DHKP/C silahlı terör örgütünün bilinmeyenleri

DHKP/C terör örgütü ülkemizde onlarca terör saldırısından sorumludur. Eli kanlı bu örgütün yapılanmasına dair bilinmeyenleri sizler için araştırdık.

DHKP/C silahlı terör örgütünün bilinmeyenleri
Editör: adalet.tv
14 Haziran 2021 - 19:42
DHKP/C terör örgütü ülkemizde halen varlığını sürdürmektedir. 1960’lı yıllarda üniversitelerde, Marksist-Leninist fikirler doğrultusunda kurulan Fikir Kulüpleri 1965 yılında "Fikir Kulüpleri Federasyonu" (FKF) adı altında tek çatıda toplanmıştır. 1969 yılında isim değiştirerek "Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu" (Dev Genç) adını almasından sonra yapı içerisinde fikir ayrılıkları meydana gelmiş ve çeşitli bölünmeler olmuştur. 1971 yılında kurulan "Türkiye Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi" (THKP/C) terör örgütünün bir dizi silahlı saldırı ve çatışma eylemlerinin ardından, 1972 yılında örgütün kurucu liderlerinin (Mahir Çayan ve 9 arkadaşı) Tokat-Niksar-Ataköy’de (Kızıldere) güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada ölmelerinin ardından örgüt fiilen sona ermiştir.

1976 yılında ikinci kez kurulan Dev-Genç’i oluşturan İstanbul ve Ankara gruplan 1977 tarihinde Devrimci Yol (Dev-Yol) terör örgütünü kurmuş, bu örgütten 1978 yılında ayrılan Dursun Karataş'ın başını çektiği İstanbul gurubu 1978 yılında Devrimci Sol (Dev-Sol) terör örgütünü kurmuştur. 1978-1994 yılları arasında birçok silahlı eylem ve faaliyetlerde bulunan Dev-Sol terör örgütü 1994 yılında gerçekleştirdiği kongre ile adını "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C)" olarak değiştirmiş, 29 Eylül 1994 tarihinde eski Adalet Bakanı Mehmet Topaç’a bürosunda suikast eylemi gerçekleştirerek örgütün kuruluşunu duyurmuştur. 1996 yılı içerisinde Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir SABANCI, Toyota-SA Genel Müdürü Haluk GÖRGÜLÜ ve Sekreter Nilgün HASEFE’nin öldürüldüğü Sabancı Çenter eylemi de kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştır.

DHKP/C terör örgütünde, örgütünün başkanı/yöneticisi/lideri GENEL SEKRETERİDİR. Genel sekreterin altında Genel Sekreter Yardımcı bulunmaktadır. Genel Sekreter Yardımcısının altında Merkez Komite ve bu Merkez Komiteye bağlı Genel Komite mevcuttur. GENEL SEKRETER hiyerarşik döngünün en tepesinde bulunur. Dursun Karataş’ın 2008 yılında ölümünün ardından örgüt Genel Sekreter tarafından değil de Merkezi Komite tarafından yönetilmektedir. Genel Komite ise Merkez Komiteye karşı sorumludur. Hiyerarşik bağ üzerine kurulu bu sistemde her birim bir üst birime karşı sorumludur ve onun emrindedir. Bir birim üstün talimatlarını uygular. Genel Komitenin altında Askeri ve Siyasi Kanat olmak üzere 2 (iki) alan vardır. Askeri Kanat kendi içerisinde 5 birime ayrılır bunlar;
-Kır birlikleri
-Silahlı propaganda Birlikleri
-Milisler
-Eğitimciler
-Yarı milislerdir
Örgütün Siyasi Kanat yapılanması Yurtdışı ve Türkiye olmak üzere 2 (iki) alana ayrılır.
Örgütün yurt dışı yapılanması;
-Avrupa
-Anadolu Federasyonu (Almanya’da faaliyet gösterir)
-Enformasyon ( Belçika’da faaliyet yürütür)
-Halkın sesi Bürosu (Bulgaristan’da faaliyet yürütür)
-Balkanlar
-Ortadoğu olmak üzere 3 bölüme ayrılmaktadır.
DHKP/C kongre kararlarında, örgütün silahlı gücünü oluşturan “Silahlı Devrimci Birlikler"in (SDB) daha sonradan “Silahlı Propaganda Birlikleri”ne (SPB) dönüştürülmesine karar verilmiş ve yapılanma “Parti ve Cephe” kavramları şeklinde 2’li bir yapı olarak açıklanmıştır. Örgütün kongre kararları ve faaliyetleri ışığında, aşağıda örgütün parti-cephe yapılanması, stratejisi, amacı ve silahlı kanadı kısaca anlatılacaktır.

