ve pıhtının oluştuğu yere göre felç kalmadan ölüme kadar risk mevcuttur. Peki nasıl bulgular gösterir? Bazı hastalarda bulgu göstermeksizin ilerlerken bazı kişilerde bulgu gösterebilir. Çoğu kişi tedavi aldıktan sonra tam iyileşme gösterirken az bir kısımda ömür boyu tedavi gerektirebilir.
Myokardit Bulguları Neler?
Hiçbir bulgu göstermeden iyileşme gösteren vakalar mevcuttur. Bulgu gösteren vakalarda ise en çok başvurulan durumlar şunlardır: Göğüs ağrısı sebebiyle başvrurma oranı fazladır. Ateş, çarpıntı, öksürük, dispne, ödem görülür. Çocuklarda ise daha çok göğüs ağrısı, yüksek ateş ve çarpıntı ile başvuru görülür.
Myokardit Tanısı Nasıl Konur?
Tanı konulurken farklı açılardan incelemek için birden fazla yöntem uygulanır. Örnek üzerinden anlatacak olursak kronik göğüs ağrınız var ya da çarpıntınız sık sık oluyor. Hastaneye başvurduğunuzda doktor tarafından öncelikle detaylı bir şekilde hikayeniz alınır ve ardından fiziksel muayene yapılır. Ardından genelde ilk önce EKG istenir. Kalbin aktivitesi izlenir. Röntgen, EKO, hunter monitörü, ile kalp ritmini izleme, laboratuvar testi, MR, kan testi istenebilir.
Myokardit Tedavisi nasıl yapılır?
İlk olarak önerilen şey dinlenme ve stresten uzak durmaktır. Sonrasında ise ilaç tedavisi yer alır. Myokardit, kanın pompalanmasını etkiler ve buna bağlı olarak kalbin iş yükü artar. Diüretik ilaçlar ile sıvı dolaşımını sağlayarak kalbin yükünü azaltır. Kanın rahatça dolaşabilmesi için de ilaç verilir. Bunun yanında günlük yaşamı ve kalbin yükünü arttıracak işlerden kaçmak çok önemlidir. Tuz alımını azaltmakta bunlardan biridir. Bakteriyel bir myokardit mevcutsa, bunu yok etmek için antibiyotik verilir. Virüs kökenli myokarditte ise tedaviyi istirahat oluşturur. Hastalık hafif seyrediyorsa kısa bir süre hastaneye yatış ve ilaçlarla durum düzeltilebilir. Kalpte ritim bozukluğu varsa genellikle hastaneye yatış yapılır. Ciddi vakalarda ise kalp nakli acil bir şekilde gereklidir. Ama daha uzun süre de hastanede yatma ihtimali hastalığın seyrine göre değişebilir. Yardımcı cihazlarla tedavi devam ettirilebilir.
Myokardit nedir, Myokardit tedavisi, Myokardit nasıl tedavi edilir, Myokardit bulgusu, Myokardit kimlerde görülür, Myokardit sebebi nedir, Myokardit çocuklarda tedavisi, Myokardit ölümcül mü, Myokardit verilen ilaçlar, Myokardit ileride soruna yola açar mı, Myokardit için hangi bölüme bşvurulur, Myokardit
FACEBOOK YORUMLAR