14231,69%0,02
42,81% 0,03
50,22% 0,13
6073,27% 1,71
9644,38% 0,00
Önümüzdeki hafta TÜİK tarafından aralık ayı enflasyon rakamları açıklanacak ve memurların 15 Ocak tarihinde alacakları zamlı maaşlar netleşecek. Devlet memurları seyyanen zam için sosyal medya üzerinden uzun süredir beklentilerini dile getiriyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyu geçtiğimiz günlerde yetkili sendika ile görüşmüştü. 15 Ocak tarihine konusunda sonuç alınması bekleniyor.
2025’e sayılı günler kala, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kamu görevlisini ilgilendiren maaş politikaları yeniden ülke gündeminin üst sıralarına taşındı. Enflasyon farkı, seyyanen zam ve refah payı başlıkları etrafında yürüyen tartışmaların, yalnızca dönemsel artışlarla sınırlı kalmayacağı; kamu personel rejimini bütünüyle ele alan daha geniş bir dönüşümün habercisi olduğu ifade ediliyor. Kulis bilgilerine göre hükümet, maaş ve özlük haklarını kapsayan bütüncül bir reform paketi üzerinde yoğun mesai yürütüyor.
Yüksek Enflasyon Maaşları Aşındırdı
Son dönemde hız kazanan enflasyon, kamu çalışanlarının alım gücünü ciddi biçimde düşürdü. TÜİK verileriyle ortaya çıkan enflasyon farkı, toplu sözleşmelerle verilen zamların üzerine çıkarak memurların reel gelir kaybını görünür hale getirdi. Bu tablo, uzun süredir dile getirilen “ücret adaleti” tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Özellikle aynı unvana sahip personelin farklı kurumlarda ciddi maaş farklarıyla çalışması, kamuoyunda en çok eleştirilen konular arasında yer alıyor. Artan hayat pahalılığı da bu rahatsızlığı daha belirgin hale getiriyor.
Adalet Hizmetlerinde Düzenleme Beklentisi
Avukat Bülent Cansu, yaptığı değerlendirmede kamu personelinin özlük haklarının günün şartlarına göre yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan hâkim ve savcılardan yazı işleri personeline, icra memurlarından ceza infaz ve denetimli serbestlik görevlilerine kadar birçok kesimin ağır iş yükü altında çalıştığını belirten Cansu, özellikle Adalet Hizmetleri Sınıfı için kapsamlı düzenlemelerin 2026 yılı içinde hayata geçirilmesi beklentisini dile getirdi.
Üst Kademe Zammı Gündemden Düştü
Üst düzey yöneticilere yönelik yaklaşık 30 bin liralık seyyanen artış öngören düzenlemenin, gelen tepkiler üzerine geri çekilmesi dikkat çekti. Bu adım, yalnızca bir zam iptali olarak değil; dar kapsamlı artışlar yerine tüm kamu personelini kapsayan bir sistem arayışının işareti olarak yorumlandı.
Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla, yaklaşık 5 milyon memuru kapsayacak yeni bir maaş ve personel modeli için çalışmalar başlatıldı. Hedef, yıllardır eleştirilen ücret dengesizliklerini ortadan kaldıracak kalıcı bir yapı kurmak.
Geçici Zamlar Yerine Kalıcı Model
Kulislerde konuşulanlara göre hazırlanan yeni sistem; öğretmenlerden sağlık çalışanlarına, teknik personelden idari kadrolara kadar tüm kamu görevlilerini içine alacak şekilde planlanıyor. Böylece belirli gruplara yönelik geçici artışlar yerine, uzun vadeli ve dengeli bir ücret yapısı oluşturulması amaçlanıyor.
Memurların beklentileri sadece maaş artışıyla sınırlı değil. Vergi dilimleri nedeniyle yıl içinde net gelirlerin düşmesi de önemli bir sorun olarak masada duruyor. Bu alanda yapılacak olası düzenlemeler, reform paketinin önemli başlıklarından biri olarak görülüyor.
Sessiz Tepkiler Mesaj Veriyor
Son dönemde bazı kurumlarda görülen sembolik ve sessiz protestolar, beklentilerin ne denli yükseldiğini gösteriyor. İş bırakma olmadan yapılan bu tepkiler, maaşların enflasyon karşısında hızla erimesine ve kurumlar arası ücret farklarına dikkat çekiyor. Bu tablo, kapsamlı reform taleplerinin arka planını oluşturuyor.
Şamil Tayyar: “Köklü Dönüşüm Hedefleniyor”
Gazeteci Şamil Tayyar, Cumhurbaşkanı’nın meseleyi yalnızca belirli unvanlara yapılacak zamlarla sınırlı görmediğini, tüm kamu personel sistemini kapsayan köklü bir dönüşüm planladığını ifade etti. Tayyar’a göre bütçe disiplini ve tasarruf politikaları nedeniyle süreç kısa vadede yavaş ilerleyebilir; ancak 2026 boyunca çalışmaların hız kazanarak Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.
2026 Ocak’ta Refah Payı Gündemde
Uzun vadeli reform hazırlıkları sürerken, kısa vadede memurların alım gücünü destekleyecek adımlar da değerlendiriliyor. Bu kapsamda 2026 Ocak ayında toplu sözleşme zammına ek olarak refah payı verilmesi ihtimali güç kazanmış durumda. Amaç, yüksek enflasyonun yarattığı kayıpları en azından kısmen telafi etmek.
Sendikalar Masada Olacak
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede, sadece belli unvanlara yönelik artışların yeni eşitsizlikler doğurabileceği uyarısında bulunduğu biliniyor. Sendikalar; seyyanen zam, vergi düzenlemesi ve tüm kamu çalışanları ile emeklileri kapsayan geniş bir reform paketi talep ediyor.
Önümüzdeki süreçte Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, KESK ve diğer sendikalarla yapılacak istişarelerin ardından hazırlanacak yasa taslağının 2026 yılı içinde TBMM’ye sunulması bekleniyor. Yasalaşması halinde yeni maaş ve personel sisteminin 1 Ocak 2027’den itibaren uygulanması öngörülüyor.
Yaklaşık 5 milyon memuru doğrudan etkileyecek bu süreç, kamu yönetiminde ücret adaleti ve çalışma barışını güçlendirecek kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor. Kamu çalışanlarının gözü ise 2026 Ocak’ta olası refah payında ve kapsamlı reformun netleşecek ayrıntılarında.