PARTİ:
Halk ihtilalini gerçekleştirmek amacı ile öncü savasını yürüten unsurların yürütme organıdır. Milli Demokratik Devrim’in ardından demokratik devrimi gerçekleştirecek siyasi organdır. Partinin bayrağı eski Devrimci Sol bayrağıdır. Bu bayrak kırmızı zemin üzerinde sarı güneş içerisinde beş köşeli yıldız ve bu yıldızın içerisinde sarı renkli orak/çekiçten ibarettir. Amblem ise beş köşeli yıldız içerisindeki orak çekiçten ibarettir. Parti unsurları Cephe örgütlenmesinin kurulması, geliştirilmesi, sevk ve idare edilmesinden sorumludur.

CEPHE:
Örgütün askeri faaliyetlerini içine alan unsurdur. Milli Demokratik Devrim’in gerçekleşmesi için öncü savaşı yürüten gerillanın yürüttüğü mücadelenin genel adıdır. Parti önderliğinde savaşan örgüttür. Parti esas olarak siyasi bir organdır ve onun mücadeleye yansıması cephe olarak ortaya çıkar. Silahlı ve silahsız, açık alan ya da illegal mücadeleyi yapan kitlesel örgütlenmelerdir. Cephe, partinin yönetimi ve denetimi altında silahlı, kitlesel, demokratik, tüm mücadele biçimlerini hayata geçirerek mevcut rejimi yıkmaya çalışır.
Terör örgütünün yapısı “Parti ve Cephe” birimleri olarak iki ayrı yapılanmadan oluşturulmuş ve örgütün kuruluş kongresinde düzenlenen Kongre Belgeleri’nde Cephe; “Örgütün askeri faaliyetlerini içine alan unsurdur. Milli Demokratik Devrim (MDD)’nin gerçekleşmesi için öncü savaşı yürüten gerillanın yürüttüğü mücadelenin genel adıdır.” şeklinde tanımlanmıştır. Terör örgütünün Merkez Komitesi tarafından çıkartılan “Cephe Üzerine” başlıklı broşür ile cephe “antıfaşist, anti-emperyalist, anti-cunta herkesle” birleşerek oluşturulan asgari programı çizilmiş, genel çerçevesi belirlenmiş olarak örgütlenmiş güç ve eylem birlikleri olarak ifade edilmiştir.
DHKP/C terör örgütünün kuruluşunu açıkladığı 1994 yılından sonra legal/illegal sol yapılar içerisinde “Cepheliler” ve “Parti-Cephe” olarak tanınan terör örgütü mensupları ve bu örgüte sempati duymakla birlikte legal alanda, örgütsel propaganda alanında faaliyet gösteren örgüt sempatizanları gerçekleştirdikleri eylemlerde “Cephe” imzasını kullanmışlardır.

ÖRGÜTÜN AMACI:
Mevcut anayasal düzeni silahlı halk ayaklanması ile yıkarak, yerine Marksist-Leninist ilkelere dayalı komünist bir düzen kurmaktır. Örgüt, ülkemizin emperyalizmin ekonomik, politik hegemonyası altında faşist olarak yönetildiğini, halk kitlelerinin hak, adalet, eşitlik mücadelelerinin her zaman kanla bastırıldığını, emperyalizme bağımlı faşizmle yönetildiği, iktidarın niteliğinin seçimle değiştirilmesinin mümkün olmadığını, bu sebep ile iktidarın oluşturulacak kitlelerin başlatacağı silahlı savaş ile yıkılacağını ifade etmektedir.

ÖRGÜTÜN STRATEJİSİ:
Örgütün ülkemizdeki devrim stratejisi; uzun süreli bir halk savaşı ile iktidarın ele geçirilmesinde silahlı propagandayı temel alan politik, ekonomik ve demokratik mücadele biçimlerini, bu temel biçime bağlı olarak kabul eden, Politikleşmiş Askeri Savaş Stratejisi (PASS)'dir. DHKP/C terör örgütüne göre PASS, iki aşamadan geçerek tamamlanacaktır.

PASS’TA BİRİNCİ AŞAMA:
Kitleleri politize ederek savaşa dahil etmek için, örgütün silahlı propagandayı temel alarak yürüttüğü ve düzenli ordular aşamasına kadar sürecek olan ÖNCÜ SAVAŞIDIR.

PASS’TA İKİNCİ AŞAMA:
Gerilla ordusunun halk ordusuna dönüştürülmesi, devrimci halk iktidarının kurulması, bunların yaygınlaştırılması ve sürekli saldırılarla iktidar güçlerinin moral açısından çökertilip son saldırıya hazırlanması sürecidir.
Silahlı mücadeleye dayanan halk savaşının hedefi, kesintisiz biçimde sosyalizme varacak olan Milli Demokratik Devrim’dir. Örgüt halk ihtilalinde ilk safhanın halkı kendi yanlarına çekmek olduğu düşüncesi ile geniş bir propaganda faaliyeti içerisindedir. Propaganda türü olarak silahlı propagandayı seçmiştir. Yukarıda kısaca anlatılan silahlı-kanlı saldırılar PASS’ın birinci aşamasını yani ÖNCÜ SAVAŞI’nı oluşturmaktadır.

ÖRGÜTSEL YAPILANMA:
Örgütlenme yapısı:
Genel Komite,
Genel Sekter,
Merkez Komite,
Bölge Komiteleri şeklinde sıralanmasına rağmen esas yapılanma örgütlenmenin gerektirdiği şartlara göre şekillenmektedir. Örgütün tüm yetkileri Genel Sekreterde toplanmıştır. Genel Sekreterin altında sadece parti kuruluşunda toplanan ve daha sonra tekrar toplandığı görülmeyen Genel Komite bulunmaktadır. Genel Komitenin altında örgütün icra birimlerinin bağlı olduğu Merkez Komite yer almaktadır. Merkez Komiteye, basın yayın faaliyetleri, hukuk işleri, yurtdışı, silahlı propaganda birlikleri, bölgeler genel sorumluluğu ve devrimci halk güçleri bağlıdır. Örgütün bölge ve birimler yapılanması komiteler ve hücreler esasına göre yapılanmıştır.

KOMİTE VE İŞLEYİŞİ:
Komite üç kişiden oluşmakla birlikte üye sayısı şartlara göre değişebilmektedir. Üyeler siyasi sorumlu, askeri sorumlu ve açık alan sorumluluğu görevlerini yerine getirirler. Komite üyeleri örgüt üyesi olup ideolojik durumundan şüphe edilmeyen, güvenilir, kitlelerle bağ kurma yetenekleri gelişmiş kişilerdir. Komite toplu olarak karar alır, siyasi sorumlunun belirleyicilik fonksiyonu vardır.
Siyasi sorumlu merkezin emir ve görüşlerini komiteye ileterek alt birimlerin öneri ve düşüncelerini merkeze iletir. Siyasi sorumlu aynı zamanda komitenin güvenlik sorumlusudur ve muhbir sızması, polis takibi, ev ve araç kullanma konularında üyeleri eğitime ve denetime tabi tutar.
Açık alan sorumlusu polis takibi konusunda bilgili kişilerden seçilir ve bu nedenle komite toplantılarına sık sık katılmaz. Kurye veya uygun haberleşme araçları ile irtibata geçilir.
Örgütte merkezi bir denetim vardır. Üye alımı, ihraç, ceza verme yetkisi merkezin denetimindedir. Komite üyeleri şüphe ettikleri kişileri göz hapsinde tutarak merkeze haber vermek zorundadırlar. Komite üyelerinden birisi mali sorumluluğu üstlenir, harcamalar onun denetiminde yapılır.

ÖRGÜTTE HÜCRELER VE İŞLEYİŞİ:
Hücreler de genel olarak üç kişiden oluşur. Komitelerde bahsedilen yapılanma hücrelerde de mevcuttur. Hücre elemanları deşifre olmamış veya az deşifre olmuş kişilerden seçilir. Hücrelerin bulundukları alanlarda (demokratik kitle örgütleri, mahalle, sokak, işyeri vb.) nasıl çalışacakları ve hangi isleri yapacakları komite tarafından belirlenir. Hücreler bulundukları birimlerde propaganda yapma, yeni eleman kazanma, yayın dağıtma, iç eğitimlerini yapma vb. Görevleri yerine getirirler. Hücrelerin komite ile bağlarını siyasi sorumlu sağlar. Hücre elemanları açık alanda olabilir fakat ilişkilerini gizli yürütürler.

