Tarih: 07.05.2025 16:16

Mahkeme gerekçeli karar başlığını değiştirdi

Facebook Twitter Linked-in

Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği kararda gerekçeli karar başlığının değiştirildiği görüldü. Olay sosyal medyada tartışma konusu oldu. Nevşehir 6. Asliye Ceza Mahkemesinin kararında AZİZ TÜRK MİLLETİ ADINA ibaresi yer aldı. Kararların başlık kısmı, yalnızca şekli değil aynı zamanda anayasal bir zorunluluktur. Mahkeme kararlarının başlık kısmına yalnızca “Türk Milleti adına” ibaresinin yazılacağı açıkça hüküm altına alınmıştır. Hakimin veya mahkemenin kendi takdiriyle bu ibareye başka bir kelime eklemesi ya da değiştirmesi yasal olarak mümkün değildir.

Habere konu olan karar başlığı:

Anayasamızın 9. maddesinde bu konuyla ilgili olarak:

“Yargı yetkisi, Türk Milleti adına, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” hükmüne yer verilmiştir. Bu ifade, açıkça “Türk Milleti adına” şeklinde sabit ve sınırlayıcı bir ifadedir. Anayasa’da herhangi bir niteleyici sıfat kullanılmamıştır.

CMK'nın 232. maddesinde, “Hükmün gerekçesi ve hüküm fıkrasının içereceği hususlar” şöyle düzenlenmiştir:

Madde 232 – (1) Hükmün başına, "Türk Milleti adına" verildiği yazılır.

(2) Hükmün başında;

a) Hükmü veren mahkemenin adı,

b) Hükmü veren mahkeme başkanının ve üyelerinin veya hâkimin, Cumhuriyet savcısının ve zabıt kâtibinin, katılanın, mağdurun, vekilinin, kanunî temsilcisinin ve müdafiin adı ve soyadı ile sanığın açık kimliği,

c) Beraat kararı dışında, suçun işlendiği yer, tarih ve zaman dilimi,

d) Sanığın gözaltında veya tutuklu kaldığı tarih ve süre ile halen tutuklu olup olmadığı, yazılır.

(3) Hükmün gerekçesi ve varsa karşı oy gerekçesi, tümüyle tutanağa geçirilmemişse açıklanmasından itibaren en geç 15 gün içinde dava dosyasına konulur.

(4) Karar ve hükümler bunlara katılan hâkimler tarafından imzalanır.

(5) (Değişik: 24 Kasım 2016-6763/31 md.) Hüküm sonucu tefhim edildikten sonra gerekçeli karar imzalanmadan hâkim ölür veya herhangi bir sebeple kararı imzalayamayacak hale düşerse, yeni hâkim, tefhim edilen hükme uygun olarak gerekçeli kararı bizzat yazarak imzalar. Toplu mahkemelerde böyle bir durumun gerçekleşmesi hâlinde, hüküm diğer hâkimler tarafından imzalanır ve başkan veya en kıdemli hâkim tarafından, hükmün altına diğer hâkimin imza edememesinin sebebi yazılarak imza olunur.

(6) Hüküm fıkrasında, 223’üncü maddeye göre verilen kararın ne olduğunun, uygulanan kanun maddelerinin, verilen ceza miktarının, kanun yollarına başvurma ve tazminat isteme olanağının bulunup bulunmadığının, başvuru olanağı varsa süresi ve merciinin tereddüde yer vermeyecek şekilde açıkça gösterilmesi gerekir.

(7) Hükümlerin nüshaları ve özetleri mahkeme başkanı veya hâkim ile zabıt kâtibi tarafından imzalanır ve mühürlenir.

Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297. maddesinde, “Hükmün kapsamı” şöyle düzenlenmiştir:

MADDE 297-(1) Hüküm “Türk Milleti Adına” verilir ve bu ibareden sonra aşağıdaki hususları kapsar:

a) Hükmü veren mahkeme ile hâkim veya hâkimlerin ve zabıt kâtibinin ad ve soyadları ile sicil numaraları, mahkeme çeşitli sıfatlarla görev yapıyorsa hükmün hangi sıfatla verildiğini.

b) Tarafların ve davaya katılanların kimlikleri ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, varsa kanuni temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile adreslerini.

c) Tarafların iddia ve savunmalarının özetini, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delilleri, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesini, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebepleri.

ç) Hüküm sonucu, yargılama giderleri ile taraflardan alınan avansın harcanmayan kısmının iadesi, varsa kanun yolları ve süresini.

d) Hükmün verildiği tarih ve hâkim veya hâkimlerin ve zabıt kâtibinin imzalarını.

e) Gerekçeli kararın yazıldığı tarihi.

(2) Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —