Hakim ve Savcıların yaşadığı önemli sorunlar
Ülkemizde son dönemde sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çeken yargı kararları hakim ve savcılar üzerinde olumsuz etkiler bırakmaya devam ediyor. Özellikle twitter kullanıcıları paylaşımları ile yargı kararlarına müdahale etmeye çalışıyor.
Türkiye'de en çok konuşulan ancak hiç konuşmayan kişiler hakim ve savcılardır. Hakim ve Savcılar vermiş oldukları kararlar üzerinden sosyal medyada linç edilmektedirler.
Hakim ve Savcılık; 7/24 mesaisi olan bir meslektir. Zaman zaman verdikleri kararlar her ne kadar vicdanları tatmin etmese de, o an mevcut deliller üzerinden verilen kararlar olduğu unutulmaktadır.
Her mesleği layıkıyla yapan ve yapmayan çalışanlar olduğunu unutmamak gerekir. Her kurumda, her unvanda görevini ve nüfuzunu kendi istekleri ve egoları doğrultusunda kullanmaya çalışan insanlar ne yazık ki bulunmaktadır. Ancak herkesi aynı kefeye koymak adil değildir. İşini ve görevini layıkıyla yapan kişilere haksızlık edilmemelidir.
HAKİM VE SAVCILARIN TEMEL SORUNLARI
-7/24 mesaisi olan bir meslek. Bayram, hafta sonu ve tatil demeden görevlerinin başındalar.
-Tayin dönemleri çok kısadır.
-Verdikleri kararlar neticesinde gerek siyaset organları gerekse kamuoyu tarafından hedef gösterilip ve baskıya maruz kalmaktadırlar.
-Ülkemizde 1 günde ceza ve hukuk mahkemelerinde 5.000'e yakın dava, cumhuriyet savcılıklarında ise soruşturma ve ihbar dosyası olmak üzere 4.000'in üzerinde dava açılmaktadır. İş yoğunluğu tahmin edemeyeceğiniz kadar fazla.
-Görev yerlerinde (görev yaptığı bina içinde) sık sık değişiklik yapılması iş barışı ve verimliliğini ciddi etkilemektedir.
-Hakim ve savcıların ailelerinin olduğunun unutulmaması gerekir. Bakmakla yükümlü oldukları aile ve çocuklarının olduğu 2-3 yılda bir tayin gitmelerinin aileleri ve çocuklarının eğitim ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkilemektedir.
-Şu an idari, ceza ve hukuk mahkemelerinde 5.000.000 derdest dosya bulunmaktadır. Yargıda hedef süre nedeniyle iş yoğunluğu git gide arttığı için savcı ve hakimlerin dosyaları incelemek üzere evlerine götürdükleri, gerektiğinde hafta sonu adliyelerde göreve geldikleri bilinmektedir.
-Yapılan kanun değişikleri nedeniyle daha önce kesinleşen dosyalarda bile yeniden inceleme ve karar verilmesi için ek mesai harcamaktadırlar.
-Mevut maaşları enflasyon ile birlikte günden güne alım gücü olarak değerini yitirmektedir.
-Türkiye'de ceza ve infaz başta olmak üzere hukuk kanunlarında sürekli değişiklikler yapıldığından, hakim ve savcılar bilgilerini sürekli güncellemektedirler.
Ve aklımıza gelmeyen onlarca sorun...
Adalet.tv ailesi olarak bazı sorunları önemli sorunları bizlere gelen yüzlerce mesajı da dikkate alarak dile getirmeye çalıştık. Ancak sorunları çözüme kavuşturmak için çalışanlar üzerinde düzenli olarak anketler ve farklı değerlendirmeler yapılması gerekmektedir. Zor ve sorumluluğu fazla görevler ifa eden yargı çalışanlarımıza başarılarının devamını dileriz.
adalet.tv / özel haber