10642,6%-0,43
40,55% -0,48
47,64% -0,54
4352,32% -1,38
6999,67% -0,32
TBMM’nin yaz tatili sonrası açılmasıyla birlikte gözler, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 11. Yargı Paketi’ne çevrilecek. Yeni paketin içeriği, siyasetin ve yargı camiasının en sıcak başlıkları arasında yer alırken, özellikle çocuk adalet sistemi, kadına yönelik şiddet, ve Covid affı beklentisi gibi konular dikkat çekiyor.
Kulislerde, 11. Yargı Paketi’nin olası bir "çözüm süreci" hamlesiyle ilişkilendirilip ilişkilendirilmeyeceği de tartışılırken; mahkum yakınları, uzun süredir gündemde olan Covid dönemi infaz düzenlemesinin bu paketle birlikte yeniden ele alınmasını istiyor.
Pandemi döneminde çıkarılan infaz düzenlemesinin benzerinin 11. Yargı Paketi’nde yer alması, özellikle mahkum yakınları tarafından ısrarla talep ediliyor. Bu yöndeki beklentiler, sosyal medyada ve sivil toplum kanallarında giderek daha görünür hale gelirken, pakette "toplumsal beklentileri karşılayacak" adımların olup olmayacağı merakla bekleniyor. Yeni paket ile mahkum yakınları kendilerine verilen ancak 10. Yargı paketinde tutulmayan sözlerin yerine getirilmesini talep ediyor.
Bilindiği üzere 10. Yargı paketinden son anda covid düzenlemesi çıkarılmış ve 50-60 bin civarında mahkumun tahliyesi ertelenmişti ve pakette yer alan 2. Kez mükerrir düzenlemesi ise 6-7 bin mahkumun tahliyesine olanak sağlamıştı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamada, çocukların suça sürüklenmesini önlemeye ve mağdur çocukları korumaya yönelik yeni düzenlemelerin yolda olduğunu açıkladı. Bakan Tunç, çocuk yargılamalarına özel yasal değişikliklerin yer aldığı 11. Yargı Paketi'nin yakında Meclis’e sunulacağını duyurdu.
Tunç’un açıklamasında, İtalya vatandaşı Mattia Ahmet Minguzzi'nin ölümüyle ilgili yargı süreci örnek gösterildi. İstanbul Anadolu 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 18 yaş altı 4 sanık hakkında yürütülen davaya dikkat çeken Tunç, bu olayın çocuk adalet sistemine yönelik yeniden değerlendirme ihtiyacını gündeme taşıdığını belirtti.
“12 yaş altı çocukların ceza sorumluluğu yok. 12-15 yaş arasında ise adli tıp raporlarıyla değerlendirme yapılıyor ve ceza indirimi uygulanıyor. 15-18 yaş grubunda da benzer şekilde cezai indirim uygulanmakta. Bu yaş aralıkları ve uygulamalar yeniden masaya yatırılacak.” – Adalet Bakanı Yılmaz Tunç
Ailelere ve devlet kurumlarına çağrıda bulunan Tunç, çocukların kötü çevresel koşullardan etkilenmemesi için ortak sorumluluğa işaret etti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da çocuk adaletine yönelik reform talimatı verdiğini aktardı.
Tunç’un gündeme taşıdığı bir diğer önemli konu ise üniversite öğrencisi Ayşe Tokyaz’ın vahşice katledilmesi oldu. Tunç, cinayetle ilgili yürütülen soruşturmanın yakından takip edildiğini ve olayla ilgili 7 kişinin tutuklandığını, bir zanlının ise hala firari olduğunu açıkladı.
Söz konusu cinayetle ilgili Diyarbakır’da da başka bir dosyanın bulunduğunu belirten Tunç, iki olay arasında bağlantı olduğunu ve yargı sürecinin iki ilde eş zamanlı yürütüldüğünü ifade etti.
“Kadına yönelik şiddet, bizim kırmızı çizgimizdir. Bu tür suçlara karşı hukuk en sert şekilde işler. Soruşturma tamamlandığında kamuoyuna detaylı bilgi verilecek.”