Devlet memurları Ocak ayı maaş zam oranı yüzde kaç olacak?

Devlet dairelerinde görev yapan memurların Ocak ayı maaş zam oranı yüzde kaç olacak?

Devlet memurları Ocak ayı maaş zam oranı yüzde kaç olacak?
Editör: adalet.tv
24 Ağustos 2024 - 14:35
Memurların gözü kulağı enflasyon verilerinde ve doğal olarak Ocak 2025 zam oranında. Devlet memurları Ocak ve Temmuz aylarında 2 kez zam alıyor. Memurların zam oranını belirleyen en önemli faktör ise TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları.

Çalışma Bakanlığı ile yetkili sendikalar arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerine göre memurlar; 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacaktı.

"2024 YILINDA NE KADARDI?"

Memur maaşlarına (bu yıl içerisinde) ocak ayında yüzde 49,25, temmuz ayında ise yüzde 19,31 oranında zam yapıldı. Temmuz ayında yapılan zammın içinde yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı yer alıyor.

"ENFLASYON ÖNEMLİ FAKTÖR"

TÜİK tarafında naçıklanacak veriler ile Temmuz ile Aralık ayları arasındaki 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 10’u aşarsa, devlet memurlarına burada oluşan fark verilecek, ayrıca 2025 yılı için daha önce toplu sözleşme ile belirlenmiş olan yüzde oranındaki zam eklenecek.

Beklentilere göre yıl sonu enflasyon oranı yüzde 34 civarında çıkarsa Temmuz ile Aralık ayları arasındaki enflasyon yüzde 10’un altında kalacağından memur maaşları için enflasyon farkı söz konusu olmayacak ve maaşlara ekleme yapılmayacak.

Enflasyon farkı oluşmaz ise memurlara sadece yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı yapılacak.

"TÜİK VERİSİ ÖNEMLİ"

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon yüzde 38'yükselirse bu defa enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammıyla birlikte toplam yüzde 6,62 oranında zam yapılacak. Enflasyonun yıl sonuna kadar düşmesi öngörülüyor, bu durum ise memurların son yıllara nazaran ilk kez düşük oranda zam alabileceği anlamına geliyor.

Durum böyle olursa bu kez gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayabileceği ek zam veya refah payı konusuna çevrilecek. Yetkili sendikaların zam konusunda isteksiz olmaları ise şaşırtıcı bir durum olarak karşımızda duruyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum