Adalet Bakanı gündemi değerlendirdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç gündemi değerlendirdi.

Politika 22.03.2025 11:27:55 0
Adalet Bakanı gündemi değerlendirdi
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargının Anayasanın 138. maddesinden aldığı yetkiyi kullandığını, hiç kimseden talimat almadığını, olayları millet adına soruşturduğunu vurgulayarak, “Suç varsa yargının ona el atmaması diye bir durum söz konusu olamaz hukuk devletinde. O nedenle değerli soruşturmanın akıbetini hep beraber sabırla bekleyeceğiz.' dedi.

Bakan Tunç, Tokat Valiliğini ziyaretinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun 'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada son durum nedir?' sorusunu yanıtlayan Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörle Suçları Soruşturma Bürosu ile Örgütlü Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen iki soruşturma olduğunu hatırlattı.

Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da arasında bulunduğu 7 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini anımsatan Bakan Yılmaz Tunç, 'Teröre iştirak halinde yardım suçundan bir soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmada halen yakalanamayan 3 firari kişi var. Onların yakalama süreci devam ediyor. Emniyet teşkilatımız tarafından. Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunun yaptığı soruşturmada da 100 kişi hakkında rüşvet, irtikap, ihaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme suçlarından gözaltı kararları verilmişti. Toplamda 106 kişiyle ilgili işlem başlatılmıştı. Şu ana kadar 90 kişi emniyette işlemleri devam ediyor. 16 kişinin de yakalaması devam ediyor. 16 kişi şu anda firar durumunda. Gözaltı kararı verilmiş. Bunların yakalamaları gerçekleştikten sonra da emniyette kolluk işlemleri devam ettikten sonra adliyeye intikal edecek.' diye konuştu.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerin Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından sorgularının yapılacağını belirten Bakan Tunç, örgütlü suçlar ve terör suçu olduğu için 4 günlük bir azami gözaltı süresinin olduğunu ve buna dikkat edilerek işlemlerin takip edildiğini kaydetti.

'Bugün CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de açıklamaları oldu. Nasıl değerlendiriyorsunuz? Konuşmasında sokak çağrısı yapmaya devam etti ve devletin suç örgütü gibi yönetildiğini ifade etti. Bu sözlerle ilgili değerlendirmeniz ne olur?' sorusuna ise Bakan Tunç, şunları kaydetti:

'Tabii Sayın Özel'in bu şekilde bir ifade kullanması ve şu anda soruşturma başladığından bu yana Cumhuriyet Halk Partisinin izlediği yol, yol değil. Devam eden bir adli soruşturma var. Özellikle bizimle ilgili gerek İçişleri Bakanımız gerek Adalet Bakanı olarak benimle ilgili 'devleti bir suç örgütü gibi yönetiyorlar' ifadesini bir kere reddediyoruz. Devlet, Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Hukukun dışına çıkamaz devlet. Dolayısıyla devletin yargı makamı da suç örgütü gibi hareket etmez, edemez. Devletin yargı makamı, adliyeler, suç örgütleriyle mücadele eder. Milletin huzuru için çalışır. Yolsuzluk yapanlarla da mücadele eder. Dolayısıyla bu ifadeleri kesinlikle reddediyoruz. Bu tuttukları bu yol sokak çağrısı kesinlikle doğru bir yol değil. Bu onlara da zarar verici bir yol. Şu anda adli soruşturma devam ediyor. Bu adli soruşturmanın içerisindeki iddialar nelerdir? Delil nelerdir? Savunmalar nelerdir? O gözaltındaki kişiler neler konuşuyor? Siz biliyor musunuz bunların neler konuştuğunu? İhbar edenlerin kimler olduğunu biliyor musunuz? Toplanan delillerle ilgili bir bilginiz var mı? Yok ama topyekun burada adli soruşturmayı özellikle etkilemeye yönelik ifadeler kullanmak hukuk devletiyle bağdaşmaz. Dolayısıyla dosyanın içeriğine vakıf olmadan söylediğiniz sözlerin içtiğin kıymetiharbiyesi yok.'

