Hükümlüler tarihi yerleri restore etmeye devam ediyor

Adalet Bakanlığı ülkemizdeki tarihi mekanların restorasyonu için başlattığı proje başarıyla devam ediyor.

Hükümlüler tarihi yerleri restore etmeye devam ediyor
Editör: adalet.tv
18 Ekim 2020 - 14:52
Ülkemiz tarihi zenginlikleri açısından dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış toprak parçasına sahip. Adalet Bakanlığı tarihi mekanların restorasyonu için başlattığı projeler başarıyla devam ediyor.
Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İşyurtları bünyesinde hükümlüler tarihi yapıları aslına uygun restore ediyor. Edirne Kapalı Cezaevindeki kuleli giriş kapısının restorasyonunu tamamlayan hükümlüler Edirne Merkez Asker Hastanesinin de restorasyon çalışmalarına başladı.

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İşyurtları bünyesinde cezalarını çeken hükümlü ve tutukluların meslek sahibi olmasını sağlıyor. Bu kapsamda Edirne Açık Kapalı Cezaevindeki bünyesinde açılan "Mimari Restorasyon Uygulamaları İş Kolu" çalışmalarını sürdürüyor. Mimari Restorasyon Uygulama İş Kolunda hem tutuklu ve hükümlülerin bu alanda meslek sahibi olması sağlanıyor hem de tarihi eserlerin aslına uygun şekilde onarımı yapılıyor.

Edirne Müze Müdürlüğü ve Edirne Vakıflar Müdürlüğü ile yapılan protokoller doğrultusunda, çeşitli kazı çalışmalarında hükümlülerin istihdam edilmesine karar verildi. Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylanan proje doğrultusunda, 6 Temmuz'da Kapalı Kapalı Cezaevindeki (Mahmudiye Kışlası) kuleli giriş kapısının restorasyonuna başlandı.

İşyurtları Kurumunun hükümlülerinin işbaşı eğitimi maksadıyla temin ettiği ödenek ve Edirne Çevre Vakfının gözetimiyle, iş kolu personeli ile hükümlüler, kulelerin restorasyonu aslına uygun bir şekilde tamamladı.

KUBBELİ ÇATI İSKELETİ KURŞUNLA KAPLANDI VE YENİLENDİ

Restorasyon kapsamında orijinal olmayan sıvalar kaldırıldı, tuğla duvar derzleri temizlenip eksikleri tamamlanarak horasan harcı ile sıvandı. Yenilenen çürük kubbeli çatı iskeleti de kurşun ile kaplandı. Tahrip olan kapı ve pencereler, döneme uygun şekilde ahşap doğramalar ile yenilendi.

Kulelerin sağ ve sol kenarlarında bulunan çevre duvarlarının onarım ve restorasyonu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun önerileri doğrultusunda devam ediyor.

EDİRNE MERKEZ ASKER HASTANESİNİN DE RESTORASYONUNU DA HÜKÜMLÜLER YAPACAK

Ayrıca, Edirne Ceza İnfaz Kurumları yakınında bulunan ve maliye hazinesi adına kayıtlı Edirne Merkez Asker Hastanesinin de restorasyonunu da hükümlüler yapacak. Hastanenin korunması ve restore edilmesi için 24 Temmuz 2020'de Mimari Restorasyon Uygulamaları İş Kolunun faaliyetleri kapsamında hastane kuruma tahsis edildi. Bu kapsamda restorasyonu yapılacak hastanede öncelikle çevre güvenliğinin sağlanması için duvarın etrafı tel örgüyle çevrildi. Bundan sonraki aşamada, duvarın çökmesinin engellenmesi, çevresinin temizlenmesi planlanıyor.

HÜKÜMLÜLER DAHA ÖNCEDE RESTORASYON ÇALIŞMALARINA KATILDIĞI BELİRTİLDİ

Daha önce Edirne Sarayı, Kadı Bedrettin ve Süleymanpaşa camileri restorasyonlarında görev alan tutuklu ve hükümlüler, Edirne Kapalı Cezaevi Yerleşkesi'ndeki II. Mahmut döneminde 1827 senesinde yapılan, 3  yangın ve Balkan Harbi sırasında geçirdiği tahribatlar sonucu toprak altında kalan Mahmudiye Camisi'nin ayağa kaldırılması içinde çalışmalara katılmıştı.

HÜKÜMLÜLER 6 ANA İŞKOLUNDA 180 BRANŞTA EĞİTİM ALIYORLAR

Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu bünyesinde; endüstri ürünleri, tarım ve hayvancılık ürünleri, inşaat bakım ve onarım işleri, hizmet sektörü, elişi ürünleri ve sosyal tesis işletmeciliği olmak üzere altı ana iş kolu bulunuyor. Tutuklu ve hükümlüler bu altı ana işkolunun içerisinde bulunan 180 farkı branştan birisinde mal ve hizmet üretimine katılarak meslek sahibi olabiliyor.