15724,79%-0,16
43,98% 0,07
51,17% 0,10
7315,03% 1,55
11848,56% 0,00
Adalet alanında yeni düzenlemeleri içeren 12. Yargı Paketi için çalışmalar hız kazandı. Akın Gürlek, pakette yer alması planlanan önemli başlıklardan birini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, tapuda belirli bir parasal sınırı aşan taşınmaz işlemlerinde avukatla temsil zorunluluğu getirilmesi hedefleniyor. Düzenlemenin hem hukuki güvenliği artırması hem de savunma makamını güçlendirmesi amaçlanıyor.
Bakan Gürlek, İstanbul 2 No'lu Barosu tarafından Sultangazi’de düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, avukatların yargı sistemindeki kurucu rolüne dikkat çekti. Savunmanın adil yargılanma hakkının teminatı olduğunu vurgulayan Gürlek, yargılamanın hâkim, savcı ve avukat üçlüsüyle anlam kazandığını ifade etti.
Konuşmasında hukuk devletinin temelinin adalet olduğuna işaret eden Gürlek, kanunlarda avukatların açık şekilde “yargının kurucu unsuru” olarak tanımlandığını hatırlattı. Avukatların yalnızca dava süreçlerinde değil; uzlaşma ve arabuluculuk gibi alternatif çözüm yollarında da önemli görev üstlendiğini belirtti.
Programda, Çekmeköy’de bir lisede yaşanan bıçaklı saldırıya da değinildi. Saldırıda hayatını kaybeden öğretmen Fatma Nur Çelik için başsağlığı dileklerini ileten Gürlek, olayın tüm yönleriyle titizlikle soruşturulduğunu söyledi. Sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması için sürecin yakından takip edildiğini ve bizzat anlık bilgi aldığını ifade etti.
Bakan Gürlek, avukatlık mesleğine ilişkin son yıllarda hayata geçirilen reformları da sıraladı. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ile mesleğe nitelik kazandırıldığını, hukuk fakültelerinde ikinci öğretim ve dikey geçiş uygulamasının kaldırıldığını belirtti. Fakültelere girişte başarı sıralamasının önce 125 bine, ardından 100 bine çekilmesiyle kalite standardının yükseltildiğini söyledi.
Avukatlara yeşil pasaport hakkı tanındığını, e-duruşma uygulamasının devreye alındığını ve UYAP entegrasyonunun genişletildiğini hatırlatan Gürlek, KDV oranının yüzde 18’den yüzde 10’a düşürülmesiyle hukuki hizmetlere erişim maliyetinin azaltıldığını vurguladı. Mesleğe yeni başlayan avukatlara finansman desteği sağlandığını ve baro kesintilerinde kolaylık getirildiğini de ekledi.
Yargı Paketi kapsamında en dikkat çeken başlık ise tapu işlemlerine yönelik düzenleme oldu. Gürlek, belirli bir tutarın üzerindeki taşınmaz alım-satım işlemlerinde avukat bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesinin planlandığını açıkladı.
Bu adımın özellikle yüksek meblağlı gayrimenkul işlemlerinde hukuki riskleri azaltacağı belirtiliyor. Uygulamayla birlikte sözleşme içerikleri, tarafların hak ve yükümlülükleri ile olası uyuşmazlıkların önüne geçilmesi hedefleniyor. Taslağa ilişkin çalışmaların Hukuk Genel Müdürlüğü ile Hukuk İşleri Mevzuat Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü bildirildi.
Gürlek, düzenlemelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iradesi doğrultusunda yasalaşacağını belirterek, 2024-2028 Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında savunmanın güçlendirilmesine yönelik başka adımların da gündemde olduğunu kaydetti.
Stajyer avukatlara sağlanan desteklerin artırılması, kamuda görev yapan avukatların özlük haklarının iyileştirilmesi ve zorunlu müdafilik sistemine yönelik mali düzenlemeler üzerinde de çalışma yürütüldüğü ifade edildi.
Yasin Şamlı ise konuşmasında, yargı sistemindeki en önemli sorunlardan birinin uzun yargılama süreleri olduğunu söyledi. Bu sorunun çözümü için savunma makamının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şamlı, yasama, yürütme ve yargı organlarının koordinasyon içinde çalışmasının önemine dikkat çekti.
Programın sonunda baro tarafından Bakan Gürlek’e hediye takdim edilirken, yargı camiasının temsilcileri yeni reform sürecine destek mesajı verdi.
Yargı Paketi’nin önümüzdeki dönemde Meclis gündemine gelmesi beklenirken, özellikle tapuda avukat zorunluluğu düzenlemesinin gayrimenkul piyasasında ve hukuk dünyasında geniş yankı uyandırması öngörülüyor.