Doğal atıklar doğada çözünebilen objelere dönüşüyor
- Tasarımcı Şeyla Arditti Aykın, restoran ve kafelerden topladığı çay ve kahve posaları ile meyve ve sebze kabuklarından çanak, mumluk, tütsülük gibi ürünler meydana getiriyor
Aykın, AA muhabirine, profesyonel hayatta çalışırken biyobozunur malzeme ve ürünlerle tanıştığını ve kendisinin de bu alanda 2019'dan itibaren denemeler yapmaya başladığını söyledi.
Kendi markası Alakok'u 2021'de kurmaya karar verdiğini belirten Aykın, rafadan yumurta anlamına gelen bu isim hakkında "Adı üzerinde, ne katı ne sıvı ne yarım ne tam. 'Kendine özgü çizgileriyle mükemmel olmayanı sevmenin, onu kendi hali ile olduğu gibi görmenin güzelliği' felsefesiyle yola çıkan ve hayal gücü ile süslenip somutlaşan bir oluşum." ifadelerini kullandı.
Ürünlerinin kahve posası, çay posası, meyve ve sebze kabuklarının ileri dönüştürülmesiyle meydana geldiğini vurgulayan Aykın, "Restoran ve kafelerden kahve ve siyah çay posaları ile meyve-sebze kabukları topluyoruz. Topladığımız atıkları doğal karışımla birlikte harmanlayıp el yapımı ürünlere dönüştürüyoruz." diye konuştu.
Biyoçözünür-biyobozunur ürünlerin, herhangi bir kimyasal işlem gerektirmeden doğa şartlarında kendiliğinden parçalanabilme yetisine sahip olduğunu ve doğal içerikleri sayesinde bu parçalanma sonucunda doğaya toksik madde bırakmadıklarını anlatan Aykın, şöyle devam etti:
"Gübre, yakıt gibi birçok sektörde değerlendirilen organik atıklar, ürünlerimizin temel ham maddesi. İşlevselliğini yitirmiş, amacından farklı olarak kullanılabilen meyve, sebze kabuğu ve posalar birer objeye dönüşüyor. Çanak, sunumluk, tütsülük, mumluk, takılık gibi farklı kullanım alanları mevcut. Son kullanıcı, ömrünü tamamladığını düşündüğü ürünü doğaya bırakabilir. Doğada kendiliğinden çözünebilen, her parçası el emeği ile hazırlanan bu ürünleri kullanırken aynı zamanda sıfır atık hareketine katkıda bulunabilirsiniz."
- "Ticaretten öte sosyal sorumluluğun parçası"
İnsanların daha az atık çıkarma konusunda artık daha dikkatli davrandığı ve doğayı iyileştirme adımları konusunu daha fazla sorguladığı görüşünü paylaşan Aykın, "Örneğin, çevremdeki birçok kişi evsel atıkları kullanma alternatifi arayışına girdi. Bu ticaretten öte sosyal sorumluluğun da parçası. Bence bir kere sorguladınız mı artık geri dönüşü olmuyor. Bu sebeple Alakok kendi alanında çözümler üretmeye, atığı azaltmaya destek olacak tasarımlar geliştirmeye devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.
Restoran, kafe ve bireylerin posa ve kabuk bağışı yapabileceğini, bunun için firmaya ait internet sitesindeki formu doldurmalarının yeterli olduğunu bildiren Aykın, "Posa ve kabuk bağışı fikri, çöpe atılan organik atıkların işe yarayacağı fikrini insanlara aşılama, onları bilinçlendirme amaçlı oluşturuldu." diye konuştu.
Her geçen gün posa ve kabuklarını veren işletme sayısının arttığını dile getiren Aykın, özellikle "sıfır atık mutfak" kavramına bir adım daha yaklaşmak isteyen kafe ve restoranların organik atıklarını bağışladığını vurguladı.
Aykın, şunları söyledi:
"Depo alanımız çerçevesinde ve belirli zaman aralıkları ile işletmelerin organik atıklarını topluyoruz. Kendi kabuk ve posalarından üretilen biyoçözünür ürünleri yine kendi işletmelerinde kullanma ya da satma fırsatı veriyoruz. Dilerlerse işletmelerine özel tasarımlar da hayata geçirebiliyoruz."
Bireylerin, posalarını bağışlayan işletmelerden alışveriş yaparak sıfır atık hareketine katkı sağlayabileceklerini dile getiren Aykın, "Doğa her zaman kullanım alternatifleri sunar. Her parçası el yapımı, biyolojik olarak parçalanabilen ürünler yaratarak plastik kullanım alışkanlığına bir çözüm oluşturabileceğime inanıyorum. Evde atık miktarını azaltmak için de en önemli yolun bilinçli alışveriş ve bilinçli tüketimden geçtiğine inanıyorum." diyerek sözlerini tamamladı.
FACEBOOK YORUMLAR