Jeofizik mühendislerinden "yapılaşma genelgesi"ne revize çağrısı:
- JFMO İkinci Başkanı Serdar Kart: - "Gelecek depremlerin afete dönüşmemesi ve hiçbir insanımızın deprem nedeniyle hayatını kaybetmemesi için deprem bölgesinde yapılacak yapı incelemeleri hakkındaki İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 6 Mart 2023 tarihli genelge acilen revize edilmelidir"
Kart, JFMO Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından alınması gereken tedbirler için acil yapılması gerekenleri sıraladı.
Depremler sonrası afetten etkilenen bölgelerin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" olarak kabul edildiğini hatırlatan Kart, hasar gören binaların durumunu incelemek üzere, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde çalışan inşaat, jeofizik ve jeoloji mühendislerinden oluşan heyetlerin bölgeye gittiğini belirtti. Kart, yetkili kurum, kuruluş ve bilim insanlarınca yapılan çalışmalarda, bu üç meslek grubunun yetkin olduğunu, deprem öncesi ve sonrası çalışmalarda bulunmaları gerektiğini söyledi.
Deprem bölgesinde inşasına başlanmış ama tamamlanmamış binalar için denetimlerin işleyişi konusunda, İçişleri Bakanlığı tarafından 21 Şubat 2023'te bir genelge yayımlandığını bildiren Kart, bu genelgenin 6 Mart 2023'te revize edildiğini, ancak inceleme heyetinde sadece inşaat ve jeoloji mühendislerinin olabileceğinin belirtildiğini aktardı.
Kart, mevcut genelgenin tekrardan revize edilerek jeofizik mühendislerinin de dahil edilmesi gerektiğini işaret ederek, "Gelecek depremlerin afete dönüşmemesi ve hiçbir insanımızın deprem nedeniyle hayatını kaybetmemesi için deprem bölgesinde yapılacak yapı incelemeleri hakkındaki, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 6 Mart 2023 tarihli genelge acilen revize edilmelidir." diye konuştu.
- "Bu boşluklar bir an önce giderilmelidir"
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Candansayar ise yer-yapı ilişkisi ve yapı incelemeleri için farklı açılardan uzman mühendislerle birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.
Yönetmelikte boşluklar bulunduğunu savunan Candansayar, "Halkımızı mağdur eden bu boşluklar, bir an önce giderilmelidir. Japonya, Yeni Zelanda ve İtalya gibi ülkelerde deprem sonrası hasar değerlendirmesi uygulama kılavuzları ülkemizde de kullanılmalıdır." uyarısında bulundu.
FACEBOOK YORUMLAR