Emniyet Rütbe Terfi Davaları

Emniyet rütbe terfileri 2024 Haziran ayında açıklanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Haziran ayında rütbe terfi alan emniyet personelleri açıklanacak. Karar binlerce rütbeli personeli yakından ilgilendiriyor.

Emniyet Rütbe Terfi Davaları
Editör: adalet.tv
31 Mayıs 2024 - 15:01 - Güncelleme: 31 Mayıs 2024 - 15:09
Emniyet Rütbe Terfi Davaları

Emniyet rütbe terfileri 2024 Haziran ayında açıklanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Haziran ayında rütbe terfi alan emniyet personelleri açıklanacak. Karar binlerce rütbeli personeli yakından ilgilendiriyor.

Rütbe Terfi Nedir?

Emniyet rütbe terfi, emniyet mensubu personellerin bulunduğu rütbeden üst rütbeye yükselmesidir. Emniyet Genel Müdürlüğünde rütbeler; sırası ile polis, başpolis, komiser yardımcısı, komiser, başkomiser, emniyet amiri, emniyet müdür yardımcısı, emniyet müdürü şeklindedir. Belirli bir yıl rütbede bekleyen personeller bir üst rütbeye terfi alır. Ancak terfi kendiliğinden gerçekleşmez.

Terfi kararları, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından karara bağlanır. Emniyet Genel Müdürlüğü rütbe bekleyen personel hakkında üç farklı karar alabilir. Bu kararlar “terfi eder”, “terfi etmez” ve “Kadrosuzluk nedeniyle terfi etmez” şeklindedir. “Terfi etmez” ve “Kadrosuzluk nedeniyle terfi etmez” şeklinde karar verilen rütbeli personeller bu kararın iptalini mahkemeden dava açarak talep edebilir. Bu dava türüne Emniyet rütbe terfi davaları adı verilir. Emniyet rütbe terfi davaları idare hukukunda uzman avukatlar tarafından yürütülür.

Detaylı bilgi için “Emniyet Rütbe Terfi Davaları” yazısını inceleyebilirsiniz.

Rütbe Terfi Neye göre yapılır?

Polis amirlerinin terfi işlemleri, Merkez veya Yüksek Değerlendirme Kurulunda karara bağlanır. Rütbe terfilerinin kıdem sırasına ve liyakate göre yapılması gerekir.

Rütbe Terfi için liyakatin belirlenmesinde şu kriterler dikkate alınır:

bulunduğu rütbedeki sicil veya performans değerlendirme notu,

başarı ve üstün başarı belgesi bilgilerinin, mesleki bilgi, beceri ve davranışları ile geçmiş hizmetleri,

bulunduğu rütbede, affa uğramış olsa bile, adli mercilerce verilen cezaları ile disiplin cezaları, hakkında devam etmekte olan soruşturma ve kovuşturma bilgileri

Yönetmelikte belirtilen sınavlar sonucunda elde ettiği başarı durumları

Rütbe terfi işlemlerinde belirlenen şartlara göre liyakat koşullarına göre hareket edilmesi zorunludur. Aksi durumda rütbe terfi işlemleri için dava açılabilir.

İtiraz Süreci
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından verilen terfi etmeme veya kadrosuzluk nedeniyle terfi etmeme kararlarına karşı, EGM nezdinde itirazda bulunulabilir. Bu itiraz süreci, davanın açılma süresini durdurur. Ancak EGM'ye yapılan itirazlardan genellikle olumlu bir sonuç alınması pek mümkün değildir ve bu sürecin zaman kaybı yoluna gidilebilir.

Dava Süreci
Dava Açma Süresi : Terfi edilmeme kararının tebliğ edilmesinden itibaren 60 gün içinde dava açılabilir. Bu dava, polis amirinin görev yaptığı mahkemede Emniyet Genel Müdürlüğü'ne karşı açılıyor.

Davanın Türü : Davanın, sürdürülmesinin durdurulması talepli veya sürdürülmesinin durdurulması talebi olmaksızın açılabilir. Yürütmenin durdurulması kararı, açıkça hukuka aykırılık ve aralıklı güçler zararlar halinde verilir. Ancak idarelerin rütbe terfi iptal davalarında sürdürülmesinin durdurulması kararlarının örnekleri oldukça az.
Savunma Süreci : Dava açıldıktan sonra idareye (EGM'ye) savunma yapılması için süre verilir. Bu aşamada Emniyet Genel Müdürlüğü'nden doğru beyanat talep edilmesi önem arz eder. EGM'nin davaya cevap vermesinden sonra davanın kritik aşaması başlar.
Belgelerin İncelenmesi : İdare tarafından sunulan raporların incelenmesi ve bu belgelere yönelik etkili bir bilgilendirme yanıtı, davanın kazanılma anını arttırır.

Öneriler
İtiraz Sürecinin Değerlendirilmesi : İtiraz işlemlerinin girilmeden önce, bu süreç genellikle sonuçsuz kalması ve zaman kaybının yaşanabileceği göz önünde bulundurulması gerekir.
Yürütmenin Durdurulması Talebi : Dava açılırken, yürütmenin durdurulması talebin bulunma koşulları ve bu talebin kabul edilme olasılığı ayrıntılı olarak incelenmelidir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum