Ekonomide uygulanan reformların meyve vermeye başladığını belirten Bakan Şimşek, geçen yıl yüzde 72 seviyesinde olan enflasyonun bugün yüzde 35’lere indiğini kaydetti. Bu ilerlemenin, uygulanan ekonomi programının başarısını ortaya koyduğunu dile getirdi.
Şimşek, “Enflasyonla mücadele kapsamında önemli mesafeler katettik. Orta vadeli program çerçevesinde, 2027 yılı itibarıyla enflasyonun tek haneli seviyelere gerilemesini öngörüyoruz” dedi.
Zirvede İslami finansın küresel ekonomik sistemdeki rolüne de değinen Bakan Şimşek, bu alandaki potansiyelin yüksek olduğuna işaret etti. “Şu anda İslami finans varlıklarının küresel finans içindeki payı yalnızca yüzde 1 seviyesinde. Türkiye ise 136 ülke arasında 10. sırada. Hedefimiz bu sıralamada ilk 5’e girmek” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında küresel ekonomik yavaşlamaya da dikkat çeken Şimşek, dünyada büyümenin yüzde 2,2 ile 2,5 arasında seyretmesinin ciddi bir durgunluğa işaret ettiğini belirtti. Bu noktada İslami finansın alternatif bir model olarak ön plana çıktığını ifade eden Şimşek, “Refahı artırmak için yeni ve adil finans modellerine ihtiyaç var” dedi.
Bakan Şimşek, yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve sanayi yatırımları başta olmak üzere birçok alanda yapısal reformların hızla sürdüğünü belirtti. Ayrıca Türkiye’nin yapay zeka altyapısına yatırım yaptığını ve bu alanda gelişmiş ülkelerle aradaki farkı kapatmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.
Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış dengesizliklerinin kontrol altına alındığını belirterek, cari açığın daraldığını söyledi. "Altın hariç bakıldığında, Türkiye cari fazla verdi. Rezervlerimiz de güçlendi. Haziran sonu itibarıyla net döviz rezervlerinde 89 milyar dolarlık bir artış söz konusu" dedi.
Ayrıca Şimşek, kur korumalı mevduatların 130 milyar dolar azaldığını, risk priminde düşüş yaşandığını ve Türkiye'nin artık uluslararası standartlara göre yeterli rezerve sahip olduğunu vurguladı.
Bakan Şimşek’in dikkat çeken açıklamalarından biri de terör örgütü PKK’nın silah bırakma sürecine dair oldu. Şimşek, “Yaklaşık yarım asır süren terör sonrası, PKK’nın silah bırakmasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yeni ekonomik merkezlere dönüşebilir. Bölgenin genç ve dinamik nüfusu kalkınma için önemli bir avantaj” şeklinde konuştu.
Şimşek, Türkiye ile İngiltere arasında İslami finans başta olmak üzere birçok alanda iş birliği fırsatları olduğunu belirtti. Savaş sonrası yeniden inşa süreçlerinde Türk müteahhitler ve İngiliz mimarların birlikte çalışabileceğini belirterek, iki ülke arasında sinerji yaratabilecek projelere açık olduklarını ifade etti.
Türkiye’nin oyun sektörü alanında önemli bir merkez haline geldiğini kaydeden Şimşek, şu anda Türkiye’de 850’nin üzerinde aktif oyun girişimi bulunduğunu ve bu alanda iki unicorn şirketin ortaya çıktığını söyledi. “Londra’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük oyun merkezi Türkiye oldu” dedi.