İngiltere Eylül ayında af ilan ederek binlerce hükümlüyü tahliye edecek

İngiltere Adalet Bakanlığı Eylül ayında af ilan ederek binlerce hükümlüyü tahliye edecek.

İngiltere Eylül ayında af ilan ederek binlerce hükümlüyü tahliye edecek
Editör: adalet.tv
13 Temmuz 2024 - 14:02 - Güncelleme: 13 Temmuz 2024 - 14:16
Ceza infaz kurumlarındaki kapasite aşımına bağlı olarak yaşanılan sorunların en basit çözümü olan af ilan edilmesi Avrupa ülkesi olan İngiltere'de Eylül ayında uygulanacak.

Yoğun göç alan Avrupa ülkelerinde suç olaylarında son yıllarda artış yaşanmıştı. İngiltere Adalet bakanı, binlerce mahkumun Eylül ayı başında erken serbest bırakılacağını duyurdu.

Cezaevi sisteminin tamamen çökmemesi için bu kararın alındığı açıklandı.

İngiltere Adalet Bakanlığının planına göre, bazı hükümlüler şu anki yüzde 50 yerine İngiltere ve Galler'de cezalarının yüzde 40'ını çektikten sonra tahliye edilecek.

Plan doğrultusunda Eylül ayında serbest bırakılacak ilk hükümlü grubunun "binlerce" olmasını beklediğini, önümüzdeki 18 ay içinde daha fazla mahkumun tahliye edilmesini ve her üç ayda bir Meclis karaı doğrultusunda sayının artması öngörülüyor.

AF KARARININ DETAYLARI

Yapılan yargılamalar sonucunda 4 yıl veya daha uzun süreli şiddet içeren suçlar ve cinsel suçlar için verilen cezalar, taciz ve cinayet de dahil olmak üzere aile içi istismarla bağlantılı suçlar nedeniyle cezaevindeki suçlular ise kapsam dışında olması bekleniyor.

İngiltere'de ceza infaz kurumları son iki yıldır yüzde 99 kapasite ile doluluk oranının en yüksek olduğu dönemi yaşıyor.

Cezaevlerinde doluluk oranının yargılamaları da etkileyeceği biliniyor. Yargı sisteminin çökmemesi için Adalet Bakanlığı ve cezaevi yetkililerinin planın detaylarını uzun süredir analiz ettiği öğrenildi.

Ayrıca gölge güvenlik bakanı Tom Tugendhat bir sosyal medya paylaşımında "Hangi ülkede 20 bin suçluyu sokaklarımıza salmak iyi bir fikir" açıklamasını yaptı.

İngiltere'de bulunan mahkum yakınları platformlarıda sosyal medya mecraları üzerinden hükümetin af kararını olumlu karşılayarak Eylül ayı içerisinde kararın takipçisi olacaklarını beyan ediyor.

KAPASİTE ARTIRIMI DA DEVAM EDİYOR

İngiltere İçişleri ve Adalet Bakanlığı, kısmen hükümetin 20 bin polis memuru daha işe alma programı nedeniyle, cezaevlerinde koğuşlara olan talep arttıkça yeni cezaevleri yapımına hız veriliyor.  2024 yılı başından itibaren yaklaşık 6 bin hükümlünün barındırılabileceği yeni cezaevleri hizmete alındı ve 2025'in sonuna kadar bu sayının 10 bin hükümlüyü daha barındırabilecek kurum inşa edilmesi bekleniyor.

Geçen yıl açırakamlara göre İngiltere AB ortalamasının üstünde. İngiltere ve Galler’de her 100 bin kişiden 139’u cezaevinde. İspanya (116) ve Portekiz de (114) az farkla AB ortalamasının üstünde yer alıyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum