e-duruşma nasıl yapılır?

Adalet Bakanlığının başlatmış olduğu e-duruşma uygulaması nasıl yapılıyor, sizler için araştırdık.

e-duruşma nasıl yapılır?
Editör: adalet.tv
19 Ekim 2020 - 16:59
Adalet Bakanlığının yakın zamanda uygulamasını başlattığı e-duruşma sistemi ile ilgili olarak detaylar netleşti. Uygulama 2020 Aralık ayında 200 mahkemede uygulanacak, 2021 yılında ise tüm ülkede kullanılması bekleniyor.

Peki e-duruşma nasıl yapılır?
Zaman ve emek tasarrufu sağlayan uygulamada ilk olarak avukatlar, UYAP Avukat Portal’dan duruşma sorgula menüsü aracılığı ile gerekçesini de yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Mahkeme hakiminin UYAP sistemi üzerinden talebi kabul etmesinin ardından avukatların elektronik imza yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılıyor. Taraf Avukatlarının bilgileri ve fotoğrafı mahkeme hâkimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardından mahkemenin sistemi aktif hale getirmesi ile birlikte e-duruşma başlıyor.

SİSTEME ÜLKENİN HER YERİNDEN BAĞLANMAK MÜMKÜN

Sistem; hâkim, savcı ve avukat ile personel için zaman ve emek tasarrufu sağlayacak. Bu sayede vatandaşlar adalet hizmetlerini daha zahmetsiz ve hızlıca alacak. Yargı hizmetlerinde kullanılan SEGBİS sistemi, kurulum amacına uygun olarak sadece cihazın bulunduğu adliye ve ceza infaz kurumlarında kullanılabiliyor. e-duruşma sisteminde ise mahkemelere her yerden bilgisayar, tablet, cep telefonu vb. akıllı cihazlardan bağlanmak mümkün hale geldi.

Adalet Bakanlığı e-duruşmanın yapıldığı mahkeme sayısını yıl sonuna kadar 200 mahkemeye çıkarmayı, 2021’de uygulamayı Ülke genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyor.