İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi ile TÜRKSMD'den işbirliği protokolü

- İÜC Rektörü ve İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi (İstanbul TTO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nuri Aydın: - "Ülkemizde ilk defa İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve İstanbul Üniversitesi patentleri için gerçekleştirilecek olan bu çalışma tüm üniversitelere örnek bir model teşkil edecek, pek çok üniversitenin patent portföy yönetimi ve ticarileşme çalışmalarında yaşadıkları problemlere de bir çözüm sunacaktır" - İÜ Rektörü ve İstanbul TTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Mahmut Ak: - "TÜRKSMD ve İstanbul TTO işbirliğiyle üniversite patent portföyünün değerlendirilmesi, ticarileşme potansiyeli en yüksek patentlerin belirlenmesi, bu patentlerin değerleme çalışmaları yapılması ile hem ülkemiz için örnek bir model daha oluşacak hem de patentlerimizin ticarileşme sayısı giderek artacaktır"

İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi ile TÜRKSMD'den işbirliği protokolü
Editör: AA
27 Mart 2023 - 18:00
İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşanın (İÜC) ortak şirketi İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi (İstanbul TTO) ve Türk Sınai Mülkiyet Değerleme Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ (TÜRKSMD) arasında patent ve marka değerleme konularında işbirliği yapılması için protokol imzalandı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yerleşkesinde yapılan protokolle, "Üniversite Sınai Mülkiyet Portföyü Değerlendirme" ve "Üniversite Marka Değerleme" çalışmalarında yapılacak işbirliği resmiyet kazandı.

Törende konuşan İÜC Rektörü ve İstanbul TTO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nuri Aydın, ülke için bir ilk olma özelliği taşıyan "patent portföy yönetimi ve değerleme" ile "marka değerleme" çalışmasının temellerini protokolle atacaklarını söyledi.

Üniversitelerinin kurulduğundan bugüne fikri ve sınai mülkiyet çalışmalarına büyük önem verdiğini ifade eden Aydın, "Bu kapsamda patent portföyümüzde halihazırda toplam 563 patent bulunmaktadır. Bu patentlerin yüzde 77'si tescillidir. Bununla birlikte 6'sı tescilli olmak üzere toplam 19 uluslararası patentimiz de bulunmaktadır. Diğer yandan üniversitemiz adına başvurusunu yaptığımız 21 markamızın da 11 ilin marka tescili gerçekleşmiştir." diye konuştu.

Prof. Dr. Aydın, ticarileşme kapsamında üniversitelerinin 4 lisanslama gerçekleştirdiğini aktararak, portföyünün büyüklüğü nedeniyle patentlerin ticarileşmesinin daha uzun süreç gerektirdiğini belirtti.

Aralarından sanayiye en uygun, üretime uygulanabilir patentlerin belirlenmesinin gerekliliğinin farkında olduklarına dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:

"Bu amaçla TÜRKSMD ile İstanbul TTO işbirliğinde üniversitemizin tüm patentlerinin değerlendirileceği, teknolojilerine, sanayiye aktarımına ve ticarileşme potansiyellerine göre skorlanacağı çalışma ile üniversitemizin patent ticarileştirme stratejisine yön vermeyi hedeflemekteyiz. Bu süreci daha etkin bir şekilde yürütebilmek adına bu yılın başında üniversitemiz bilimsel araştırma proje birimimiz bünyesinde patent ticarileştirme projesi ve ürün geliştirme projesi türlerini sistemimize dahil ettik. Araştırmacılarımız ticarileşme potansiyeli bulunan patentleri için sürekli başvuruya açık olan söz konusu programlardan üniversitemiz bünyesinde destek alabilirler. Ülkemizde ilk defa İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve İstanbul Üniversitesi patentleri için gerçekleştirilecek olan bu çalışma tüm üniversitelere örnek bir model teşkil edecek, pek çok üniversitenin patent portföy yönetimi ve ticarileşme çalışmalarında yaşadıkları problemlere de bir çözüm sunacaktır."

- "Üniversitelerimiz için örnek olacak yeni modeller ortaya çıktı"

İÜ Rektörü ve İstanbul TTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Mahmut Ak ise üniversitenin 2013'de kurulan Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi (TTM) ve İstanbul TTO ile desteklerini her yıl arttırdığını söyledi.

Yıllar içerisinde artan buluşlar sayesinde bugün 400'e yakın patente sahip olan İÜ'nün bunların ticari gelişimi için önemli çabalar sağladığını vurgulayan Ak, bu toplantının aslında diğer kurumlara da örnek bir çalışma olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ak, bugün iki önemli sanayi kuruluşunun temsilcilerinin yer aldığı örnek bir toplantı yapıldığını bildirerek, "Örnek modellerini daha da ileri götürmek ve geliştirmek amacıyla Türk Patent ve TÜRKSMD ile işbirliğini geliştirme çalışmaları başlatılmış, bu çalışmalardan yine üniversitelerimiz için örnek olacak yeni modeller ortaya çıkmıştır. TÜRKSMD ve İstanbul TTO işbirliğiyle üniversite patent portföyünün değerlendirilmesi, ticarileşme potansiyeli en yüksek patentlerin belirlenmesi, bu patentlerin değerleme çalışmaları yapılması ile hem ülkemiz için örnek bir model daha oluşacak hem de patentlerimizin ticarileşme sayısı giderek artacaktır." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Nuri Aydın, Prof. Dr. Mahmut Ak ile Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı ve TÜRKSMD Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Başpınar işbirliği protokolüne imza attı.



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum