Bir yılda hakim ve savcılar 13 milyon 900 bin karar verdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir yılda hakim ve savcıların, avukatların desteğiyle 13 milyon 900 bin karar verdiğini açıkladı.

Gündem 22.02.2025 11:31:42 0
Bir yılda hakim ve savcılar 13 milyon 900 bin karar verdi
BİR YILDA 13 MİLYON 900 BİN KARAR VERİLDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir yılda hakim ve savcıların, avukatların desteğiyle 13 milyon 900 bin karar verdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

'Bunların hepsini göz ardı edeceksiniz. Hukuk devletini ve hukuk güvenliğini sağlamak için fedakarca çalışan hakim ve savcılarımızın, yargı çalışanlarımızın emeğini bir tarafa bırakacaksınız, 3 tane hakaret soruşturmasıyla 'Ülkede hukuk güvenliği yok.' diyeceksiniz. Buna müsaade etmeyiz. Biz bu ülkenin yüksek standartlı demokrasi yolunda Türkiye Yüzyılı'nda hukuk güvenliğini tahkim ederek yolumuza devam edeceğiz.”

Bugüne kadar üç yargı reformu strateji belgesinin açıklandığını hatırlatan Bakan Tunç, oradaki hedefler doğrultusunda çok önemli yargı paketlerinin Meclis'in gündemine geldiğini anımsattı.

55 MADDELİK YARGI PAKETİ MECLİS'E GELİYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gerçekleştirilemeyen ve yakalanamayan hedefleri yeniden gündeme aldıklarını belirterek, 'Yasalarda yapılması gereken değişiklikleri, taslakları milletvekillerimize aktarıyoruz. Önümüzdeki süreç içinde 55 maddeden oluşan ceza adaletiyle ilgili bir taslağımız var. Şu anda görüşlere açıldı. İnşallah Meclis'te milletvekillerimiz bunu tartışacak ve hayata geçirmek için de büyük gayret göstereceğiz.' diye konuştu.

Adalet Bakanı Tunç, Meclis ve milletvekillerinin katkılarıyla çok sayıda yargı paketi, yargı reformu strateji belgeleriyle toplumun ihtiyacına cevap verme noktasındaki eksiklikleri gidermenin gayreti içinde olduklarını kaydetti.

Sadece temel kanunları yenilemekle kalmadıklarına değinen Bakan  Tunç, ülkenin yüksek standartlı demokrasiye kavuşturulabilmesi için sessiz devrim sayılan reformlara imza attıklarını dile getirdi.

İNSAN KAYNAĞININ GÜÇLENDİRİLMESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALARDA ÖNEMLİ MASAFELER ALDIK

Yargının adaleti hakkıyla tecelli edebilmesi için üç temel unsura önem verdiklerini kaydeden Bakan Tunç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“En önemli unsur insan kaynağının güçlendirilmesi. Kürsüde görev yapan hakim ve savcılarımızın, avukatlarımızın iddiasıyla, savunmasıyla, hükmüyle üç sacayağını temsil eden insan kaynağının güçlendirilmesiyle ilgili çalışmalarda önemli mesafeler aldık. İkincisi ‘Fiziki mekanlar, adliyenin vakarına yakışır bir şekilde olması gerekir.’ dedik ve ülkemiz genelinde adalet hizmetlerinin görüldüğü binaları adliyenin vakarına uygun, gelişen teknolojileri de kapsayan bir şekilde geliştirdik. 23 yılda temel kanunlarımızın tamamını yeniledik ve milletimizin ihtiyacına cevap verecek hale getirdik. Ceza Kanunu’dan, Borçlar Kanunu’na, Ticaret Kanunu’na, Hukuk ve Ceza Muhakemesi Kanunlarına varıncaya kadar yenilemediğimiz, güncellemediğimiz bir temel mevzuatımız kalmadı.”

MÜSTAKİL ADLİYE SAYIMIZ 381’E ULAŞTI

Adliyelerde fiziki imkanların artırıldığını söyleyen Bakan Tunç, müstakil adliye sayısının da 381’e ulaştığını ifade etti.

