Kadın cinayeti suçunu işleyenler cezaevinde kaç yıl yatıyor?

Ulusal basında son dönemde kadına şiddet haberlerini sıkça görmekteyiz. Kadına şiddet olaylarında işlenebilecek en büyük suç ise bir kadının ölmesidir. Kadın cinayetleri sosyal medya mecralarında herkes tepki göstermektedir. Kadın cinayeti işleyenler ve özellikle eşini öldürenler cezaevinde kaç yıl yatıyor işte hesabı.

Kadın cinayeti suçunu işleyenler cezaevinde kaç yıl yatıyor?
Editör: adalet.tv
11 Şubat 2021 - 12:24 - Güncelleme: 03 Mart 2021 - 18:44
Kadın cinayetleri dünyanın genel sorunu olmuş durumda. Neredeyse her gün haberlerde kadına şiddet ve kadın cinayeti haberleri görmekteyiz. Alınan tedbirler son dönemde bu suçları bir nebze olsun düşürmüş durumda ancak bunun yetersiz olduğu yetkililer tarafından da dillendirilmekte.
Kadın cinayeti işleyenlerin ceza infaz kurumlarında kaç yıl yatacağını herkes merak ediyor. Kadın cinayeti yatar süre hesabını araştırdık.

KADIN CİNAYETİ İŞLEYENLERİN CEZAEVİNE YATACAĞI SÜRE

Ülkemizde cinayet suçlarına (kasten öldürme) verilen cezalar; süreli hapis, müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarıdır. Kadın cinayetlerinde verilen süreli hapis cezalarının 2/3’ü cezaevinde infaz edilir ve cezanın bitmesine son 1 yıl kala denetimli serbestlikten faydalanan hükümlü tahliye edilir. (açık cezaevi hakkı bulunmaktadır.)
Müebbet hapis cezası alan bir kişi ise 24 yıl cezaevinde kalır ve son 1 yıl kala denetimli serbestlik tedbirinden faydalanabilirse tahliye edilir. (açık cezaevi hakkı bulunmaktadır.)
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan kişi ise 30 yıl cezaevinde kalır, açık cezaevine ve denetimli serbestliğe asla ayrılamaz, cezasını yüksek güvenlikli bir cezaevinde tek başına infaz eder.
Yukarıda belirtilen süreler içerisinde kişinin tahliye olabilmesi için cezaevlerinde iyileştirme faaliyetlerine katılmaları ve cezalarını iyi halli olarak infaz etmeleri gerekmektedir.

KASTEN ÖLDÜRME SUÇU TCK MADDELERİ VE CEZALARI

Madde 81 - (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Nitelikli haller neler?

Madde 82 - (1) Kasten öldürme suçunun;
a) Tasarlayarak,
b) Canavarca hisle veya eziyet çektirerek,
c) Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle,
d) Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı,
e) Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
f) Gebe olduğu bilinen kadına karşı,
g) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
h) Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla, (1)
i) (Ek:29 Haziran 2005 tarih 5377/9 madde)Bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle,
j) Kan gütme saikiyle, (2)
k) Töre saikiyle, (2)
İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi

Madde 83 - (1) Kişinin yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla meydana gelen ölüm neticesinden sorumlu tutulabilmesi için, bu neticenin oluşumuna sebebiyet veren yükümlülük ihmalinin icrai davranışa eşdeğer olması gerekir.
(2) İhmali ve icrai davranışın eşdeğer kabul edilebilmesi için, kişinin;

a) Belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanuni düzenlemelerden veya sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması,
b) Önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması gerekir.
(3) Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında, temel ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan 25 yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine 15 yıldan 20 yıla kadar, diğer hallerde ise 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir.
adalet.tv / hukuk servisi