Bakan Yılmaz Tunç, şöyle devam etti:

'O dosya açılacak. O dosya soruşturmanın sonunda iddianame düzenlenirse eğer bunlar bir iddia. İddianame düzenlendiğinde tüm delilleriyle beraber kamuoyu tarafından öğrenilecek. Bu durumda şimdiden siz bir şeyler söyleyerek peşin yargıya vararak ne yapmak istiyorsunuz? Peşin yargıya vardığınız zaman utandığınızda istifa etmek zorunda kalacak mısınız? Dolayısıyla herkesin sağduyulu davranması lazım. Burada masumiyet karinesi var. Lekelenmeme hakkı var. Bunlar en temel insan hakkıdır. Soruşturmanın gizliliği ilkesi var. Bunlar hem ceza mahkemesi kanununda hem de anayasamızın ve evrensel hukukun emrettiği kurallar. Tüm bu kuralları reddedip özellikle hem soruşturmanın gizliliğini ihlal eden, burada aslında detaylar soruşturmanın gizliyle ilgili orada iddialarla ilgili bir şey de söylemiyorsunuz ama topyekun reddediyorsunuz. Şunu ifade edelim bir kere. Gizli soruşturmada lehte ya da aleyhte dosyayla ilgisi olmayan, televizyon yayınları görüyoruz. Yani herkes kendi tahminine göre 'acaba geçmişte şunlar da araştırılmıştı, bunlar da mı bu dosyanın içinde', şeklinde birtakım yorumlar da yapılıyor. Tabii bunlar adli soruşturmanın gizliliğini ihlal eden hususlar. O nedenle masumiyet karinesine de dikkat edeceğiz.'

Hukuk devletinde olduklarını ve lekelenmeme hakkına da dikkat edeceklerini dile getiren Bakan Tunç, 'Burada Cumhuriyet Başsavcılarımız ve savcılarımız kamu adına görev yapan kişiler. Dolayısıyla kendi elde ettikleri bulgular ve ışığında bir soruşturma başlatmışlardır. Bu deliller sorgu aşamasında isnat edilen kişilere sorulacaktır ve onlar da savunmalarını yapacaktır ve savunma hakkıyla beraber sonrasında eğer bir iddianameye dönüşürse kamuoyu tarafından tüm açıklığıyla görülecektir.' diye konuştu.

Özel'in sokak çağrısı yapmasının özellikle adli soruşturmayı etkilemeye yönelik ve hukuk devletiyle bağdaşmayan bir tavır olduğunu öne süren Bakan Yılmaz Tunç, 'Bir ana muhalefet genel başkanının daha sorumlu davranması lazım. Sizin sokak çağrısı yapmanız ve o sokağa getirdiğiniz kişileri kışkırtarak polisle karşı karşıya getirmeniz, polislerin yaralanmasına sebep olmanız durumunda ne diyecekti İçişleri Bakanımız? Polislerine bir 'geçmiş olsun' dediğinde suç örgütüne yardım mı etmiş olacaktı? Böyle bir mantık olabilir mi? Dolayısıyla bizim bakanlarımız, devlet kurumlarımız, hukuk devleti ilkesine uygun bir şekilde tavır sergiliyorlar. Burada Adalet Bakanı olarak ben bu dosyada şunlar şu nedenle suçludur diyor muyum? Şu nedenle soruşturma açılmıştır diyorum ve bu sorusu neticesini sabırla, sükunetle besleyelim. Sonuçta dosya açıldığında hepimiz göreceğiz. Dolayısıyla dosya açıldığında bütün kamuoyunun gördüğü hususları siz de gördüğünüzde o zaman pişman olmayacak mısınız? O nedenle peşin hükümlü olmamak gerekir. Soruşturmanın sonucunu gerekir ve burada özellikle sokakları karıştırmanın, milletin huzurunu bozmanın ve milletin güvenliğini tehdit etmenin çok yanlış olduğunu ifade etmek istiyorum. Özellikle devleti suç örgütü gibi yönetiyorlar cümlesini hadsizlik olarak nitelendiriyorum. Haddini bilsin. Devleti burada milletten aldığı yetkiyle yönetenler var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlarımız, meclisimiz, yasaması, yürütmesi, yargısı bir düzen içerisinde görevlerini yürütüyor. Dolayısıyla Burada bu ifadeleri kullanırsanız hadsizlik yapmış olursunuz. Herkesi sorumlu davranmaya davet ediyorum. Bir genel başkan gibi davranmaya davet ediyorum ama maalesef bunlarda bu sorumluluk maalesef yok.' ifadelerini kullandı.