Hakim ve savcı sayısının 25 bin 695’e yükseldiğini belirten Adalet Bakan Tunç, şunları kaydetti:

“2002 yılında 78 müstakil adliye varken bugün açılışını yaptığımız Kulu ile beraber 381 adliye binasına ulaştık. Yatırım programında 61 adliye inşaatımız bulunurken 17 tane de etüt projemiz var. Eskiden adliye binaları iş hanlarındaydı, hakim odasıyla herhangi bir emlakçının yan yana büroları vardı. Sobalı, bilgisayar yok, daktilolarla yazılan, karbon kağıtlarının, o fotokopi kağıtlarının avukatlardan istendiği günleri yaşadı bu ülke. Var mı şimdi böyle bir tablo? Yok. Olamaz. 2002’de 9 bin 349 hakim savcımız vardı. Bugün 25 bin 695 hakim savcımıza ulaştık. Son 2 yılda 3 bin 369 hakim ve savcımız teşkilatımıza katılarak güçlendirdi.”

BU ÜLKEDE HUKUK GÜVENLİĞİNİN OLMADIĞINI SÖYLEMEK İNSAFSIZLIKTIR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin daha yüksek standartlı hukuk devleti ilkesinin tahkim edildiği, temel hak ve özgürlüklerinin en geniş anlamıyla yaşanılabildiği bir ülke haline geldiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

'Bu, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve ona güvenen milletimiz sayesinde bu noktaya geldi. Biz milletimize şükran borçluyuz. Bu mücadeleyi yaparken çok engellemelerle karşılaştık. Muhtıralarla karşılaştık; 27 Nisan bildirisi. O gün neredeydi bugünkü konuşanlar? Bugün Türkiye'de hukuk devleti ilkesinin hakim olmadığı yönünde kara propaganda yapmaya çalışanlar, 27 Nisan bildirisine karşı ne söylediler? Bu ülkede iktidar partisine karşı kapatma davası açıldığında sesleri çıktı mı? Gezi olaylarıyla bu ülkeyi kaos ortamına sürüklemeye çalışanlar, o terör paçavralarını, kültür merkezinin o Taksim'de binalara asanlara karşı o sivil toplum kuruluşları, bir çift laf söyleyebildiler mi? 17-25 Aralık'ta, 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında ne söyleyebildiler? Bu ülkede demokrasiye, millet iradesine sahip çıkma noktasında bir şey söylediler mi? Bugün çıkıp 3 tane hakaret soruşturması nedeniyle hukuk devletinin olmadığını, bu ülkede hukuk güvenliğinin olmadığını söylemek insafsızlıktır. Bu ülkeye, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve bu millete hakarettir.'

YABANCI YATIRIMCI ÜLKEYE GÜVENMESE 15 MİLYAR DOLARDAN 273 MİLYAR DOLARA YÜKSELİR MİYDİ?

Ülkedeki hukuk güvenliğinin varlığına dikkati çeken Adalet Bakanı Tunç, şöyle devam etti:

'Çıkıp kürsülere, 'Türkiye'de hukuk güvenliği yok ey yabancı yatırımcı, buraya gelmeyin.' demek, bir iş adamları derneğinin sözü olabilir mi? Bu ülkede 2002'de 36 milyar dolar ihracat hukuk güvenliği, yatırım ortamının iyileştirilmesi, fabrikaların organize sanayi bölgelerini doldurması, yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesi ve üretimin artması sayesinde 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükselmiştir. Bunu en iyi şekilde kim bilir, TÜSİAD bilir, sanayiciler bilir, üreticiler bilir. O ortam sağlanmasa, hukuk güvenliği sağlanmasa bu olabilir miydi? Bakınız 80 yıl boyunca 2002 yılına kadar ülkemize gelen yabancı sermaye tutarı 15 milyar dolar. Sadece geçen yıl 11,3 milyar dolar. Bir yılda neredeyse 15 milyar dolara yakın bir rakam. 22 yıl boyunca bu ülkeye gelen doğrudan yabancı sermaye tutarı, 273 milyar dolara ulaştı şu anda. 15 milyar dolar nerede, 273 milyar dolar nerede? Hukuk güvenliği olmasa doğrudan yabancı sermaye, yabancı yatırımcı ülkeye güvenmese 15 milyar dolardan 273 milyar dolara yükselir miydi?'



