10591,98%-0,23
40,45% 0,09
47,66% 0,25
4414,86% -0,96
7108,96% 0,57
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, A.Y.’nin hem kendi hem de birlikte çalıştığı savcılara ait şifrelerle UYAP sistemine girerek kritik dosyalarda sahte kararlar aldığı, evrakları sildiği ve şüpheliler hakkında takipsizlik ve tedbir kaldırma kararları verdiği belirlendi. Bu işlemler karşılığında rüşvet aldığı iddia edilen A.Y., 7 ayrı suçtan yargılanacak.
Soruşturma, A.Y.’nin eski eşi Z.E.’nin savcılığa yaptığı ihbarla başladı. Z.E., A.Y.’nin FETÖ firarisi avukat Muhammet Talha Bol’un yönlendirmesiyle para karşılığı usulsüz işlemler yaptığını iddia etti. Ayrıca, usulsüzlükle ilgili ses kayıtlarını da delil olarak savcılığa sundu.
İddianameye göre, A.Y. savcılara ait e-imza ve UYAP şifrelerini kullanarak savcı onayı olmadan dosyaları kapattı, KYOK (Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar) yazdı ve yakalama kararlarını kaldırdı. Bu işlemler karşılığında avukatlarla pazarlık yaptığı, bazı dosyalar için 300 bin TL istediği, ancak 220 bin TL’ye anlaştığı aktarıldı.
A.Y. ifadesinde, maddi zorluklar nedeniyle bu yola başvurduğunu, yaptığı işlemlerde savcıların rızası olmadığını belirterek, "Bu dosyalarda ücretleri kafama göre alıyordum, kimi zaman ise ücretsiz iş yaptığım da oldu" dedi.
İddianamede A.Y.’nin;
Silahlı terör örgütüne yardım,
Bilişim sistemine girme,
Gizliliği ihlal,
Zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik,
Suç delillerini yok etme,
Suçluyu kayırma,
Rüşvet alma suçlarından toplam 1190 yıl 5 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi.
Zabıt katibi A.Y.'nin yanı sıra, aralarında avukatların da bulunduğu 15 şüpheli hakkında da “rüşvet verme”, “örgüt üyeliği”, “resmi belgede sahtecilik” ve “suçluyu kayırma” suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.
A.Y.’nin eski eşi Z.E. ise rüşvete aracılık ettiği gerekçesiyle sanıklar arasında yer alsa da, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalandığı için hakkında “ceza verilmesine yer olmadığı” yönünde karar verilmesi istendi.
Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP), Türkiye'de yargı süreçlerinin dijital ortamda yürütülmesini sağlayan resmi sistemdir. Savcılar, hakimler ve adliye personeli bu sistem üzerinden işlemlerini gerçekleştirir. Şifrelerin üçüncü kişilerce kullanılması, ciddi adli suç kapsamına girer.