Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü, bu bölümde öğrenci olmak, sorumlu tutulan dersler ve tüm detaylar

Günümüzün rağbet edilen mesleklerinden biri olan fizik tedavi ve rahabilitasyon hakkında kafalarda oldukça fazla soru işareti bulunuyor. Editörümüz bu bölümü tercik etmek isteyenler veya bilgi almak isteyenler için detaylı bir araştırma yaptı. Bölüm öğrencilerinin tavsiyesi ve 4 yıl boyunca işleyiş hakkında yazılan yazımız sizlerle.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü, bu bölümde öğrenci olmak, sorumlu tutulan dersler ve tüm detaylar
Editör: ne nedir
11 Nisan 2021 - 22:42 - Güncelleme: 11 Nisan 2021 - 22:57
Öncelikle başlamadan önce şunu belirtmek isteriz. Fizik tedavi rehabilitayon bölümü 4 yıldır. Fizik tedavi teknikerliği ise 2 yıldır. 2 yıl sonu mezun olan kişi fizik tedavi teknikeri ünvanını alır. 4 yıl sonu fizik tedavi mezunu kişi ise fiztoterapist ünvanını alır. Fizyoterapistler uzman veya doktor değildir. Uzman olabilmek için yüksek lisans yapılması gerekir. Doktor fizyoterapist ünvanı için ise doktora yapılmalıdır. Önceleri daha az üniversite mezun verdiği için az mezun vardı ve bölüm ataması daha fazlaydı. Günümüzde ise her yıl ezun sayısı artıyor ve atama sayısı azalıyor. Bunla doğru orantılı olarak en yüksek KPSS puanı bu bölüme ait diyebiliriz. Tercih yapmak isteyenler bunu göz önünde bulundurmalı. Özel sektörde çalışma alanı fazla olsa da devletteki gibi artık eskisi gibi iş imkanı yok. En çok karıştırılan konular bunlardı. Şimdi gelelim 4 yıl boyunca işleyişe, sorumlu tutulan derslere.
1.Sınıf

Her okulda dersler aynı sınıfta alınmayabilir. Açacak olursak bir üniversitede A dersi 1.sınıfta alınırken başka bir üniversitede aynı ders 2. sınıfta alınabilir. Üniversiteden üniversiteye kendi kurallarına göre değişkenlik gösterebilir. İlk yıl alınan en önemli ders şüphesiz anatomidir. Çoğu okulda kredisi en yüksek olan derstir. Teorik ve uygulamalı olarak ayrı şekillerde işlenir. İlk dönem daha çok kemikler, eklemler, ligament, kaslar işlenir. Bölüm gereği kas ve kemikle üzerinde daha çok durulur. Daha ileriki sınıflarda uygulamalı derslerde başarılı olmak isteyen ve uğraşmak istemeyen kişilere tavsiyemiz anatomi dersini hem teorik hem uygulamalı olarak iyi kavramalarıdır. Teorik olarak bilgi verilen konudan sonra o konuyla ilgili uygulamalı ders işlenir. Örneğin bu hafta kemikler işlendiyse uygulamasıdna ise kemiğin kısımları ya maket ya da gerçek kemik üzerinde gösterilir. Ve teorik ve uygulamalı olarak iki ayrı sınav yapılır. Anatomi dersi ikinci dönem ise sistemler üzerinde durulur. Aynı şekilde işlenen sistem maket üzerinde uygulamalı olarak gösterilir. 
Fizyoloji dersinde ise yine üniversiteye göre değişmekle birlikte uygulamalı olarak iki şekilde işlenir. Daha çok sistemler üzerinde durulur ve deneylerle desteklenir. İki dönemde de alınır.
Histoloji dersiyine birinci sınıfta alınan derstir. Embriyo gelişimi ay ay anlatılır ve detaylı şekilde işlenir. İkinci dönem embriyoloji dersi olarak alınır.
Birinci sınıfın iki döneminde de yabancı dil dersi alınır. Dönem başı yapılan muaf sınavından belirli puanı alan kişiler bu dersi almama hakkına sahiptir. Derste genel gramer bilgisiyle birlikte sağlık alanında kullanılan terimler işlenir. 

Birinci sınıfta tüm okullarda zorunlu tutulan iki ders Türk dili ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi'dir. Bazı okullarda yüz yüze alınırken bazılarında ise uzaktan eğitimle alınabilir.
Psikoloji dersi de ismi değişmekle birlikte çoğu okulda verilen dersler arasındadır. Müfredatı çok ağır değildir.
Fizik ise bir dönem olarak alınır.
Biyokimya dersi de ilk dönem alınır ve ikinci dönem biyofizik olarak verilir.
Genellikle bir dönem alınan beslenme dersinde, beslenmenin temel ilkeleri işlenir.