Yorumlar

TikTok Ücretsiz Takipçi ve İzlenme Artırma Yöntemleri

Sosyal Medyada Öne Çıkmanın Etkili Yolu

Instagram Ücretsiz Takipçi ve Beğeni Artırma Hilesi: Gerçekten Etkili Mi?

Bluesky ücretsiz takipçi artırma hilesi

Twitch Abone Artırma Hilesi: Popüler olmanın ücretsiz yolu

YouTube İzlenme Artırma Hilesi: Gerçekten Etkili Mi?

YouTube Abone Sayısını Artırmak İçin Neden Doğal Yollar Tercih Edilmeli?

Instagram Ücretsiz Takipçi Artırmanın Yolları: Organik Yöntemlerle Başarıya Ulaşın

TikTok Ücretsiz Takipçi Artır: Organik Yollarla Gerçek Başarı Mümkün mü?

TikTok İzlenmeleri Ücretsiz Artır: Popülerliğe Giden Organik Yollar

Uyuşturucu çetesiyle iş birliği yapan savcı tutuklandı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM): Avrupa’nın Vicdanı ve Hukukun Üstünlüğünün Teminatı

Mogadişu Cezaevleri: Zorluklar ve Uluslararası Destek Arayışları

Moritanya Cezaevleri: Görünmeyen Duvarların Ardında Yaşananlar

Fransa Cezaevi Sistemi: Avrupa’nın Göbeğinde Adaletin Yüzleştiği Zorluklar

Japonya Cezaevleri: Disiplinin, Yalnızlığın ve Sessiz Reformun Hikayesi

İtalya Cezaevleri: Avrupa'nın Adalet Aynasında Bir Kriz ve Reform Tablosu

Hollanda Cezaevi Sistemi: Avrupa’da Boş Kalan Hücrelerin Ülkesi

İspanya Cezaevi Sistemi: Avrupa’nın Gölgesinde Bir Model mi?

ABD Cezaevi Sistemi: Sorunlar, İstatistikler ve Reform Çabaları

Deprem nedeniyle Tekirdağ ve Kocaeli'de okullar tatil edildi

DS Hizmetleri 20. Yıl Bölge Toplantılarının İkincisi İzmir’de Başladı

GYS Sınavına Çalışırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İstanbul'da eğitim hakkı engellenen hükümlünün yaşadığı sorunlar

Ders Çalışma Metotları: Verimli ve Etkili Çalışma Yöntemleri

2025 Öğretmen Alım İlanları: Türkiye'deki Fırsatlar ve Başvuru Süreçleri

Hâkim ve Savcı Yardımcılarının AYM'de Staj Yapmalarına İlişkin Duyuru

Adalet Bakanlığı GYS tarihi açıklandı

Personel Eğitim Merkezleri Başkanları ile Aylık Değerlendirme Toplantısı

ICPA 2025: Ceza İnfaz Kurumlarında Refah Konulu Makale Çağrısı

Kademeli Emeklilik Nedir, Kimler Faydalanır ve Şartları Nelerdir?

Adalet Sen: Promosyonda Popülizme Değil Gerçekliğe Dayanıyoruz

Adliyelerde icra dosya sayısında rekor artış

Adaletle İstihdama Köprü: Antalya’da Anlamlı İş Birliği

Maaş promosyonlarında yeni rekor: 138 Bin TL

Uygun Kredi Nasıl Bulunur? Adım Adım Kredi Seçim Rehberi

Evlerde Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Bitcoin Madenciliği 2025: Dijital Altının Yeni Kazı Savaşı

Maaş Promosyonu Alanında Yeni Rekor Geldi!

İnfaz Düzenlemesi Nedir? Türkiye’de Son Durum

Adliyede görevli mübaşire saldırı

Zabıt Katibi Mesleği: Hukuk Sisteminin Gizli Kahramanları

Hakim ve Savcıların Özlük Hakları: Adaletin Temsilcileri İçin Önemli Düzenlemeler

Savcı Burhan Bıçkı vefat etti

Narkotik operasyonunda tutuklu sayısı 645 oldu

Yargı Bağımsızlığı Nedir? Demokrasi İçin Adaletin Temel Taşı

Hükümlü ve Tutuklu Arasındaki Fark Nedir?

Avukatlık Mesleği Tarihçesi: Geçmişten Günümüze

Hakim savcıdan üstün mü?