SİLAHLI PROPAGANDA BİRLİKLERİ(SPB):
Örgütün kentte ve kırda silahlı propaganda eylemlerini gerçekleştiren birimidir. Silahlı propaganda birlikleri faaliyetleri doğrudan merkez komite, onun yetkili kıldığı cezaevi, bölgeler sorumlusu vb. Kişi veya merkez komite tarafından atanan askeri komite ve bu komiteye bağlı bölge komutanlıkları tarafından yönlendirilmektedir. Askeri alan yapılanması olan Silahlı Propaganda Birliklerinin şehir ve kırsal alanlarda güvenlik güçlerine, kamu kurum ve kuruluşlarına, araçlarına yönelik olarak gerçekleştirdiği birçok silahlı bombalı saldırı eylemleri bulunmaktadır. Örgüt yapmış olduğu silahlı saldırı eylemlerini PASS’a (Politikleşmiş Askeri Savaş Stratejisi) uygun olarak ÖNCÜ SAVAŞI bağlamında gerçekleştirmektedir.

DEVRİMCİ HALK GÜÇLERİ (DHG):
İşçi, memur, mahalli alan, gençlik, kültür-sanat, basın-yaym gibi alanlarda faaliyet gösteren unsurları içine alan örgütlenmedir. Müstakil bir örgüt olmayıp DHKP/C’ye bağlı faaliyet gösteren alt oluşumdur.
Örgütün güncel konular ile ilgili afiş asma, bildiri dağıtma, korsan gösteri vb. Pratik eylemlerini yürüten, örgütü destekleyen, örgüt güdümündeki çeşitli demekler, kültür merkezleri, yayın büroları, isçi-memur-gençlik örgütlenmeleri ve benzer paravan kuruluşlar bu ad altında mütalaa edilmekte ve eylemlerinde devrimci halk güçleri ismini kullanmaktadırlar. Örgütlenme bölgenin siyasi ve coğrafi yapısına göre şekillenmekle birlikte genel olarak DHG adı altında, demokratik alan örgütlenmesi ve mahalli alan örgütlenmesi bulunmaktadır.

MİLİS ÖRGÜTLENMESİ:
Devrimci Sol terör örgütü döneminde 1979 yıllarında oluşturulan FTKMK’nin (Faşist Teröre Karşı Mücadele Komiteleri) bugünkü yapılanmış halidir. Mahalli alan içerisinde yer alırlar. Örgütün genel faaliyetleri ile bağlantıları bu alan üzerinden gerçekleşir. Silahlı ve silahsız olarak faaliyet gösterirler. Silahlı milislerin, silahlı propaganda birliklerini tamamlayıcılık görevi vardır fakat onun alt birimi değildir. Mahalli, yerel örgütlenmelerin gelişmesine hizmet edecek eylemler gerçekleştirirler. Bu eylemlerde yaygınlık sağlanarak silahlı propaganda birliklerinin genel eylemleri ile tamamlayıcı olmaları amaçlanmaktadır. Bölgelerdeki kitlenin örgütlenmesine yönelik ihtiyaç duyulan şiddet unsurunu gidermeye yönelik faaliyet gösterirler. Milisler silahlı propaganda birlikleri üyeleri gibi profesyonel değildirler.

ÖRGÜTÜN FAALİYET ALANLARI:
Örgütün faaliyet alanları yurtiçi ve yurtdışı faaliyet alanları şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Yurtiçi faaliyet alanlarının merkezini İstanbul ili oluşturmaktadır. Merkez komiteye bağlı coğrafi bölgeler altında genel bir örgütlenme yapısı oluşturmuştur. Örgüt bu bölgelerde eleman durumuna göre yapılanma göstermekte, sıkıntı çekilen bölgelerde yapılanma tam olarak oturtulamamakta ve İstanbul’dan takviyeler yapılmaktadır. Eli kanlı terör örgütü DHKP/C hala ülkemizde aktif olarak faaliyetlerine devam etmekte olup, dış bağlantılarını sağladığı ülke olarak Yunanistan dikkatleri çekmektedir.
adalet.tv / analiz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum