9398,53%1,29
38,75% 0,36
43,69% 0,38
4150,24% 1,14
6711,63% -0,27
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son dönemde artış gösteren sahte emeklilik ve hileli boşanma gibi yasa dışı yollarla emekli olanlara karşı geniş kapsamlı bir mücadele başlattı. Kurum, usulsüzlük tespit edilen durumlarda emeklilik haklarını iptal ederken, geçmişe dönük maaş ödemelerini faiziyle birlikte geri talep ediyor.
SGK’nın yürüttüğü denetimlerde, sahte sigortalılık ve boşanma gibi yollarla elde edilen emekliliklerin geçersiz sayılması halinde, ödenen tüm maaşlar 10 yıla kadar geriye dönük olarak geri isteniyor. Ayrıca, usulsüzlük yapan kişiler hakkında adli işlem başlatılarak savcılıklara suç duyurusunda bulunuluyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Geçen yıl 1 milyona yakın denetim gerçekleştirdik. Bu denetimler sonucunda 9 bin kişinin sahte boşanma yoluyla yetim aylığı aldığı ortaya çıktı. Bu kişilerin 7 bin 400’ü hakkında geri ödeme süreci başlatıldı ve savcılıklara bildirildi” dedi.
Bu açıklama, SGK’nın yalnızca maddi kaybı değil, sosyal güvenlik sistemine olan güveni koruma hedefini de gözler önüne seriyor.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından gündeme gelen kademeli emeklilik beklentisi, kamuoyunda geniş yankı uyandırıyor. Ancak SGK uzmanı Özgür Erdursun, kısa vadede bu beklentinin karşılanmasının zor olduğunu belirtti. Erdursun, "AK Parti EYT'yi çıkardığına pişman. Seçim öncesi panik durumu olursa belki bir gelişme olur. Ancak 2025-2027 arasında bir düzenleme beklemiyorum" ifadelerini kullandı.
Ekonomik şartların etkisiyle hükümetin şu anda maliyeti yüksek sosyal politikalar uygulamaktan kaçındığına dikkat çeken uzmanlar, yakın gelecekte kademeli emeklilik gibi yeni düzenlemelerin masada olmadığını vurguluyor.