9610,73%-0,94
38,70% -0,17
43,52% 0,36
3954,09% -0,16
6420,60% -0,59
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayında yaptığı konuşmada, arabuluculuk uygulamalarındaki başarılara, istinaf mahkemelerinin güçlendirilmesine ve yargı süreçlerinde yapay zekâ teknolojilerinin kullanımına dikkat çekti. Bugüne kadar 7 milyon 591 bin arabulucuya gelen başvurudan 4 milyon 614 binin anlaşmayla sonuçlandığını aktaran Bakan Tunç, Aile arabuluculuğu, noter belgelerinde karekod uygulaması, noter yardımcılığı kurumu, elektronik tebligatın yaygınlaştırılması ve bazı davalarda doğrudan temyiz yolunun açılması gibi birçok yeniliği hayata geçireceklerini belirtti.
YARGI REFORMUNDA 264 HEDEF, 5 ANA AMAÇ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 23 Ocak’ta açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde 264 hedef bulunduğunu hatırlatarak, “Bu hedefler; yargının sadeleştirilmesi, insan kaynaklarının güçlendirilmesi, ceza adalet sisteminin etkinleştirilmesi, hukuk ve idari yargı süreçlerinin hızlandırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılması üzerine kurulu” dedi.
AİLE HUKUKUNDAN NOTERLİK SİSTEMİNE BİRÇOK ALANDA YENİLİK
Bakan Tunç ayrıca, aile arabuluculuğu, noter belgelerinde karekod uygulaması, noter yardımcılığı kurumu, elektronik tebligatın yaygınlaştırılması ve bazı davalarda doğrudan temyiz yolunun açılması gibi birçok yeniliği hayata geçireceklerini belirtti. Boşanma davalarının adli tatilde de görülebilmesi gibi uygulamaların tartışmaya açılacağını söyledi.
“ADALETİN TECELLİSİ EN KUTSAL GÖREVDİR”
Konuşmasının sonunda yargının üç sacayağı olan hâkim, savcı ve avukatlara teşekkür eden Bakan Tunç, “Hepimizin ortak hedefi, vatandaşlarımızın adalete daha hızlı, adil ve etkin şekilde erişimini sağlamak. Adaletin tecellisi en kutsal görevdir” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.