Aydın’ın Didim ilçesi merkezli dev dolandırıcılık operasyonunda, sahte vekaletnamelerle emlak ve araç satışı yapan suç örgütü çökertildi. 1 milyar 398 milyon TL'lik para trafiği tespit edilen operasyonda 38 kişi tutuklanarak kapalı ceza infaz kurumuna gönderildi. Dolandırıcıların yöntemleri duyanları hayrete düşürdü. Olay ulusal ve yerel basında geniş yer buldu.
Didim Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı ve Aydın İl Jandarma KOM Şube Müdürlüğü iş birliğiyle sürdürülen geniş çaplı adli soruşturma kapsamında, organize suç örgütünün dolandırıcılık (TCK 158) yöntemleri ve ağı deşifre edildi. İstanbul, İzmir, Ankara, Muğla, Kayseri, Ordu, Kırşehir ve Aydın olmak üzere 8 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda, toplam 41 şüpheli kolluk ekipleri tarafından gözaltına alındı, bunlardan 38’i tutuklandı.
Operasyonun fitilini ateşleyen olay, 8 ay önce meydana geldi. Bir vatandaş, Didim’deki ev ve arsasının bilgisi dışında satıldığını fark ederek jandarmaya başvurdu. Bunun üzerine özel ekip kuran jandarma tarafından oluşturulan özel bir ekip, 7 ay boyunca yürütülen teknik ve fiziki takip sonucunda örgütlü nitelikli dolandırıcılık faaliyetlerini ortaya çıkardı.
Suç örgütü, hedef olarak Didim ilçesinde bulunan taşınmazı bulunan ancak şehir dışında ya da yurt dışında yaşayan kişileri belirledi. Bu kişilere “Taşınmazınızın değeri arttı, satabiliriz” diyerek ulaştılar. Güven kazandıktan sonra, genel vekaletname alarak ev, arsa ve araç satışlarını mağdurların haberi olmadan gerçekleştirdiler.
Bazı durumlarda satıştan elde edilen paralar mal sahiplerine hiç gönderilmedi. Hatta vekaletname alınan diğer taşınmazlar da örgüt tarafından satıldı. İkna edilemeyen mağdurların mal varlıkları ise sahte vekaletnamelerle el değiştirdi.
Örgütün teknik ayağında kritik iki isim dikkat çekti: Ankara’dan getirilen bir hacker ile Didim Belediyesi’nde görevli bilgi işlem personeli. Hacker, mağdurların kimlik ve kişisel bilgilerini yasa dışı yollarla temin etti. Belediye çalışanı ise tapu bilgilerinin illegal yollardan örgüte aktarılmasını sağladı.
Tutuklanan şüpheliler, şu suçlardan yargılanacak:
Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak
Resmi belgede sahtecilik
Nitelikli dolandırıcılık
Suçtan elde edilen mal varlıklarını aklama
Yapılan incelemelerde, suç örgütünün bu yöntemle 73 vatandaşı dolandırdığı ve toplamda 1 milyar 398 milyon TL'lik para akışı sağladığı belirlendi. 3 lüks villa, 40 ev ve 9 arsanın satışını gerçekleştiren örgüt üyelerinin tüm mal varlıklarına el konuldu. Olayla ilgili adli soruşturma ise devam ediyor.