-
BIST 100
16241,07%1,80
-
DOLAR
44,20% 0,08
-
EURO
50,98% 0,24
-
GRAM ALTIN
7118,39% 0,14
-
Ç. ALTIN
11584,42% 0,43
Nakliye ve Lojistik Sektörü Alarm Veriyor: Artan Maliyetler Firmaları İflasın Eşiğine Getirdi
Maliyetlerdeki artış lojistik ve nakliye sektörünü iflasın eşiğine getirdi. Firmalar %100'e yakın zam gelmezse sektörün batacağını belirtiyor. Bilindiği üzere hayatımızdaki her şe nakliye ile taşınıyor.
Türkiye’de son dönemde hızla yükselen maliyetler, nakliye ve lojistik sektörünü ekonomik darboğaza sürükledi. Sektör temsilcileri; akaryakıt fiyatlarından köprü ve otoyol ücretlerine, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden (MTV) kasko sigortalarına kadar birçok kalemde yaşanan artışların taşımacılık firmalarını iflasın eşiğine getirdiğini belirtiyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli nakliyeciler için tablo her geçen gün daha ağırlaşıyor. Sektörün ayakta kalabilmesi için nakliye ücretlerine en az %100 zam yapılması gerekiyor.
Yakıt ve Vergi Yükü Sektörü Zorluyor
Taşımacılık faaliyetlerinin en büyük gider kalemini oluşturan akaryakıt fiyatlarındaki artış, firmaların maliyetlerini doğrudan etkiliyor. Motorin fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar, uzun yol taşımacılığı yapan şirketlerin kâr marjını neredeyse sıfırlamış durumda. Bunun yanında her yıl yeniden değerleme oranında artan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) de araç başına ciddi bir yük oluşturuyor.
Lojistik sektörü temsilcileri, bir çekici ve dorse kombinasyonunun yıllık vergi, sigorta ve bakım maliyetlerinin katlanarak arttığını, buna rağmen navlun fiyatlarının aynı oranda artmadığını vurguluyor.
Kasko, Sigorta ve SGK Primleri Rekor Seviyede
Zorunlu trafik sigortası ve kasko poliçelerinde yaşanan yüksek prim artışları da sektörde ciddi bir maliyet baskısı yaratıyor. Özellikle ağır vasıta araçlarda kasko bedellerinin yüz binlerce liraya ulaşması, şirketleri sigorta yaptırmakta zor durumda bırakıyor.
Bunun yanı sıra şoförlerin SGK primleri, maaşları ve yan hakları da artan enflasyon karşısında yükselirken, personel giderleri işletmeler için önemli bir finans yüküne dönüşmüş durumda. Nitelikli şoför bulma sıkıntısı yaşayan firmalar, çalışanları elde tutabilmek için daha yüksek ücret teklif etmek zorunda kalıyor.
Yedek Parça ve Bakım Giderleri El Yakıyor
Döviz kuruna bağlı olarak yükselen yedek parça fiyatları ve bakım onarım maliyetleri, araç başına yapılan harcamaları katlıyor. Lastik, motor aksamı ve diğer teknik ekipmanlarda yaşanan fiyat artışları nedeniyle filoların bakım maliyetleri rekor seviyelere ulaştı.
Sektör temsilcileri, özellikle ithal yedek parça fiyatlarının son yıllarda birkaç kat arttığını belirterek, bu durumun araçların trafikte kalma süresini ve operasyonel sürekliliği de etkilediğini ifade ediyor.
Köprü ve Otoyol Ücretleri Ek Yük Getirdi
Şehirler arası taşımacılıkta önemli bir gider kalemi olan köprü ve otoyol geçiş ücretleri de maliyetleri artıran bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Özellikle büyükşehir geçişlerinde ödenen yüksek ücretlerin, her sefer başına ciddi bir maliyet oluşturduğu belirtiliyor. Nakliyeciler, geçiş ücretlerindeki artışların navlun fiyatlarına yansıtılamadığını ve rekabet nedeniyle fiyat artışı yapılamadığını dile getiriyor.
“Navlun Artmıyor, Gider Artıyor”
Lojistik sektörü temsilcileri, piyasadaki yoğun rekabet ve tahsilat sorunları nedeniyle fiyat artışı yapamadıklarını, buna karşılık tüm gider kalemlerinin hızla yükseldiğini ifade ediyor. Bu durumun özellikle bireysel kamyoncu esnafını zor durumda bıraktığı belirtiliyor.
Uzmanlara göre; akaryakıt, vergi ve sigorta maliyetlerinde sürdürülebilir bir denge kurulmadığı takdirde sektörde iflasların artabileceği ve bunun tedarik zincirine doğrudan yansıyabileceği uyarısı yapılıyor. Lojistik sektöründeki olası daralma, başta gıda ve sanayi ürünleri olmak üzere birçok alanda fiyat artışlarını tetikleyebilir.
Sektör Destek Bekliyor
Nakliye ve lojistik sektörü temsilcileri; vergi indirimleri, sigorta primlerinde düzenleme ve köprü–otoyol ücretlerinde taşımacılara özel tarifeler gibi destekler talep ediyor. Aksi halde, binlerce aracın kontak kapatabileceği ve sektörde ciddi bir küçülme yaşanabileceği belirtiliyor.
Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri olarak gösterilen lojistik sektöründe yaşanan bu mali kriz, önümüzdeki süreçte hem üretim hem de ticaret zincirini yakından etkileyecek gibi görünüyor.
-
1
Adalet Bakanından Özel’in İddialarına Yanıt: Yasal Süreç Başlatılıyor
-
2
Akın Gürlek’ten “İBB davası canlı yayınlansın” tartışmasına yanıt: “Kanun değişirse mümkün olabilir”
-
3
Merakla Beklenen 19 Maddelik Kanun Teklifinden Zam Çıktı!
-
4
Terör Örgütü Elebaşı Abdullah Öcalan'dan Yeni Çağrı
-
5
Feti Yıldız'dan İnfaz Düzenlemesi Açıklaması
-
6
MHP'den Umut Hakkı Açıklaması!
-
7
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Küresel ticaret hatlarını tahkim ettik”
-
8
CHP’li Belediye'de kriz: Tutuklama sonrası geçici başkan görevlendirildi
-
9
Feti Yıldız’dan “umut hakkı” ve infaz hukuku vurgusu
-
10
MHP’li Feti Yıldız’dan “umut hakkı” açıklaması: Raporda yer alacak, uzlaşı sağlandı

