-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% -0,11
-
EURO
50,57% 0,14
-
GRAM ALTIN
7115,78% -0,27
-
Ç. ALTIN
11571,81% 0,00
MHP’li Feti Yıldız’dan Yeni İnfaz Yasası Çağrısı: “Yamalı Bohça Kanun Yeniden Yazılmalı”
MHP’li Feti Yıldız’dan Yeni İnfaz Yasası Çağrısı Geldi: “Yamalı Bohça Kanun Yeniden Yazılmalı”. Feti Yıldız Toplumsal Sorunlara Değinmeye Devam Ediyor.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, mevcut infaz sisteminin karmaşık ve adaletsizliklere yol açtığını belirterek, “Yeni bir infaz yasası şarttır” dedi. Yıldız, toplumu kucaklayan, temel hak ve özgürlükleri genişleten bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
Yıldız, cezanın amacının toplumu suçtan korumak, ıslahın amacının ise hükümlü veya tutuklunun yeniden suç işlemesini önlemek olduğunu belirtti. Mevcut infaz kanununun “yamalı bohçaya döndüğünü” söyleyen Yıldız, hem hukuk uygulayıcılarının hem de hükümlülerin rahatça anlayabileceği, sade ve adil bir infaz sistemi gerektiğini ifade etti.
“420 binin üzerinde hükümlü ve tutuklu var”
Türkiye’deki hükümlü ve tutuklu sayısının 420 bini aştığını hatırlatan Yıldız, tutuklamanın ancak kuvvetli suç şüphesi ve somut delillerle uygulanması gerektiğini söyledi. Masumiyet karinesinin korunmasının önemine değinen Yıldız, tutuklamaların geçici ve orantılı olması gerektiğini belirtti.
“Büyük adaletsizlik yaşanıyor”
31 Temmuz 2023 tarihli düzenlemeyle aynı suç tarihine rağmen farklı infaz rejimlerinin uygulanmaya başlandığını belirten Yıldız, bunun Anayasa’daki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade etti. Bu durumun büyük bir adaletsizlik yarattığını dile getirdi.
Dünyadan örnekler
Yıldız, birçok ülkede hapis cezalarının bir bölümünün cezaevinde, kalan kısmının ise toplum içinde infaz edildiğini hatırlatarak İngiltere, Finlandiya, İtalya ve Polonya’da bu oranın yarı yarıya, Belçika’da ise üçte bire kadar düştüğünü söyledi. Türkiye’de ise bazı suçlarda bu oranın üçte iki veya dörtte üç olarak uygulandığını belirtti.
Son olarak Yıldız, “İnfaz kanunu; ıslah edici, adil, infaz eşitliğini sağlayan ve uzun yıllar değiştirmeye gerek duyulmayacak şekilde yeniden hazırlanmalıdır” diye konuştu.
-
1
Akın Gürlek’ten “İBB davası canlı yayınlansın” tartışmasına yanıt: “Kanun değişirse mümkün olabilir”
-
2
Merakla Beklenen 19 Maddelik Kanun Teklifinden Zam Çıktı!
-
3
Terör Örgütü Elebaşı Abdullah Öcalan'dan Yeni Çağrı
-
4
Feti Yıldız'dan İnfaz Düzenlemesi Açıklaması
-
5
MHP'den Umut Hakkı Açıklaması!
-
6
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Küresel ticaret hatlarını tahkim ettik”
-
7
CHP’li Belediye'de kriz: Tutuklama sonrası geçici başkan görevlendirildi
-
8
Feti Yıldız’dan “umut hakkı” ve infaz hukuku vurgusu
-
9
MHP’li Feti Yıldız’dan “umut hakkı” açıklaması: Raporda yer alacak, uzlaşı sağlandı
-
10
Terörsüz Türkiye Komisyonu 5’inci kez bir araya geliyor