Kamuoyunun bu soruşturmayı lehte yada aleyhte tüm açıklığıyla göreceğini aktaran Tunç, şunları kaydetti:

'Dolayısıyla şimdiden siz soruşturmayı etkilemeye yönelik, yargı görevlerini tehdit ederek, savcıları, hakim tehdit ederek bir yere varamazsınız. Bunu yaparsanız millet size bunun hesabını sorar. Çünkü burada devam eden bir soruşturma. Hep beraber milletçe bekleyeceğiz ve yargının kararını bekleyeceğiz. Savcıların vereceği karardan sonra iş hakimlerin önüne gelecek. Sulh ceza hakimleri dinleyecek şüphelileri. Her iki soruşturma bakımından. Sulh ceza hakimleri bir karara varacak ve o karar sonrasında yine hukuk içerisinde denetime tabi olan bir karar.

Dolayısıyla yargının kendi içerisinde denetime tabi olan hukuk güvenliğinin olduğu bir mekanizma içerisinde eğer siz üniversiteleri, öğrencilerimizi, gençlerimizi kışkırtarak bir kaos ortamı yaparak eğer işi gölgelemeye çalışmak istiyorsanız hiç boşuna uğraşmayın. Gölgeleyemezsiniz. Dosya kapsamıyla bağlıdır yargı. Yargı dosyadaki iddialara bakar, savunmalara bakar. Sokak hareketlerinden etkilenmez. Dolayısıyla yargı millet adına karar verir, millet adına görev yapar. Kararları millet adınadır. Milletin hakkını hukukunu savunur. Kim teröre bulaşmışsa onun hesabını millet adına sorar. Kim yolsuzluğa bulaşmışsa, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemişse yargı bunun hesabını sorar. Çünkü dosyada böyle midir, değil midir? Bunu hep beraber soruşturmanın sonucunda ve yargılamanın sonucunda göreceğiz.

O nedenle Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Özel'i sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı'na yönelik ve Sayın Cumhurbaşkanımıza özellikle başından beri söylediği sözleri kesinlikle reddediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızla bu soruşturmayı ilişkilendirmesi bir kere hadsizliktir, had bilmemektir. Sayın Cumhurbaşkanımız devletin başkanıdır. Cumhurbaşkanımızdır. Yargı ayrıdır. Dolayısıyla yargı bağımsızdır. Yargı anayasamızın 138. maddesinden aldığı yetkiyi kullanır. Hiç kimseden mevkiden talimat almaz, olayları millet adına soruşturur. Suç varsa yargının ona el atmaması diye bir durum söz konusu olamaz hukuk devletinde. O nedenle değerli soruşturmanın akıbetini hep beraber sabırla bekleyeceğiz.'



Yorumlar

TikTok Ücretsiz Takipçi ve İzlenme Artırma Yöntemleri

Sosyal Medyada Öne Çıkmanın Etkili Yolu

Instagram Ücretsiz Takipçi ve Beğeni Artırma Hilesi: Gerçekten Etkili Mi?

Bluesky ücretsiz takipçi artırma hilesi

Twitch Abone Artırma Hilesi: Popüler olmanın ücretsiz yolu

YouTube İzlenme Artırma Hilesi: Gerçekten Etkili Mi?