2.Sınıf

Bu dönem daha çok bölüm temel dersleri uygulamalı olarak işlenir. Dönemin en önemli derslerinden biri Fizyoterapide Ölçme ve Değerlendirmedir. Sağlık alanında her bölümde en önemli şey iyi bir gözlem, hikaye alma ve palpasyon olduğu için bu konular üzerinde durulur. Ders uygulamalı ve teorik olarak işlenir ve ayrı şekilde sınava tabi tutulur öğrencilir. Ele alınan başlıklar şu şekildedir:
Hasta hikayesi ve değerlendirme, hareketin temel prensipleri, postür ve postür analizi, kısalık testleri, esneklik ve değerlendirmesi, antropometrik ölçüm, normal eklem hareketinin değerlendirilmesi ve kas kuvvetinin değerlendirilmesidir. İkinci dönem bu ders tedavi hareketleri prensipleri olarak alınır. 
Manipülasyon dersi ilk dönem ve ikinci dönem alınır. Mobilizasyon, manipülasyon temel prensipleri uygulamalı olarak gösterilir.
Genellikle 2. sınıfın ilk dönemi tek dönem olarak nöroanatomi dersi alınır. Oldukçe zor ve karışık bir derstir. Ezber yapılması gerekir ve öğrencilerin üzerine düşmesi gereken bi derstir.
Egzersiz fizyolojisi, tek dönem alınır ve fizik tedavinin prensibini oluşturan egzersizin temel mekanizması, faydaları gibi konular detaylı şekilde işlenir.
Klinik Bilimler dersinde radyoloji, nöroloji, dahiliye gibi alanlara ait teorik bilgiler detaylı şekilde ele alınır.
Kinezyoloji, 2. sınıfta tek dönem alınan bir derstir.
Elektroterapi dersi iki dönem olarak alınır. Halk arasında sıklıkla bana elektrik verdiler kullanımı bu derse aittir. Hastalığa ait yararlı elektrik akımları, ultrason, hotpack vb. bu derste hem teorik olarak hangi hastalıklarda kullanıldığı ve uygulamalı olarak nasıl kullanıldığı gösterilir.

Bu dönem sonu eskiden tüm üniversitelerde zorunlu yaz stajı olsa da artık çoğu üniversite bu stajı gönüllü hale getirmiştir. Zorunlu olan üniversitelerde 1 ay yapmak zorunluyken gönüllü olan okullarda öğrenci tercihine bağlıdır. Bizim tavsiyemiz öğrencilerin okul bitmeden 2-3 ay öncesinden yaşadığı şehirde staj yapmak istediği hastaneyle staj için görüşmesi ve yapabilme imkanı varsa yaz stajı yapmasıdır.

3.Sınıf

Bir dönem alınan Ortopedik Rehabilitasyon dersi önemli derslerden biridir. Ortopedik rahatsızlığa sahip hastaların (örneğin donuk omuz, kırıklar, skolyoz) tedavi prensipleri işlenir ve uygulamalı olarak gösterilir.
Pulmoner rehabilitasyon, akciğer hastalarınına uygulanan tedavi prensiplerini işler. Hastalıkların tanımı ve uygulanan rehabilitasyon uygulamalı olarak gösterilir. İkinci dönem kardiyak rehabilitasyon olarak alınır ve ikisi de oldukça önemli ve günümüzde rağbet gören alanlardır.
Pediatrik rehabilitasyonda, çocuk hastalıkları ( CP, SMA, spina bfida vb) rahatsızlıkların tanımı ve uygulanan rehabilitasyon prensipleri uygulamalı olarak verilir.
Nörolojik fizyoterapi ve rehabilitasyon iki dönem de alınır. Müfredatı ağır bir derstir. Hemiplejik hastaların rehabilitasyonu işlenir.
Nörofizyoloji yaklaşımlarda, ALS, parkinson, MS gibi rahatsızlıklar ve reh. işlenir. İkinci dönem Fizyoterapide Özel Konular olarak alınan derste ise disfaji ve yanık rehabilitasyonu, riskli bebekler vb. konular işlenir.
İlk dönem ortez, ikinci dönem ise protez de 3.sınıfta alınır.
3.sınıf yaz stajı da aynı şekilde üniversiteye göre zorunlu ya da gönüllü olarak yapılır.

4.Sınıf

Son sınıfta tüm dönem staj yapılır. Öğrenciler ortopedik, nörolojik, geriatrik, yoğun bakım, ergoterapi gibi bölümlerde staj yapar. Dönem sonu bitirme tezi veya grup ödevi olarak vaka sunumu verilir. Staj ağırlıklı olduğu için son sınıfta derslerin kredisi ve saati çok fazla değildir.
 Bizim bu bölümü okuyan öğrencilere verebileceğimiz tavsiyeler ise öncelikle mesleklerini sevmeleri. Özellikle ilk dönem anatomi gibi derslere ağırlık verip ileriki sınıflarda bölümü ilgilendiren derslerin hem teorik hem uygulamalı derslerini kavrayana kadar üstüne düşmeleri ve hiçbir eksik konu bırakmamaları.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, fizyoterapist, fizyoterapist maaşı, fizik tedavi öğrencisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon dersleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon öğrencisi olmak, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanı iş imkanı, fizyoterapist kendi iş yerini açar mı, fizik tedavi ve rehabilitasyon bölüm dersleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon kaç yıl okunur, fizyoterapist görevleri, fizyoterapistler hangi alanlarda çalışır, fizik tedavi ve rehabilitasyon kendi kliniğini açmak, fizik tedavi ve rehabilitasyon staj zorunlu mu, fizik tedavi ve rehabilitasyon staj nerelerde yapılabilir, fizyoterapist döner maaş
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum