10225,48%-1,28
40,22% 0,13
46,69% -0,34
4303,44% -0,35
6902,17% 0,06
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, FETÖ’nün hain darbe girişiminin 9. yılı dolayısıyla Anadolu Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu. Türk siyasi tarihinin uzun yıllar boyunca darbelerle şekillendiğini belirten Tunç, 15 Temmuz’un milletin iradesiyle bertaraf edildiğini, yargının da bu süreçte aktif rol üstlendiğini ifade etti.
Bakan Tunç, AK Parti’nin iktidara gelişinin Türkiye’de vesayetçi yapılarla mücadelede bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. 2001 ve 2008 yıllarında partiyi kapatma davalarının açıldığını hatırlatan Tunç, "27 Nisan e-muhtırası", "MİT krizi", "Gezi kalkışması", "17-25 Aralık yargı darbesi" ve artan terör saldırılarının Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak için kullanılan araçlar olduğunu söyledi.
Bu gelişmelerin, 15 Temmuz darbe girişiminin zeminini oluşturduğuna işaret eden Tunç, "O gece milletin silahı, yine millete çevrildi," diyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla halkın sokaklara çıktığını, milli iradeye sahip çıktığını vurguladı.
Yılmaz Tunç, 15 Temmuz gecesi yalnızca halkın değil, yargının da darbecilere karşı direndiğini belirtti. Savcı ve hâkimlerin görev başına geçtiğini, gözaltı ve yakalama kararlarının hızlı şekilde alındığını söyledi.
"Türk yargısı, o gece milletle birlikte darbenin karşısında durdu. 27 Mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubat’taki gibi bir tablo yaşanmadı. Bu kez yargı, milletin safında yer aldı," diyen Bakan Tunç, yargının artık milletin yargısı olduğunu vurguladı.
FETÖ’ye yönelik yürütülen davalara da değinen Tunç, bugüne kadar açılan 289 darbe davasının tamamında karar verildiğini belirtti. Bu davalar kapsamında 4 bin 891 kişi hakkında mahkûmiyet kararı verildiğini açıklayan Tunç, şu detayları paylaştı:
1634 kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis
1366 kişi müebbet hapis
1891 kişi çeşitli sürelerde hapis
2870 kişi ise beraat etti
“Yargı tüm delilleri titizlikle değerlendirerek karar verdi. Eleştirilerin aksine, birçok sanık beraat etti. Bu da adil yargılama sürecinin göstergesidir,” ifadelerini kullandı.
FETÖ ile bağlantılı 4 bin 6 yargı mensubunun görevden alındığını söyleyen Tunç, halen 11 bin 85 hükümlü ve 555 tutuklunun cezaevlerinde olduğunu kaydetti. Ayrıca hakkında dava açılan 24 bin kişi ile ilgili yargılamaların sürdüğünü, 58 bin şüpheli hakkında da soruşturmaların devam ettiğini belirtti.
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun, ihraçlara karşı başvuruları değerlendirdiğini belirten Tunç, yaklaşık 20 bin kişinin görevlerine iade edildiğini ve tüm yasal yolların açık olduğunu aktardı.
FETÖ’nün, dini duyguları kullanarak halkı kandırdığını ve devletin kritik kurumlarını ele geçirdiğini vurgulayan Tunç, bu tehdidin tamamen sona ermediğini ifade etti. “Her zaman teyakkuzda olmalıyız. Bir daha böyle karanlık bir gece yaşamamak için tüm tedbirleri almalıyız,” dedi.
Adalet Bakanı Tunç, konuşmasının sonunda yeni bir anayasa ihtiyacına da dikkat çekti. "Darbecilerin yazdığı bir anayasa ile yönetiliyoruz. Sadece bu gerçek bile, anayasanın değişmesi için yeterli bir gerekçedir," dedi.
Tunç, mevcut anayasada yapılan reformlara rağmen vesayetçi izlerin tamamen silinmediğini belirterek şu çağrıyı yaptı:
"Demokratik, sivil, katılımcı bir anayasa ile Türkiye Yüzyılı’na adım atmalıyız. Bu millet, vesayetten arındırılmış bir anayasayı fazlasıyla hak ediyor."