YouTube Abone Sayısını Artırmak İçin Neden Doğal Yollar Tercih Edilmeli?

Instagram Ücretsiz Takipçi Artırmanın Yolları: Organik Yöntemlerle Başarıya Ulaşın

TikTok Ücretsiz Takipçi Artır: Organik Yollarla Gerçek Başarı Mümkün mü?

TikTok İzlenmeleri Ücretsiz Artır: Popülerliğe Giden Organik Yollar

Uyuşturucu çetesiyle iş birliği yapan savcı tutuklandı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM): Avrupa’nın Vicdanı ve Hukukun Üstünlüğünün Teminatı

Mogadişu Cezaevleri: Zorluklar ve Uluslararası Destek Arayışları

Moritanya Cezaevleri: Görünmeyen Duvarların Ardında Yaşananlar

Fransa Cezaevi Sistemi: Avrupa’nın Göbeğinde Adaletin Yüzleştiği Zorluklar

Japonya Cezaevleri: Disiplinin, Yalnızlığın ve Sessiz Reformun Hikayesi

İtalya Cezaevleri: Avrupa'nın Adalet Aynasında Bir Kriz ve Reform Tablosu

Hollanda Cezaevi Sistemi: Avrupa’da Boş Kalan Hücrelerin Ülkesi

İspanya Cezaevi Sistemi: Avrupa’nın Gölgesinde Bir Model mi?

ABD Cezaevi Sistemi: Sorunlar, İstatistikler ve Reform Çabaları

Deprem nedeniyle Tekirdağ ve Kocaeli'de okullar tatil edildi

DS Hizmetleri 20. Yıl Bölge Toplantılarının İkincisi İzmir’de Başladı

GYS Sınavına Çalışırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İstanbul'da eğitim hakkı engellenen hükümlünün yaşadığı sorunlar

Ders Çalışma Metotları: Verimli ve Etkili Çalışma Yöntemleri

2025 Öğretmen Alım İlanları: Türkiye'deki Fırsatlar ve Başvuru Süreçleri

Hâkim ve Savcı Yardımcılarının AYM'de Staj Yapmalarına İlişkin Duyuru

Adalet Bakanlığı GYS tarihi açıklandı

Personel Eğitim Merkezleri Başkanları ile Aylık Değerlendirme Toplantısı

ICPA 2025: Ceza İnfaz Kurumlarında Refah Konulu Makale Çağrısı

Kademeli Emeklilik Nedir, Kimler Faydalanır ve Şartları Nelerdir?

Adalet Sen: Promosyonda Popülizme Değil Gerçekliğe Dayanıyoruz

Adliyelerde icra dosya sayısında rekor artış

Adaletle İstihdama Köprü: Antalya’da Anlamlı İş Birliği

Maaş promosyonlarında yeni rekor: 138 Bin TL

Uygun Kredi Nasıl Bulunur? Adım Adım Kredi Seçim Rehberi

Evlerde Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Bitcoin Madenciliği 2025: Dijital Altının Yeni Kazı Savaşı

Maaş Promosyonu Alanında Yeni Rekor Geldi!

İnfaz Düzenlemesi Nedir? Türkiye’de Son Durum

Adliyede görevli mübaşire saldırı

Zabıt Katibi Mesleği: Hukuk Sisteminin Gizli Kahramanları

Hakim ve Savcıların Özlük Hakları: Adaletin Temsilcileri İçin Önemli Düzenlemeler

Savcı Burhan Bıçkı vefat etti

Narkotik operasyonunda tutuklu sayısı 645 oldu

Yargı Bağımsızlığı Nedir? Demokrasi İçin Adaletin Temel Taşı

Hükümlü ve Tutuklu Arasındaki Fark Nedir?

Avukatlık Mesleği Tarihçesi: Geçmişten Günümüze

Hakim savcıdan üstün mü?