10347,13%0,15
40,17% 0,23
47,07% 0,10
4335,23% 1,21
6900,45% 0,99
Adalet sisteminde köklü değişiklikleri beraberinde getiren 10. Yargı Paketi’nin ardından, gözler şimdi 11. Yargı Paketi’ne çevrildi. Meclis’te kabul edilen son düzenlemelerle birlikte cezasızlık algısının ortadan kaldırılması hedeflenirken, yeni yasama yılında daha kapsamlı adımların atılması bekleniyor.
Adalet Bakanlığı, ceza adaletini güçlendirmeye yönelik önemli düzenlemeleri hayata geçirirken, uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm getirmeye hazırlanıyor. Özellikle kamuoyunda sıkça tartışılan cezasızlık algısı, yeni paketlerde giderilmeye çalışılıyor.
Yargı Paketi kapsamında hem adli teşkilatı hem de toplumu ilgilendiren çok sayıda düzenleme yasalaştı. Özel infaz usullerine dair uygulama alanı bulamayan bazı maddeler revize edilerek, uygulanabilir hale getirildi. Bu süreçle birlikte cezasızlık algısına karşı kararlı bir adım atılmış oldu.
Ancak kapsamlı reformların devamı 11. Yargı Paketi ile sağlanacak. Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeni yasama yılıyla birlikte gündeme gelmesi beklenen 11. Yargı Paketi, ceza adaletine dair daha geniş ve etkili düzenlemeler içerecek.
Adalet Bakanı Yılmaz tunç konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı; "Meclis’te yasal düzenleme gerektiren 10.yargı paketinde bazı düzenlemeler yapıldı. Orada sadece bu süreçle ilgili değil tüm adli teşkilatımızı, milletimizi ilgilendiren ve ceza adaletini ilgilendiren hususlarla ilgili düzenlemelerde yapıldı. 11. Yargı paketine kalan bazı düzenlemelerde var. Onlarda yasama yılı ekim ayında açıldıktan sonra Meclis’imizin gündemine gelecek."
Yeni düzenlemeyle birlikte belirli yaş grupları ve özel durumlar için konutta ceza infazı uygulanabilecek.
3 yılın altındaki hapis cezalarında kadınlar, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler,
4 yılın altındaki cezalarda 70 yaşını geçmiş kişiler,
5 yıl altı suçlar için 75 yaşını dolduranlar,
6 yılın altındaki suçlar bakımından 80 yaş üstü bireyler cezalarını evde geçirebilecek.
Ancak bu kapsama terör ve cinsel suçlar dahil edilmedi. Ağır hastalığı bulunan ve adli tıp raporuyla belgelenmiş ancak ağırlaştırılmış müebbet almamış terör suçlularına da evde infaz imkanı tanınabilecek.
Doğum yapan kadınlar için de cezanın konutta infazı yolu açıldı. Bu düzenlemelerle hem toplumsal duyarlılıklar hem de insani hassasiyetler gözetildi.
Son dönemde bazı belediyelere yönelik yapılan operasyonlar kamuoyunda tartışma yaratırken, Adalet Bakanlığı konuya netlik getirdi. Yargı makamlarının partilere göre değil, delillere göre hareket ettiğini belirten yetkililer, suç işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunması halinde gerekli adımların atıldığını vurguladı.
İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, son 10 yılda en fazla soruşturma izni verilen belediyeler AK Parti'ye ait. AK Partili belediyelere açılan 30 davanın 13’ü mahkumiyetle sonuçlanırken, 7 dava halen devam ediyor, 10 belediye başkanı ise beraat etti.
AK Parti’nin bu süreçte herhangi bir siyasi koruma sağlamadığına dikkat çeken yetkililer, "Partimiz mahkum olanları ihraç etti, yargı sürecine saygı duydu" dedi.