-
BIST 100
15934,52%-1,18
-
DOLAR
44,36% 0,05
-
EURO
51,38% 0,14
-
GRAM ALTIN
6360,37% -0,98
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08
Yunanistan’da konuşulan iddia: Türk ordusu 6 saatte Yunan ordusunu imha eder
Yunan siyasetçileri arasında tartışma: “6 saatte ordumuzu imha ederler” iddiaları — Türk ordusunun gücü öne çıkıyor.
Atina — Yunanistan siyasetinin önde gelen bazı isimlerinin kapalı toplantılarında Türkiye’ye ilişkin çarpıcı iddiaların gündeme geldiği öne sürüldü. Toplantıya katılanların, olası bir çatışma senaryosunda Türk ordusunun sabah 06:00’da başlatacağı harekâtı altı saat içinde —öğle 12:00’ye kadar— Yunan hava ve donanma güçlerini, askeri üsleri ve ikmal noktalarını hedef alarak etkisiz hâle getirebileceği yönünde konuştuğu iddia edildi.
Bu iddialar Yunan kamuoyunda endişe yaratırken, haberde yer alan söylemler kaynağı net olmayan dedikoduların ve siyasi değerlendirmelerin karışımı olarak görülüyor. Toplantıda dile getirildiği öne sürülen en dikkat çekici unsurlarından biri insansız hava araçları (İHA) kapasitesi oldu; bazı çevrelerde Türkiye’nin İHA yeteneklerine ilişkin abartılı olmayan rakamların (1 milyon İHA/SİHA) konuşulduğu belirtildi. Ancak bu tür rakamların bağımsız olarak doğrulanması mümkün değil.
Yunanistan’ın emekli Genelkurmay Başkanı da geçtiğimiz günlerde Türk ordusu ile savaşacak kapasitelerinin bulunmadığını beyan etmişti.
Yunan kaynakları geçen hafta “Türkiye’nin 1 milyon insansız hava aracı var” açıklaması yaparak aslında iddianın ülke içerisinde ciddiyetle takip ettiği anlamına geliyor.
Bilindiği üzere Türk donanması için şu an aynı anda 30’dan fazla savaş gemisi üretimi devam ediyor.
Türk ordusunun gücü ve hazır olma durumu
Bu tartışmaların gölgesinde, Türkiye’nin son yıllarda kararlı ve çok boyutlu bir savunma modernizasyonu yürüttüğü gerçeği ön plana çıkıyor. Türkiye’nin ordusu; kara, deniz, hava unsurları ile istihbarat, insansız sistemler, füze kabiliyeti ve elektronik harp yeteneklerini entegre eden bir yapıya doğru hızla evrildi. Öne çıkan başlıca noktalar:
- İnsansız hava araçları ve yerli savunma sanayii: Türkiye, farklı sınıflarda birçok taarruz ve keşif İHA/İKA platformunu geliştirdi ve kullandı. Bu sistemler operasyonel denemeler ve saha deneyimleriyle olgunlaşırken, yerli mühendislik ve üretim kapasitesi savunma ikmal zincirini güçlendiriyor.
- Hava gücü ve modernizasyon: Türk Hava Kuvvetleri, hem modern uçak envanterini hem de ilerleyen yıllarda yerlileştirme/modernizasyon programlarını devreye alarak hava üstünlüğünü korumaya yönelik adımlar atıyor. Lojistik, AWACS ve hava-hava / hava-yer entegrasyonunda yetenekler geliştiriliyor.
- Denizcilik ve tersane kapasitesi: Türkiye, hem sahil savunma hem de açık deniz platformları için yeni gemi inşa projeleri yürütüyor; tersanelerinde birden fazla askeri gemi ve platformun inşası devam ediyor. Bu durum, bölgesel deniz yeteneklerinin sürdürülebilirliğini artırıyor.
- Füze ve hava savunma sistemleri: Kısa ve orta menzilli balistik/krus füzeler, kara tabanlı hava savunma sistemleri ve korsan hedeflere karşı caydırıcı yetenekler Türkiye’nin stratejik seçeneklerini genişletiyor.
- Elektronik harp ve ağ-merkezli harekât: İstihbarat, gözetleme, komuta-kontrol ve elektronik harp yeteneklerinin entegrasyonu modern çatışma sahasında kritik öneme sahip; Türkiye bu alanda da yatırım ve kapasite geliştirmeye devam ediyor.
- İnsan kaynağı ve hazır kuvvet: Düzenli birliklerin yanı sıra eğitim, lojistik ve yedek sistemlerle desteklenen bir seferberlik yapısı bulunuyor; bu da eylem sürekliliği ve genişleme kabiliyetini güçlendiriyor.
- Savunma sanayii entegrasyonu: Yerli ve ortak üretim programları, yedek parça ve mühimmat tedarikinde dışa bağımlılığı azaltıyor; bakım-onarım ve sürdürülebilirlik açısından stratejik avantaj sağlıyor.
Türk ordusunun aynı anda farklı kıtalarda aktif olarak görev yapması, operasyonel faaliyetlerde bulunması ise ayrı bir konu olarak ele alınıyor. Yunanistan’da bu konular konuşulurken ülkemizde ise tartışmalardan ziyade yerli ve milli askeri platformların üretimi devam ediyor.
-
1
MSÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu’dan İddialara Sert Yanıt: “Tamamı Yalan ve İftira”
-
2
Adalet Bakanından Özel’in İddialarına Yanıt: Yasal Süreç Başlatılıyor
-
3
Akın Gürlek’ten “İBB davası canlı yayınlansın” tartışmasına yanıt: “Kanun değişirse mümkün olabilir”
-
4
Merakla Beklenen 19 Maddelik Kanun Teklifinden Zam Çıktı!
-
5
Terör Örgütü Elebaşı Abdullah Öcalan'dan Yeni Çağrı
-
6
Feti Yıldız'dan İnfaz Düzenlemesi Açıklaması
-
7
MHP'den Umut Hakkı Açıklaması!
-
8
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Küresel ticaret hatlarını tahkim ettik”
-
9
CHP’li Belediye'de kriz: Tutuklama sonrası geçici başkan görevlendirildi
-
10
Feti Yıldız’dan “umut hakkı” ve infaz hukuku vurgusu

