Denetimli serbestlik personelinin sendikaya üye olamaması ve yıpranma payı alamaması

Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde görev yapan memurların sendika hakkı ve yıpranma payı verilmemesi üzerine yapmış olduğumuz araştırma.

Denetimli serbestlik personelinin sendikaya üye olamaması ve yıpranma payı alamaması
Editör: adalet.tv
29 Temmuz 2021 - 12:41
DENETİMLİ SERBESTLİK PERSONELİ SENDİKAYA ÜYE OLABİLİR Mİ - Sendikaya üye olma hakkı bazı memurlar için kısıtlanmıştır. Bu memurlar görevleri nedeniyle sendikaya üye olamamaktadırlar. Sendika üye olamadıkları için toplu sözleşme görüşmelerinde hakları ve sorunları çözülememektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar sürekli olarak devam etmektedir. Sorunlar yıllar geçtikçe çözüm bulmayı beklemektedir.

4688 sayılı kanunda da açık ve net olarak belirtildiği üzere ceza infaz kurumlarında çalışan kamu görevlileri sendikaya üye olamaz ve sendika kuramamakta iken Denetimli serbestlik personeli sendikaya üye olmasında herhangi bir yasal sorun bulunmamaktadır.
Her ne kadar bazı üyelerin olamayacağı yönünde görüş bildirdikleri bunun temel nedeninin denetimli serbestlik müdürlükleri, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı bulunduğundan üye olamayacağı belirtmişlerdir.

5510 sayılı kanunda yapılan değişiklik ile ceza infaz kurumlarında çalışan personele 90 gün fiilli hizmet zammı verilmiş hükümlü ile irtibatlı olmasına rağmen ceza infaz kurumlarında görev yapan personel bu haktan faydalanmış, denetimli serbestlik personeli faydalandırılmamıştır.
Bu haliyle denetimli serbestlik personeli sendikaya üye olması yönünde kanunda herhangi bir engel bulunmadığı değerlendirilebilir. Ayrıca hükümlüler ile irtibatlı olduğu gerekçesi ile uygun görülmez ise bu kez; denetimli serbestlik personeline yıpranma hakkı verilmelidir. Denetimli serbestlik personelinin hem sendika hakkından hem de yıpranma payından faydalandırılmaması eleştiriye açık olup, bu hakların en azından bir tanesinden faydalandırılması gerektiği kanaatindeyiz.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 56. Maddesi:
Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz. Sendika kurma hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle ve kanunla sınırlanabilir. Sendika kurma hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir. İşçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin bu alandaki haklarının kapsam, istisna ve sınırları gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenlenir. Sendika ve üst kuruluşlarının tüzükleri, yönetim ve işleyişleri, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve demokrasi esaslarına aykırı olamaz.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu 15. Maddesinde sendika üyesi olamayacak kamu görevlileri şu şekilde sayılmıştır.

1- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde çalışan kamu görevlileri,
2- Yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, hakimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar,
3- Kamu kurum ve kuruluşlarının müsteşarları, başkanları, genel müdürleri, daire başkanları ve bunların yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, merkez teşkilatlarının denetim birimleri yöneticileri ve kurul başkanları, hukuk müşavirleri, bölge, il ve ilçe teşkilatlarının en üst amirleri ile bunlara eşit veya daha üst düzeyde olan kamu görevlileri, belediye başkanları ve yardımcıları,
4- Yükseköğretim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü rektörleri, fakülte dekanları, enstitü ve yüksekokulların müdürleri ile bunların yardımcıları,
5- Mülki idare amirleri,
6- Silahlı Kuvvetler mensupları (TSK),
7- Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları,
8- Kamu kurum ve kuruluşlarının merkezi denetim elemanları,
9- Emniyet hizmetleri sınıfına dahil memurlar (çarşı ve mahalle bekçisi, polis, komiser muavini, komiser, başkomiser, emniyet müfettişi, polis müfettişi, emniyet amiri, emniyet müdürü ve emniyet müdürü sıfatını kazanmış emniyet mensubu memurları)
10- Ceza infaz kurumlarında görev yapan kamu görevlileri,
11- (Ek: 02 Ocak 2017 tarih KHK 682/36 madde; Aynen kabul: 31 Ocak 2018 tarih 7068/36 madde) Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler, üye olamazlar ve sendika kuramazlar.
adalet.tv / özel haber

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • DENETIMCI
    3 yıl önce
    Hemen sendikalarla görüşme vakti. Yoksa hak mak yok...
  • ADALET
    3 yıl önce
    Kanunen engel halleri yok ds kadrosunda olan her unvandaki kişi sendika üyesi olur. Kanunda cik personeli ibaresi geçiyor. Infaz koruma falan geçmiyor. DS her unvandaki personel sendikaya üye Olur..
  • Hülya gezer
    3 yıl önce
    aslında mantıklı duruyor. ya sendika olmalı ya da yıpranma. hadi DS'deki ikm'lere verilmiyor sendika hakkı. peki DS'de görevli sivil memurlara neden verilmiyor?