Hükmün Açıklanıp Geri Bırakılması ne anlama geliyor ?

Hükmün açıklanıp geri bırakılması şartları oluşması için Suçun niteliğinin taksirle veya kasten işlenmesinin hiçbir önemi yoktur, önemli olan cezanın miktarıdır. Ceza Muhakemesi Kanunu, 2 yıl veya daha az ceza miktarını mutlak nitelikte bir ölçü olarak kabul etmiştir.

Hükmün Açıklanıp Geri Bırakılması ne anlama geliyor ?
Editör: adalet.tv
02 Ekim 2020 - 14:55
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kamuoyunda yanlış yorumlanan bir terimdir. Hükmün açıklanıp geri bırakılması için birçok şartın oluşması gerekir. 
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, sanık hakkında hükmolunan cezanın belli bir denetim süresi içerisinde sonuç doğurmaması, denetim süresi boyunca kasıtlı bir suç işlenmez ve yükümlülüklere uygun davranılırsa ceza kararının ortadan kaldırılması ve davanın düşmesine yol açan bir cezanın bireyselleştirilmesi kurumudur (CMK 231. madde). Erteleme, takdiri indirim gibi bireyselleştirme kurumlarında mahkeme kararı birtakım hukuki sonuçlar doğururken, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumunda ortada sonuç doğuracak bir mahkeme hükmü yoktur.

Cezayı veren mahkeme, hukuk sisteminde sonuç doğuracak şekilde kararını henüz açıklamamış, açıklamayı geri bırakmıştır. HAGB kararı, kişinin medeni, siyasi veya özel yaşamına hiçbir kısıtlama getirmeden adeta sanığa ikinci bir şans tanır. HAGB kararı, suç işleyen kişinin hayatına ceza hukuku müdahalesini adeta askıya almaktadır. HAGB ile daha önce ceza alan kişilerin sosyal hayat içerisinde tekrar suç işlemlerini engellemek için önemli bir hukuki süreçtir.

MAHKEME ONAYI

Suçu işleyen sanık, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını kabul etmediğini beyan ederse yargıç, HAGB kararı veremez. Çoğu sanığın “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmeli miyim” sorusu ile karşılaşılır. HAGB kararı verilmesini kabul edip etmemeyi somut olaya göre değerlendirmek gerekirse de, davaların büyük bir çoğunluğunda HAGB kararı verilmesini kabul etmek sanığın lehine durumu oluşur.