-
BIST 100
16423,12%1,42
-
DOLAR
44,11% 0,08
-
EURO
51,07% 0,08
-
GRAM ALTIN
7330,62% -0,07
-
Ç. ALTIN
11785,86% -0,32
Tüketici Hakem Heyetleri Kapatılıyor Mu? Resmi Açıklama Yapıldı
Ticaret Bakanlığı’ndan ‘hakem heyetleri kapatılıyor’ iddialarına net yanıt: “Kapatılmıyor, güçlendiriyoruz”
Ticaret Bakanlığı, son günlerde kamuoyunda tartışma yaratan “tüketici hakem heyetlerinin kapatılacağı” yönündeki iddialara ilişkin kapsamlı bir açıklama yaparak, böyle bir çalışmanın kesinlikle bulunmadığını duyurdu. Bakanlık, tam tersine hakem heyetlerinin daha hızlı, daha etkili ve daha uzmanlaşmış bir yapıya kavuşturulması için kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecinin yürütüldüğünü belirtti.
Yapılan yazılı açıklamada, tüketici hakem heyetlerinin kuruluş, görev ve yetki alanlarının mevcut mevzuat kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından belirlendiği hatırlatılarak, bu yapının ihtiyaçlara göre kurulup yeniden düzenlenebildiği ifade edildi. Açıklamada, “Hakem heyetlerinin kapatılmasına yönelik herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır. Aksine, tüketiciye sunulan hizmet kalitesini artırmak ve karar süreçlerini hızlandırmak için heyetlerin yapısı güçlendirilmektedir.” denildi.
Karar süreleri kısalacak, hizmet kalitesi yükselecek
Bakanlık, yapılan değerlendirmeler sonucunda tüketiciye sunulan hizmetin kalitesini artırmak, karar alma süreçlerinde yeknesaklığı sağlamak ve uzmanlaşmayı güçlendirmek amacıyla yeni bir yapılanmaya gidildiğini belirtti. Buna göre, büyükşehir statüsündeki 19 ilde hakem heyetlerinin il merkezlerinde tek çatı altında toplanması amacıyla yetki alanları yeniden düzenlendi.
1 Ocak 2026 itibarıyla yapılacak düzenlemeyle birlikte toplam 170 tüketici hakem heyeti, il merkezlerinde karar mercisi olarak yetkilendirildi. İlçelerdeki kaymakamlıklarda ise başvuru ve irtibat noktalarının hizmet vermeye devam edeceği vurgulandı.
Açıklamada, “Tüketicilerimiz başvurularını eskiden olduğu gibi tüm il ve ilçelerde yapmayı sürdürecek, bu başvurular il merkezlerindeki hakem heyetlerince değerlendirilecektir. Bu adım, kapatma değil; hızlı, etkili ve uzmanlaşmış bir yapıya geçiştir.” ifadelerine yer verildi.
Karar süreçleri yıllar içinde hızlandı
Bakanlık, 2018 yılında gerçekleştirilen benzer yapılandırmanın olumlu sonuçlarına da dikkat çekti. 2017 yılında ortalama 174 gün olan karar süresinin, yapılan iyileştirmelerle 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 98 güne indiği hatırlatıldı.
Bu verinin, yeni yapılanmanın tüketicilerin yararına olduğunun somut bir göstergesi olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca, tüketicinin hak arama yollarında hiçbir kayıp yaşanmayacağı, aksine daha hızlı karar verilmesinin hedeflendiği ifade edildi.
İhtiyaç halinde yeni heyetler kurulabilecek
Bakanlık, sistemin esnek yapıda olduğunu ve iş yükü artması halinde yeni tüketici hakem heyetleri kurulmasının her zaman mümkün olduğunu belirtti. Ayrıca, uygulamada yeni ihtiyaçlar ortaya çıkması durumunda gerekli düzenlemelerin hızla hayata geçirileceği bildirildi.
Son olarak, “Tüketicilerimizin hak arama süreçlerinde herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için tüm tedbirler alınmıştır. Karar alma sürelerinin daha da kısalması ve uygulama birliğinin güçlenmesi beklenmektedir.” denilerek kamuoyundaki endişelerin yersiz olduğu vurgulandı.
-
1
Akın Gürlek’ten “İBB davası canlı yayınlansın” tartışmasına yanıt: “Kanun değişirse mümkün olabilir”
-
2
Merakla Beklenen 19 Maddelik Kanun Teklifinden Zam Çıktı!
-
3
Terör Örgütü Elebaşı Abdullah Öcalan'dan Yeni Çağrı
-
4
Feti Yıldız'dan İnfaz Düzenlemesi Açıklaması
-
5
MHP'den Umut Hakkı Açıklaması!
-
6
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Küresel ticaret hatlarını tahkim ettik”
-
7
CHP’li Belediye'de kriz: Tutuklama sonrası geçici başkan görevlendirildi
-
8
Feti Yıldız’dan “umut hakkı” ve infaz hukuku vurgusu
-
9
MHP’li Feti Yıldız’dan “umut hakkı” açıklaması: Raporda yer alacak, uzlaşı sağlandı
-
10
Terörsüz Türkiye Komisyonu 5’inci kez bir araya geliyor

