Görme engelliler atıklarını daha kolay ayrıştıracak
- Üsküdar Belediyesinin görme engelliler için geliştirdiği, sesli bilgilendirme yapabilen ve atık haznelerinin Braille alfabesiyle yazılı olduğu Mobil Atık Getirme Merkezi öğrencilerin hizmetine sunuldu - Üsküdar Belediyesi Çevre ve Temizlik İşleri Müdürü Mustafa Aktaş: - "3 günde hazneler tamamen doldu. Karton, plastik, metal, cam atık bölmelerinin tamamı doldu. Bu bizim için mutluluk verici"
Görme engelli bireyleri atık yönetimi sürecine dahil etmeyi hedefleyen Üsküdar Belediyesi, bu amaçla görme engellilere özel Mobil Atık Getirme Merkezi Projesi'ni hayata geçirdi. Türkan Sabancı Görme Engelliler Ortaokulu'nda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde hizmete sunulan sistem sayesinde, görme engelliler atıklarını kolayca ayrıştırma imkanı buluyor.
Mobil Atık Getirme Merkezi üzerinde sırasıyla gazete, cam, elektronik, pil ve metal, plastik, karton kağıt bölmeleri bulunuyor. Bölmelerin her birinin kapak kısmının üzerinde yer alan ve hareket algılayan sensörler, bölmenin hangi tip atık için uygun olduğu bilgisini seslendiriyor. Aynı bilgilendirme, bölmelerin altında yer alan panelde, Braille alfabesiyle de yapılıyor.
Toplanan atıklardan elde edilen gelir, ihtiyaç sahiplerine gıda ve barınma yardımında, öğrencilerin kırtasiye, giyim ve burs imkanının karşılanmasında ve engelli vatandaşlara gerekli ekipmanların temin edilmesinde kullanılıyor.
- "Hazneler 3 günde tamamen doldu"
Atık merkezi hakkında AA muhabirine bilgi veren Üsküdar Belediyesi Çevre ve Temizlik İşleri Müdürü Mustafa Aktaş, "dünyada ve Türkiye'de örneği olmayan bir projeyi hayata geçirdiklerini" söyledi.
Daha önce yaptıkları çalışmalarla ilçedeki okulların tamamına "Sıfır Atık" modülü yerleştirdiklerini anlatan Aktaş, "Özel öğrencilerin eğitim gördüğü okullarla ilgili de bir çalışma ihtiyacı ortaya çıktı. Çevre ve Temizlik İşleri Müdürlüğünde arkadaşlarımızla çalıştık ve böyle güzel bir proje ortaya çıktı." dedi.
Mobil Atık Getirme Merkezi'nin görme engelliler için ciddi bir motivasyon yarattığını vurgulayan Aktaş, beklentilerinin üzerinde olumlu tepkiler aldıklarını ve çok mutlu olduklarını dile getirdi.
Aktaş, şöyle devam etti:
"Çocukların burada toplumla olan entegrasyon sürecinde çok güçlü bir bağ oluşturduğu kanaatindeyiz. Bunun izlerini görüyoruz. Çocuklar artık bundan sonra evlerinden gelirken atıkları getirmeye başlayacaklar hatta getirenler de var. Biz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde bunun lansmanını yaptık, o günden bugüne çocuklarda çok ciddi pozitif bir değişim oldu, değişim artarak devam ediyor, 3 günde hazneler tamamen doldu. Karton, plastik, metal, cam atık bölmelerinin tamamı doldu. Bu bizim için mutluluk verici. Üsküdar'da atıkta da engel yok."
Görme engelliler için geliştirilen Mobil Atık Getirme Merkezi'nin özel bir cihaz olduğunu kaydeden Aktaş, yaptıkları ayrı bir çalışmayla bu cihazı güneş enerjisiyle çalışır hale getirdikleri bilgisini verdi.
- Öğrenciler ve veliler memnun
Türkan Sabancı Görme Engelliler Ortaokulu öğrencileri ve veliler sunulan hizmetten memnun olduklarını belirtti.
Görme engelli 14 yaşındaki 8. sınıf öğrencisi Erdem Yüksel, atık merkezinin güzel olduğunu söylerken, annesi Merve Yüksel de "Çocuklarımız için güzel bir proje oldu, sesli olması, Braille yazılarının olması, onların anlaması açısından çok güzel oldu." dedi.
4. sınıf öğrencisi Nisanur Derin Dağcı'nın annesi Neriman Dağcı da "Biz memnunuz, çocuklarımız da memnun. Çocuklar zorlanmıyor diğer şeyler gibi. Bizim sınıf öğretmenimiz sınıf içinde de ayrı kutular yaptı, geri dönüşüme çok önem veren bir öğretmen. Öğrencilerini de bilgilendiriyor. Sevdiler burayı." diye konuştu.
FACEBOOK YORUMLAR