Covid-19 tanısı konmuş birisi ile aynı evde yaşarken dikkat etmemiz gerekenler

Covid-19 Tanısı Konulmuş Biriyle aynı Evde Kalırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Covid-19 tanısı konmuş birisi ile aynı evde yaşarken dikkat etmemiz gerekenler
Editör: adalet.tv
24 Aralık 2020 - 01:30

Virüs tanısı konmuş kişilerin büyük çoğunluğunun tedavisi evde devam ediyor. Hastalığı en hafif şekilde atlatmak, başka kimseye bulaştırmamak ve bağışıklığınızı arttırmak için dikkat etmeniz gereken şeyleri sizin için derledik.

İlk ve en önemli dikkat edilmesi gereken şey tanı konulan kişinin tamamen ayrı bir odada kalmasıdır. Kullandığı oda tamamen kendine özel olmalı, negatif çıkana kadar odaya kimse girmemelidir. Ortak kullanılan eşyalar varsa mümkün olduğunca ayrılmalıdır.

Kullanılan havlu vb. kişisel eşyalar tek kullanımlık olmalıdır. Eğer normal havlu kullanıyorsanız hasta kişiye özel olmalı ve evdeki diğer bireyler kesinlikle kullanmamalıdır. Hastanın kıyafetleri, kullandığı eşyalar ayrı ve yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu konuda tek kullanımlık havlu peçeteler işinizi kolaylaştıracaktır.

Yemek yerken tek kullanımlık çatal, kaşık, tabak kullanımı hasta kişiyle teması en düşük seviyeye indirir. Hasta kişinin odasına çöp poşeti koyarsanız kullanımı sonrası hemen atılması, teması ve riski azaltır. Eğer böyle bir imkan yoksa elde veya bulaşık makinesinde yüksek sıcaklık derecesinde yıkanmalı. Hastaya ait çöpü atacaksanız veya kullandığı bir şeyle temas etmek zorunda kalacaksanız tek kullanımlık eldiven kullanmalısınız, eğer kullanmıyorsanız ellerinizi her yeri temizlenecek şeklide sabunlu suda 20 sn boyunca yıkamalısınız. Kolonya ve dezenfektan kullanımını da arttırmalısınız.

Hep birlikte kesinlikle bir araya gelinmemelidir. Hastaya ihtiyaç halinde bir şey verilirse maskesiz kesinlikle yaklaşılmamalıdır. Gerekirse çift maske takılmalıdır.

Covid’li kişinin testinin negatif çıkması beklenmeden kullandığı lavabo, oda sürekli temizlenmelidir. Banyo gibi alanlar hastanın her kullanımı sonrası temizlenmelidir. Hasta ile mecburi kullanılan ortak alanlar varsa sık sık temizlenmelidir. Hem hasta odası hem de diğer odaları sık sık havalandırmalısınız. Tüm kapı kulplarını, elektrik düğmeleri sık sık silmelisiniz.

Hasta ziyaretine gelen kişileri kesinlikle içeri almamalısınız ve karantina süreci bitene kadar bir yere gitmemelisiniz.

Yastık yüzü ve çarşafı her gün değiştirmelisiniz.

Virüs belirli bir süre havada asılı kaldığı için evdeki tüm bireyler sürekli maske takmalı.

Hasta ve evdeki diğer bireyler bağışıklığı kuvvetlendiren besinler tercih etmeli. Kuruyemiş, meyve, sebze, balık sık sık tüketilmelidir.

Solunum kapasitesini arttıracak ve solunum kaslarını kuvvetlendirecek egzersizler yapılmalıdır.

Test negatif çıksa bile herhangi bir bulaş riskine karşı ev bireyleri belirli bir süre daha evde maskeyle dolaşmalı ve evde her yer temizlenerek virüsten arındırılmalıdır.